Kun je je persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen?

Je persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen is vaak goedkoper als de hypotheekrentes lager zijn dan de leenrentes én je een wat groter bedrag hebt geleend. Om je persoonlijke lening en hypotheek samen te voegen moet je wel overwaarde op je woning hebben. Ook zijn er een paar andere voorwaarden. In dit artikel lees je wanneer het mogelijk is om je persoonlijke lening en hypotheek samen te voegen.

Waarom persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen?

Hoewel de hypotheekrentes fors zijn gestegen, ligt de huidige hypotheekrente vaak nog een stuk lager dan de meeste leenrentes. Als je je persoonlijke lening en hypotheek samenvoegt, verhoog je eigenlijk je hypotheek, om met het vrijgekomen bedrag je lening af te lossen. Je bespaart op deze manier dus flink op je rente, waardoor je maandlasten soms lager uitvallen.

Ook schept je persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen meer overzicht in je financiën. Zowel je persoonlijke lening als je hypotheek zijn bij dezelfde kredietverstrekker ondergebracht, waaraan je maandelijks op dezelfde datum een vast bedrag terugbetaalt.

Tip! Wil je geld lenen naast je huidige hypotheek? Bereken je maximale lening op Rente.nl. Zo zie je direct welk bedrag je verantwoord kunt lenen.

Voorwaarden persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen

Wil je je persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen? Dan stelt je bank of hypotheekverstrekker een aantal voorwaarden. Bijvoorbeeld:

  • Je huis heeft overwaarde en is dus meer waard dan de openstaande hypotheekschuld. Je kunt namelijk niet meer dan 100% van de woningwaarde lenen.
  • Je inkomen is hoog genoeg om de aflossing van de verhoogde hypotheek te betalen. Ook houd je voldoende geld over om boodschappen en andere vaste lasten te betalen. De kredietverstrekker checkt altijd of je het bedrag verantwoord kunt lenen.
  • Je hebt geen negatieve BKR-registratie. Je hypotheek verhogen kan bij geen enkele bank of kredietverstrekker als je betalingsachterstanden hebt op je hypotheek of andere lening(en).

Tip! Heb je een doorlopend krediet? Je kunt ook je doorlopend krediet en hypotheek samenvoegen. Hiervoor gelden dezelfde voorwaarden als wanneer je je persoonlijke lening en hypotheek samenvoegt.

Persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen altijd goedkoper?

Je persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen is vaak goedkoper als:

  • De rente die je over je hypotheek betaalt (veel) lager is dan de rente op je persoonlijke lening. Doordat je hypotheekrentes de laatste tijd fors zijn gestegen, is het rentevoordeel niet in alle gevallen heel groot. Zeker niet als je een lening met een lage rente hebt.
  • Je hebt een wat hogere persoonlijke lening van € 23.000 of meer. Als je persoonlijke lening lager is, is het vaak niet rendabel om je persoonlijke lening en hypotheek samen te voegen.
  • Je hoeft niet opnieuw naar de notaris. Als je hypotheek na het verhogen hoger uitvalt dan het bedrag waarvoor je hem bij afsluiten hebt ingeschreven bij de notaris, moet je opnieuw naar de notaris. Hiervoor betaal je notariskosten, die vaak hoger zijn dan het rentevoordeel dat je hebt als je je persoonlijke lening en hypotheek samenvoegt.

Tip! Is je persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen voor jou niet de voordeligste optie? Soms kun je alsnog op de maandlasten van je lening besparen. Je lening oversluiten zorgt soms voor een lagere rente. Tijdens het rente vergelijken op Rente.nl zie je direct of je bij een andere kredietverstrekker goedkoper uit bent.

Persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen verstandig of niet?

Soms kun je flink op je maandlasten besparen als je je persoonlijke lening en hypotheek samenvoegt. Als je aan alle voorwaarden voldoet en je hypotheekrente flink lager is dan de rente op je lening, is je persoonlijke lening en hypotheek samenvoegen misschien een verstandige keuze. Wel zitten er ook nadelen aan het samenvoegen. Bijvoorbeeld:

  • Je hypotheek loopt doorgaans langer dan je persoonlijke lening. Je betaalt voor een langere periode rente over het totale bedrag.
  • Het deel van je hypotheek dat je gebruikt om je persoonlijke lening af te lossen, kun je niet fiscaal aftrekken. Dit kan alleen als je de persoonlijke lening destijds hebt afgesloten om je koophuis te verbouwen of te verduurzamen. Denk bijvoorbeeld aan een lening voor zonnepanelen.
  • Soms moet je om je hypotheek te verhogen opnieuw naar de notaris. De notariskosten vallen vaak hoger uit dan het rentevoordeel.

Weeg alle voor- en nadelen dus goed tegen elkaar af als je overweegt je persoonlijke lening en hypotheek samen te voegen. Zo weet je zeker dat je de juiste keuze maakt voor jouw persoonlijke situatie.

Geld lenen? Kies voor de laagste rente!

Op Rente.nl vergelijk je leenrentes van het grootste aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Zo vind je altijd de lening met de laagste rente van dit moment.

Leningen vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten