Wel of geen overlijdensrisicoverzekering bij lening kiezen?

Met een overlijdensrisicoverzekering sluit je een verzekering af waarmee (een deel van) je lening wordt afbetaald als je overlijdt. Geld lenen met een overlijdensrisicoverzekering zorgt dus dat je nabestaanden níet met een schuld achterblijven. Soms zit een overlijdensrisicoverzekering standaard bij een lening inbegrepen. Je betaalt dan een iets hogere rente over je lening. Er zijn echter ook banken en kredietverstrekkers waarbij je zelf apart een overlijdensrisicoverzekering kunt afsluiten.

Tip! Zelf apart een overlijdensrisicoverzekering afsluiten is vaak stukken goedkoper. Je betaalt dan elke maand maar een paar euro voor de ORV.

Premie overlijdensrisicoverzekering lening

De premie van een overlijdensrisicoverzekering is dus maar een paar euro per maand. Hoeveel je precies betaalt, hangt af van:

  • Je leeftijd
  • De hoogte van je leenbedrag
  • Het soort overlijdensrisicoverzekering
  • Je rookgedrag (bij enkele aanbieders)

Let op! Soms betaal je afsluitkosten als je een overlijdensrisicoverzekering lening zelf apart afsluit.

Voordelen overlijdensrisicoverzekering lening

Zoals de naam al zegt, dekt de overlijdensrisicoverzekering het risico van overlijden. Een lening met overlijdensrisicoverzekering heeft dan ook maar één groot voordeel. Je nabestaanden blijven niet met een lening achter als jij overlijdt. Een ORV geeft dus financiële zekerheid en gemoedsrust.

Welke soorten overlijdensrisicoverzekering lening zijn er?

Wanneer je een lening met overlijdensrisicoverzekering afsluit, is dit meestal een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering. Maar sluit je apart van de lening zelf een ORV af, dan kies je uit drie verschillende vormen:

  • Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering
  • Een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering
  • Een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering

Hoe werkt een annuïtair dalende ORV bij lening?

Een annuïtair dalende overlijdensrisicoverzekering past het beste bij een persoonlijke lening. Doordat je elke maand een vast bedrag aflost, daalt je openstaande lening steeds verder. En bij een annuïtaire overlijdensrisicoverzekering daalt het bedrag dat je maximaal krijgt uitgekeerd mee met de lening.

Hoe werkt een lineair dalende verzekering lening

Een andere overlijdensrisicoverzekering is de lineair dalende ORV. Hierbij krijgen je nabestaanden ook elk jaar minder uitgekeerd. Alleen is de daling in uitkering bij een lineair dalende overlijdensrisicoverzekering elk jaar hetzelfde. Hierdoor ben je jaarlijks voor een lager bedrag verzekerd.

Hoe werkt een gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering lening?

Met de gelijkblijvende overlijdensrisicoverzekering ben je verzekerd voor een vast bedrag. Dit verandert niet tijdens de looptijd. In het begin is de uitkering van de ORV dus hetzelfde als aan het eind van de looptijd.

Let op! Deze overlijdensrisicoverzekering is vooral bedoeld voor een doorlopend krediet.

Is een overlijdensrisicoverzekering lening verplicht?

Een overlijdensrisicoverzekering bij een lening is niet verplicht. Maar bij enkele leningen zit wel standaard een overlijdensrisicoverzekering in. Wil je geen overlijdensrisicoverzekering bij je lening afsluiten? Kies dan een lening waar deze niet standaard bij zit.

Tip! Een overlijdensrisicoverzekering is dus niet altijd verplicht, maar het is vaak wel slim. Vooral wanneer je zelf al wat ouder bent en de kans op overlijden groter is. Je bespaart dan op een overlijdensrisicoverzekering door deze apart van de lening af te sluiten. Vaak betaal je dan maar een paar euro per maand.

Lening met overlijdensrisicoverzekering en chronisch ziek

Heb je een chronische aandoening en wil je geld lenen met een overlijdensrisicoverzekering? Dan is dat vaak geen enkel probleem. De meeste aanbieders vragen namelijk helemaal niet naar je gezondheidstoestand. Alleen de vraag of je rookt wordt nog wel eens gesteld.

Let op! Stelt de verzekeraar tóch gezondheidsvragen? Beantwoord deze dan altijd eerlijk. Een chronische aandoening heeft sowieso geen gevolgen voor je premie, maar liegen of iets verzwijgen kan wél nadelige gevolgen hebben voor het uit te keren bedrag!

Conclusie lening met overlijdensrisicoverzekering

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat bij overlijden tijdens de looptijd (een deel van) de lening wordt kwijtgescholden. Dit is vooral fijn voor je nabestaanden. Die draaien dan niet op voor de aflossing van je lening. Bij sommige leningen zit standaard een ORV. Je betaalt dan wel extra rente. Deze rente weegt meestal niet op tegen het zelf apart afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering . Zelf een losse overlijdensrisicoverzekering afsluiten kost meestal maar een paar euro per maand. Wil je een overlijdensrisicoverzekering ? Sluit deze dan apart van je lening af, maar check wel even hoeveel afsluitkosten je betaalt!

Lening met overlijdensrisicoverzekering afsluiten?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten