Hoe bereken je de rente over een lening?

Wil je geld lenen, dan betaal je rente. Hoeveel rente dat precies is, verschilt per bank of kredietverstrekker. Elke kredietverstrekker berekent zijn eigen rentes aan de hand van de volgende factoren:

  • Je leenvorm
  • Het leenbedrag
  • De looptijd
  • De voorwaarden

Tip! Zelf berekenen hoeveel rente je per maand en in totaal betaalt over een lening? Maak dan een onafhankelijke vergelijking. Op Rente.nl vergelijk je eenvoudig het meest complete aanbod leningen. Kies je leenvorm, leenbedrag en looptijd en ontdek de rentetarieven bij jouw wensen.

Rente lening berekenen op basis van leenvorm

De renteberekening voor een lening is in eerste instantie afhankelijk van de leenvorm die je kiest. In Nederland heb je de keuze tussen de persoonlijke lening en het doorlopend krediet:

  • Bij een persoonlijke lening is de rente berekenen makkelijk. Je leent namelijk een vaste bedrag en betaalt hierover een vaste rente. Ook de looptijd staat vast. Hierdoor weet je vooraf precies hoeveel rente je elke maand en hoeveel rentekosten je in totaal betaalt.
  • Bij een doorlopend krediet is het lastiger om te berekenen hoeveel rente je betaalt. Je mag bij het doorlopend krediet de eerste jaren tot een limiet onbeperkt opnemen. Afgeloste bedragen mag je ook opnieuw opnemen. De rente betaal je over het opgenomen deel. Omdat vooraf niet vaststaat hoeveel geld je in totaal opneemt, staan ook de rentekosten niet vast.

Lening rente berekenen per leenbedrag

Hoeveel geld je leent, beïnvloedt de rente. Hoe hoger het leenbedrag, hoe lager het rentepercentage. Maar een lagere rente wil niet zeggen dat je uiteindelijk ook minder rentekosten betaalt. 4% rente over € 20.000 is namelijk meer dan 5% over € 10.000.

Tip! Je maximale lening berekenen? Op basis van je inkomsten en vaste lasten zie je hoeveel je verantwoord leent. In het overzicht ontdek je vervolgens hoeveel rente je per maand en in totaal kwijt bent als je maximaal leent.

Rente berekenen lening op basis van looptijd

Ook de looptijd bepaalt je rentepercentage. De looptijd is de periode waarin je de lening afbetaalt. Hoe langer de looptijd, hoe lager het rentepercentage. Dit lijkt interessant. Maar met een langere looptijd betaal je ook langer rentekosten. Kies dus een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Tip! Een lening aanvragen? Speel dan met de looptijd. Je ziet op Rente.nl direct wat de invloed is op je rentepercentage. Ook berekenen we telkens opnieuw je rente. Zo zie je precies hoeveel rente je betaalt bij een andere looptijd.

Voorbeeld rente berekenen lening

Om je een beeld te geven van de rente die je betaalt over een persoonlijke lening, hebben we een aantal situaties voor je op een rij gezet. Telkens verschilt het leenbedrag en de looptijd. Daarmee krijg je ook te maken met een ander rentepercentage (goedkoopste en duurste aanbieder) en dus maandlasten en rentekosten:

Rente berekenen lening
LeenbedragLooptijd in maandenRentepercentageMaandlastenTotale rentekosten
€ 5.000489,4%€ 125€ 974
€ 5.0004812,5%€ 132€ 1.301
€ 5.000729,4%€ 91€ 1.492
€ 5.0007213,5%€ 100€ 2.175
€ 10.000487,6%€ 242€ 1.572
€ 10.0004811,5%€ 259€ 2.391
€ 10.000727,6%€ 173€ 2.396
€ 10.0007212,5%€ 195€ 4.015
Zoals je ziet is het leenbedrag, de looptijd en het rentepercentage van grote invloed op je renteberekening. Sluit daarom nooit zomaar een lening af, maar vergelijk. Pas je leenbedrag aan, kies een goede looptijd ga voor het laagste rentepercentage.

Rente over lening berekenen en de voorwaarden

Tot slot hebben de voorwaarden invloed op de rente die je betaalt voor je lening. Vooral als je een lening wilt met een overlijdensrisicoverzekering. Een overlijdensrisicoverzekering scheldt (een deel van) je schuld kwijt als je tijdens de looptijd overlijdt. Je nabestaanden blijven dan niet met een lening achter. Bij sommige leningen zit standaard een overlijdensrisicoverzekering, maar daarvoor betaal je een hogere rente.

Tip! Een lening zonder overlijdensrisicoverzekering kiezen en daarna zelf een losse verzekering afsluiten is vaak voordeliger.

Conclusie hoe bereken je rente over een lening

De rente over een lening bereken je heel makkelijk zelf online. Geef in onze vergelijking aan hoeveel je wilt lenen en binnen hoeveel maanden je de lening afbetaalt. Je ziet meteen het meest complete aanbod leningen dat hierop aansluit, met de lening met de laagste rente bovenaan.

Maak zelf een vergelijking op maat!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten