Wat is de maximale rente voor een lening?

De maximale rente voor geld lenen is op dit moment 15%. De maximale leenrente is wettelijk bepaald. Een kredietverstrekker mag je dus nooit meer rente vragen. Gelukkig betaal je bij de meeste banken en kredietverstrekkers een veel lagere rente.

Wat is wettelijke rente lening?

De maximale rente is het rentepercentage dat een bank of kredietverstrekker volgens de wet maximaal in rekening mag brengen. Het maximum rentepercentage, ook wel het kredietvergoedingspercentage genoemd, bestaat uit een wettelijke rente van7% plus een verhoging van 8%. Hierdoor is de maximale rente dus 15%.

Let op! Vooral bij postorderbedrijven, roodstand op je betaalrekening en flitskredieten krijg je te maken met de maximale wettelijke rente. Probeer deze dan ook zo veel mogelijk te vermijden!

Voor welke leenvormen geldt de maximale rente lening?

Het maximale rentepercentage, geldt voor de volgende vormen van consumptief krediet:

  • Schulden op creditcard
  • Roodstand op betaalrekening
  • Kopen op afbetaling
  • Minikrediet/flitskrediet

Maximale rente lening schulden op creditcard

Een creditcard is eigenlijk kopen op afbetaling. Aan het eind van de maand wordt je aankoop namelijk zonder rente van je rekening afgeschreven. Maar staat er op dat moment niet genoeg geld op je rekening, of betaal je de creditcardrekening gespreid? Dan betaal je wél rente. Deze rente is meestal de gelijk aan wettelijke rente lening.

Let op! Naast de hoge wettelijke rente betaal je meestal ook maandelijks creditcard kosten. Deze lopen soms op tot honderden euro’s per jaar! Al met al is een creditcard dus een duur consumptief krediet.

Wettelijke rente lening roodstand

Iedereen staat wel eens een keer in het rood. Dit is helemaal niet erg. Maar sta je structureel in het rood voor een groot bedrag? Dan betaal je rente over deze roodstand. De rente die je betaalt ligt meestal dichtbij de maximale wettelijke rente.

Tip! Voorkom onnodig hoge kosten door roodstand op je betaalrekening. Bel je bank om de optie van roodstand op te zeggen. Heb je toch even wat meer geld nodig? Kies dan voor een goedkopere persoonlijke lening of doorlopend krediet.

Maximale rente lening bij kopen op afbetaling

Kopen op afbetaling is iets wat heel veel Nederlanders doen. Je koopt dan iets en betaalt het achteraf in minimaal twee maanden terug. Omdat de verkoper het geld niet in één keer krijgt, betaal je rente over het bedrag. Ook bij kopen op afbetaling is de rente meestal de maximale wettelijke rente.

Tip! Heb je per se een duurder product nodig, bijvoorbeeld een nieuwe wasmachine of koelkast? Een persoonlijke lening is echt veel goedkoper dan kopen op afbetaling.

Maximale rente lening flitskrediet

Het laatste consumptieve krediet waarbij de wettelijke maximale rente geldt, zijn de minileningen of het flitskrediet. Dit zijn kleine leningen met een korte looptijd. Je leent bijvoorbeeld een paar honderd euro en moet deze binnen drie maanden terugbetalen. Omdat deze kredietverstrekkers je kredietwaardigheid niet checken, lopen ze een groot risico dat jij het geld niet terugbetaalt. Daarom betaal je hiervoor de hoge, maximale rente.

Let op! Een flitskrediet lijkt misschien handig als je even snel geld nodig hebt. De kosten staan nooit in verhouding met het leenbedrag. Heb je op dit moment een flitskrediet? Deze lening oversluiten naar een persoonlijke lening bespaart je veel geld.

Wanneer geen maximale rente lening?

Betaal je dan altijd de maximale wettelijke rente? Nee, bij de twee meest voorkomende leenvormen is de rente gelukkig veel lager:

De persoonlijke lening is de meest gekozen leenvorm van Nederland. Deze leenvorm kent op dit moment de laagste, vaste rente. Omdat banken en kredietverstrekkers op dit moment zelf goedkoop geld lenen en willen concurreren, is het rentepercentage stukken lager dan de wettelijke rente. Toch verschillende de rentepercentages enorm per kredietverstrekkers, soms tot wel 4%. Dit scheelt je al snel honderden euro’s op de kosten van je lening.

Tip! Een goedkope lening aanvragen? In de module van Rente.nl vergelijk je zelf het meest complete lening aanbod van Nederland. De kredietverstrekkers staan altijd gerangschikt op rente. Hierdoor staat de lening met de laagste rente bij ons altijd bovenaan.

Een andere veel gekozen leenvorm is het doorlopend krediet. Ook hierbij is de rente veel lager dan de wettelijke, maximale rente, maar wel iets hoger dan die van de persoonlijke lening. Ook is de rente bij een doorlopend krediet variabel. Hierdoor stijgt of daalt de rente tijdens de looptijd.

Let op! De rente van een doorlopend krediet is lager dan de maximale wettelijke rente. Omdat je bij het doorlopend krediet afgeloste bedragen telkens weer opnieuw mag opnemen, kan deze leenvorm wel veel duurder uitpakken dan gedacht. Wij adviseren dan ook eerder een persoonlijke lening dan een doorlopend krediet.

Conclusie wettelijke rente lening

De wettelijke rente is dus vastgesteld op 15%. Bij een aantal consumptieve kredieten betaal je de wettelijke rente. Maar gelukkig zijn er ook leenvormen waarbij je veel minder rente betaalt, de persoonlijke lening en het doorlopend krediet bijvoorbeeld. Dit scheelt je al snel 4% rente ten opzichte van de wettelijke rente. Wel is het belangrijk dat je altijd eerst een goede vergelijking maakt. Kredietverstrekkers vragen namelijk allemaal een andere rente. De kosten lopen hierdoor erg uiteen.

Consumptieve lening tegen een lage rente afsluiten?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten