Is de rente van een lening aftrekbaar van de belasting?

Geld lenen kost geld. Je betaalt voor je lening altijd rente. Soms mag je die rente weer aftrekken van de belasting. Gebruik je een persoonlijke lening voor je woning, dan is de rente fiscaal aftrekbaar in box 1. Leen je voor een ander doel of sluit je een ander soort lening af? Dan mag je de lening soms aftrekken in box 3.

Wanneer is een persoonlijke lening aftrekbaar?

De rente van een persoonlijke lening is alléén aftrekbaar in box 1 als je de lening gebruikt voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van je huis. Koop je bijvoorbeeld een nieuwe auto, meubels of een motor met geleend geld, dan is de lening niet fiscaal aftrekbaar.

Is een doorlopend krediet ook aftrekbaar?

Een doorlopend krediet is in tegenstelling tot de persoonlijke lening nooit aftrekbaar van de belasting in box 1, ook niet als je deze gebruikt voor je huis. 

Wanneer lening aftrekbaar?

Om je inzicht te geven of je lening aftrekbaar is, hebben we een aantal leendoelen op een rij gezet:

LeendoelPersoonlijke lening aftrekbaarDoorlopen krediet aftrekbaar
AanbouwJaNee
BadkamerJaNee
DakkapelJaNee
ZonnepanelenJaNee
IsolatieJaNee
KeukenJaNee
Kosten koperJaNee
Aanleg tuinJaNee
Restschuld hypotheekNeeNee
VoertuigenNeeNee
RecreatiewoningNeeNee
Let op! De rente van een persoonlijke lening voor zonnepanelen is alléén aftrekbaar wanneer deze vastzitten aan je woning. Leen je voor losstaande zonnepanelen achter in je tuin, dan mag je de rente niet aftrekken.

Conclusie rente lening aftrekbaar

De rente die je betaalt voor een lening is dus alléén aftrekbaar als het een persoonlijke lening is die je gebruikt voor de aankoop, verbouwing of onderhoud van je huis. Kies daarom bij deze leendoelen altijd voor een persoonlijke lening. Naast het feit dat je de rente mag aftrekken, is deze ook nog eens lager dan de rente van een doorlopend krediet. Je bespaart dus dubbel zoveel geld. Het is niet voor niets dat 85% van de mensen die een lening afsluiten, een persoonlijke lening verkiest boven het doorlopend krediet.

Tip! Soms is een persoonlijke lening of doorlopend krediet aftrekbaar in box 3. In deze box wordt het eigen vermogen belast. Boven een bepaalde grens betaal je vermogensbelasting. Maar heb je een lening van minimaal € 3.700, dan mag je dit bedrag van je vermogen aftrekken. Je betaalt dan over een lager bedrag vermogensrendementsheffing.

Zoek je een persoonlijke lening?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten