Welke soorten leningen zijn er?

Alle soorten leningen kun je verdelen in twee groepen: hypothecaire leningen en consumptieve kredieten. Een hypothecaire lening is de hypotheek die je afsluit als je een huis koopt. Consumptieve krediet is een verzamelnaam voor verschillende kredietvormen. Deze sluit je af als je iets wilt kopen of omdat je extra financiële ruimte wilt. De meest bekende manieren van geld lenen zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet, maar er zijn er meer. We zetten de belangrijkste soorten leningen voor je op een rij:

  • Persoonlijke lening
  • Doorlopend krediet
  • Flex & Zeker lening
  • Rood staan
  • Creditcard
  • Kopen op afbetaling
  • Lease
  • Flitskrediet

Meest voorkomende soorten leningen

Van de consumptieve kredieten zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet de meest bekende leenvormen. Bij een persoonlijke lening kies je voor zekerheid en bij het doorlopend krediet voor flexibiliteit. We sommen hieronder de belangrijkste kenmerken van deze kredietvormen op:

Persoonlijke lening

Ga je een persoonlijke lening aanvragen, dan leen je een vast bedrag tegen een vaste rente en vaste looptijd. Hierdoor weet je precies hoeveel je elke maand moet betalen. Ook weet je in het begin al wanneer de lening helemaal is afgelost. Een persoonlijke lening is een goede optie voor bijvoorbeeld een nieuwe auto financieren of de aankoop van een wasmachine. Maar ook een verbouwing financier je het beste met een persoonlijke lening. De rente van een persoonlijke lening is namelijk aftrekbaar als je deze gebruikt voor je huis.

Tip! 98% van de mensen die geld lenen, kiest voor een persoonlijke lening. Dit komt voornamelijk omdat je met deze leenvorm exact weet waar je aan toe bent.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet is een lening zonder vaste einddatum. Je spreekt met de kredietverstrekker van tevoren een bedrag af (kredietlimiet). Tot dit limiet mag je de eerste jaren onbeperkt geld opnemen en aflossen. Over het opgenomen deel betaal je dan aflossing en rente.

Flex & Zeker lening

Er zijn geen tegenwoordig geen kredietverstrekkers meer waar je een doorlopend krediet kunt afsluiten. Als je op Rente.nl kiest voor een doorlopend krediet, krijg je de Flex & Zeker leningen van Directa.nl en Qander te zien. Deze leenvorm lijkt nog het meest op een doorlopend krediet. De eerste 2 jaar mag je tot de afgesproken limiet zelf bepalen wanneer en hoeveel geld je opneemt. Je betaalt alleen rente en aflossing over het opgenomen bedrag. Na die 2 jaar, wordt het meer een soort persoonlijke lening, omdat je alleen nog mag aflossen totdat je het hele opgenomen bedrag hebt terugbetaald.

Overige soorten krediet

Naast de persoonlijke lening en het doorlopend krediet bestaan er nog een aantal andere consumptieve kredieten. Om meerdere redenen kiezen mensen hier niet snel voor. Wij raden deze vormen dan ook niet snel aan. We leggen je kort uit hoe het zit:

Rood staan

Rood staan op je betaalrekening is een vorm van consumptief krediet. Bij rood staan leen je namelijk (soms maar even) geld van de bank. Sta je heel af en toe een paar dagen rood, dan is er niet veel aan de hand. Maar als je vaker voor langere tijd rood staat betaal je erg veel rente, soms wel tot het maximale rentepercentage van 140%. Probeer roodstand dus te voorkomen en zeg het limiet voor roodstand op bij je bank.

Creditcard

Ook een creditcard is een typisch voorbeeld van een consumptief krediet. Met een creditcard kun je tot een afgesproken limiet aankopen doen of geld opnemen. Aan het eind van de maand wordt het bedrag dan van je bankrekening afgeschreven. Voor de meeste mensen is dat geen probleem. Wanneer er echter niet genoeg geld op je rekening staat, betaal je rente over het openstaande bedrag. Deze rente is een stuk hoger dan de rente van een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Ook betaal je meestal nog kosten voor de creditcard. Deze verschillen per creditcardmaatschappij van een paar tientjes tot honderden euro’s per jaar.

Tip! Zorg altijd dat er aan het eind van de maand genoeg saldo op je rekening staat om je creditcardbetaling terug te betalen. Zo voorkom je hoge rentekosten.

Kopen op afbetaling

Bij sommige winkels kun je kopen op afbetaling. Je koopt nu iets en betaalt het product in termijnen af. Handig als je televisie kapot gaat en je even niet genoeg geld hebt om een nieuwe te kopen. Het nadeel is alleen dat je een torenhoge rente betaalt, net als bij rood staan en creditcard.

Tip! Gaat er in huis iets kapot en heb je dringend extra geld nodig? Een lening afsluiten is vaak veel goedkoper dan kopen op afbetaling.

Lease

Leasen kennen de meeste mensen vooral in combinatie met auto’s. Je betaalt de leasemaatschappij elke maand een bepaald bedrag en mag in ruil daarvoor in een mooie, nieuwe auto rijden. Aan het eind van de leaseperiode lever je de auto meestal weer in. Maar soms heb je ook de mogelijkheid om de auto definitief te kopen. Het voordeel van leasen is dat service en onderhoud vaak in het leasecontract zijn opgenomen. Ook heb je met lease de mogelijkheid om een auto te rijden die misschien boven je budget ligt als je hem zelf zou moeten kopen. Meer hierover lees je in het artikel ‘leasen vs. lenen’.

Let op! Een leasecontract sluit je meestal voor meerdere jaren af. Tussentijds opzeggen kost je veel geld. Ook bouw je geen schadevrije jaren op met een leaseauto. Hierdoor krijg je later minder no-claimkorting op je autoverzekering. Onder de streep is een auto financieren met een persoonlijke lening dan vaak ook goedkoper dan lease.

Flitskrediet

Een flitskrediet is een kleine lening die je binnen een korte tijd moet terugbetalen (15 tot 45 dagen). Aanbieders van flitskredieten richten zich vooral op mensen met een negatieve BKR registratie en mensen die snel geld nodig hebben. Door het lage leenbedrag en de korte looptijd is een flitskrediet echter duur. Meestal betaal je 10% rente én hoge administratiekosten. Pas hier dus erg mee op!

Conclusie over de verschillende soorten leningen

Zoals je ziet is er dus een groot aanbod kredietvormen. Maar de meeste hiervan zijn niet interessant door de hoge kosten en kun je daarom beter vermijden. De meest gunstige lening is dan ook overduidelijk de persoonlijke lening. Maar pas op! Geld lenen kost altijd geld. Leen dus niet onnodig te veel en alleen als het niet anders kan.

Vind de lening met de laagste rente

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten