Hoe kies je de ideale looptijd van je lening?

Wil je geld lenen, dan is de looptijd van je lening een belangrijk keuze. De looptijd is het aantal maanden waarin je de lening terugbetaalt. Kijk hierbij vooral naar de maandlasten. Meestal geldt: hoe langer de looptijd, hoe lager je maandlasten. Een wat langere looptijd lijkt dus interessant. Maar het gevolg is dat je ook langer rentekosten betaalt. Hierdoor ben je onder de streep meer geld kwijt voor je lening. Wij adviseren dan ook altijd om te kiezen voor een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Tip! In de vergelijkingsmodule van Rente.nl kies je zelf je looptijd. Door hiermee te spelen, vind je zelf eenvoudig de ideale looptijd voor je lening.

Looptijd persoonlijke lening

De looptijd van een persoonlijke lening varieert van minimaal 6 maanden tot maximaal 180 maanden. Je kiest bij een persoonlijke lening zelf je looptijd. Deze staat dan de hele periode vast. Wel mag je bij de meeste kredietverstrekkers tussentijds extra aflossen. Hierdoor wordt de looptijd korter.

Tip! Niet bij elke lening mag je tussentijds gratis extra aflossen, soms betaal je hiervoor kosten. Check daarom eerst de voorwaarden bij een lening aanvragen!

Voorbeeld looptijd persoonlijke lening berekenen

Om je een idee te geven hoe de looptijd de kosten van je lening beïnvloedt, hebben we een overzicht gemaakt met 3 verschillende looptijden. Op die manier zie je meteen hoeveel je aan het eind méér betaalt voor hetzelfde leenbedrag:

Looptijd in maanden3660120
Persoonlijke lening€ 10.000€ 10.000€ 10.000
Rente7,6%7,6%7,6%
Maandlasten€ 311€ 200€ 118
Totale rentekosten€ 1.173€ 1.979€ 4.149
Totaal krediet€ 11.173€ 11.979€ 14.149

Bij een lening van € 10.000 met een looptijd van 36 maanden zijn je maandlasten dus het hoogst (€ 311per maand). In totaal kost deze lening je echter het minst. Bij een looptijd van 60 maanden betaal je namelijk € 806 meer en bij 120 maanden zelfs € 2.976 meer.

Looptijd doorlopend krediet

Bij een doorlopend krediet is de situatie anders. Daar is de looptijd altijd variabel. Je lost namelijk elke maand verplicht 1,5% of 2% van het kredietlimiet af. Maar afgeloste bedragen mag je de eerste jaren ook weer opnieuw opnemen. Het gevaar hierbij is dat je door de variabele looptijd het krediet onnodig lang aanhoudt. De kans dat je geld leent voor andere doeleinden is hierdoor groot. Daarom hebben tegenwoordig steeds meer banken en kredietverstrekkers een maximale looptijd van 120 of 180 maanden. Je doorlopend krediet moet je na deze periode helemaal hebben afgelost.

Conclusie looptijd lening kiezen

De looptijd is een belangrijk onderdeel bij het kiezen van een passende lening. De looptijd bepaalt namelijk voor een groot deel je maandlasten. Wil je de maandlasten zo laag mogelijk houden, kies dan een langere looptijd. Maar pas op! Uiteindelijk is de lening dan wel duurder. Als je liever je lening eerder hebt afbetaald, dan kies je een kortere looptijd. De maandlasten zijn dan iets hoger, maar je betaalt minder lang rentekosten, waardoor je veel geld bespaart. Kies daarom altijd een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Vergelijk leningen met de looptijd van je keuze

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat je niet te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten