Persoonlijke lening naast hypotheek?

Wil je je koopwoning verbouwen of verduurzamen, of heb je om een andere reden een lening nodig? In veel gevallen kun je een persoonlijke lening naast je hypotheek afsluiten. Wel moet je inkomen hoog genoeg zijn om de lening terug te kunnen betalen. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij geld lenen naast je hypotheek

Wat zijn de voorwaarden van een persoonlijke lening naast je hypotheek?

Om in aanmerking te komen voor een persoonlijke lening naast je hypotheek, stelt de bank of kredietverstrekker bepaalde voorwaarden:

  • Je hebt voldoende financiële ruimte om de lening terug te betalen. Hiervoor kijkt de kredietverstrekker onder meer naar je inkomsten, woonlasten en andere leningen of betaalverplichtingen. Als je na het betalen van je vaste lasten en boodschappen genoeg geld overhoudt om de lening terug te betalen, leen je veilig en verantwoord.
  • Je hebt geen negatieve BKR-registratie.

Tip! Wil je precies weten hoeveel geld je verantwoord kunt lenen naast je hypotheek? Dan kun je hier je maximale lening berekenen.

Waarom een persoonlijke lening naast je hypotheek?

Veel mensen kiezen voor een persoonlijke lening naast hun hypotheek. Bijvoorbeeld als:

  • Ze een woning kopen, maar geen eigen geld hebben voor de bijkomende kosten. Steeds vaker willen mensen de kosten koper financieren met een persoonlijke lening naast hun hypotheek. Dit komt omdat het sinds 2018 niet meer mogelijk is om de kosten koper mee te financieren in je hypotheek.
  • Ze geld lenen voor een auto, een caravan of een andere grote uitgave waarvoor ze niet genoeg spaargeld hebben.
  • Ze hun huis gaan verbouwen of verduurzamen. Eerder was de hypotheek verhogen dan een logische stap. Een persoonlijke lening is echter bij bedragen tot € 23.000 goedkoper dan je hypotheek verhogen bij een verbouwing. Dit komt onder meer door de hoge hypotheekrentes.

Voorbeeld:

Arnold en Robin hebben samen een koopwoning uit 1970. Ze willen de woning graag verduurzamen, zodat ze uiteindelijk flink gaan besparen op de energierekening. Voor een warmtepomp en isolatie zijn ze ruim € 15.000 kwijt. Als ze hun hypotheek verhogen, betalen Arnold en Robin eenmalig advies-, afsluit- en notariskosten van € 3.000. Ook betalen ze bij een hypotheekrente van 1,56% in totaal € 761,09 euro aan rente over dit bedrag. Arnold en Robin gaan online rente vergelijken en vinden al snel de laagste rente voor hun lening. Die is 6,7%, wat betekent dat ze in totaal € 2.041 aan rentekosten betalen. Maar, omdat ze geen bijkomende kosten hebben, zoals bij de hypotheek, besparen ze in totaal € 607 op de kosten van hun verbouwing als ze kiezen voor een persoonlijke lening.

Persoonlijke lening naast hypotheek, waarop letten?

Koop je een nieuwe woning en wil je naast je hypotheek ook een persoonlijke lening afsluiten? Sluit dan altijd eerst je hypotheek af. Als je leningen of andere schulden hebt, is dit namelijk van invloed op het maximale hypotheekbedrag dat je kunt lenen. Je kunt dan minder geld lenen om een huis te kopen, waardoor je misschien die droomwoning niet kunt kopen omdat je al een persoonlijke lening hebt.

Geld lenen naast je hypotheek?

Op Rente.nl vergelijk je leenrentes van het meest complete aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Zo vind je altijd de laagste rente lening naast je hypotheek.

Leenrentes vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten