Waarop moet je letten als je meerdere leningen wil samenvoegen?

Door al je leningen samen te voegen schep je niet alleen overzicht. Ook profiteer je van een lagere rente. Maar wil je meerdere leningen samenvoegen in één grotere, goedkopere lening? Dan zijn er wel eerst een paar zaken waar je even goed naar moet kijken. De drie belangrijkste aandachtspunten zijn de rente, de looptijd en de voorwaarden. Door deze drie punten online te vergelijken, weet je zeker dat je lening een stuk goedkoper wordt.

Let op! Bij sommige leningen worden kosten in rekening gebracht als je vervroegd aflost. Controleer dit dus even in de voorwaarden van je lening.

Waarom alle leningen samenvoegen?

Het is om twee redenen erg slim om alle schulden in 1 lening samen te voegen. Het schept overzicht en het is goedkoper.

  1. Wanneer je alles bij één bank of kredietverstrekker hebt, krijg je maar te maken met één rente, één looptijd één set voorwaarden. Dat is een stuk duidelijker dan wanneer je drie leningen hebt, bij drie verschillende banken met allemaal andere rentes en voorwaarden.
  2. Hoe hoger de lening, hoe lager de rente. Over drie kleinere leningen betaal je waarschijnlijk ook drie keer een hoog rentepercentage. Maak je hier één grotere lening van, dan betaal je een veel lager rentepercentage

Voorbeeld besparing leningen samenvoegen

Om je een idee te geven hoeveel het samenvoegen van leningen je bespaart, hebben we een voorbeeld berekening gemaakt. We gaan uit van een situatie, waarbij je drie verschillende leningen hebt van in totaal € 12.000. In elke kolom zie je het rentepercentage per leenbedrag, de maandlasten en de totale rente kosten. In de laatste kolom zie je hoeveel één grotere lening van € 12.000 je kost.

Besparing leningen samenvoegen
Leenbedrag€ 3.000€ 4.000€ 5.000€ 12.000
Looptijd in maanden60606060
Rentepercentage13,18%13,18%9,4%7,6%
Maandlasten€ 69€ 92€ 104€ 240
Rentekosten€ 1.095€ 1.460€ 1.230€ 2.375
Totale maandlasten€ 265€ 240
Totale rentekosten€ 3.785€ 2.375
Tip! Zoals je ziet bespaar je in deze fictieve situatie elke maand € 265 - € 240 = € 25. Dit lijkt niet veel. Maar over de hele looptijd van de lening ben je € 3.785 - € 2.375 = € 1.410 goedkoper uit met lenigen samenvoegen.

Waarop letten bij samenvoegen leningen

Leningen samenvoegen in één consumptief krediet is dus financieel interessant. Maar voordat je alle leningen samenvoegt, is het wel belangrijk dat je eerst een goede en objectieve vergelijking maakt. Je wilt tenslotte een lening met lage rente, een gunstige looptijd en goede voorwaarden:

Persoonlijke lening samenvoegen voor een lage rente

Het belangrijkste punt bij het vergelijken van leningen is het rentepercentage. De rente verschilt namelijk niet alleen per leenbedrag, maar ook per kredietverstrekker. Het verschil is soms wel 4% bij hetzelfde leenbedrag. Hierdoor betaal je bij de ene kredietverstrekker wel honderden euro’s meer voor hetzelfde leenbedrag dan bij de ander. Door online te vergelijken op Rente.nl, weet je zeker dat je nergens ander goedkoper uit bent.

Samenvoegen leningen met een gunstige looptijd

Maar de rente is niet het enige waar je naar moet kijken bij het samenvoegen van leningen. Ook de looptijd is erg belangrijk. Over het algemeen geldt: hoe langer de looptijd, hoe lager de rente. Dit lijkt dus interessant. Maar met een langere looptijd betaal je ook vaker rentekosten. Hierdoor vallen de totale rentekosten alsnog hoger uit. Wij adviseren dan ook altijd om bij het samenvoegen van leningen te kiezen voor een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Alle schulden samenvoegen tegen goede voorwaarden

Kijk tot slot nog even naar twee specifieke voorwaarden van je nieuwe lening: boetevrij aflossen en de overlijdensrisicoverzekering.

  • Ga je een persoonlijke lening aanvragen, dan mag je bijna altijd zonder kosten extra aflossen. Toch zijn er ook nog een paar leningen waarbij dit niet mag. Je krijgt dan een ‘boete’. Deze is niet heel hoog, maximaal 1% over je extra aflossing, maar toch. Kosten zijn kosten. Let hier dus op. Een doorlopend krediet mag je trouwens altijd kosteloos tussentijds aflossen.
  • De overlijdensrisicoverzekering zorgt dat (een deel van) je lening wordt kwijtgescholden, als je tijdens de looptijd overlijdt. Hierdoor blijven je nabestaanden niet met een schuld achter. Er zijn leningen waar de overlijdensrisicoverzekering (ORV) standaard inzit. Je betaalt dan een iets hogere rente. Bij andere leningen kun je zelf een overlijdensrisicoverzekering apart afsluiten. Dit is veel goedkoper en kost je maar een paar euro per maand.

Conclusie Leningen samenvoegen

Leningen samenvoegen is dus altijd slim. Het geeft meer overzicht en je bespaart flink wat geld. De rente over een groter leenbedrag is namelijk lager, waardoor je maandlasten minder zijn. In ons voorbeeld scheelt het ruim € 1.400 op een leenbedrag van € 12.000. Toch een hoop geld voor weinig moeite. Vooral wanneer je ook nog een goede vergelijking maakt, bespaar je helemaal veel geld. Kies bij het samenvoegen van leningen wel altijd voor de laagste rente, een passende looptijd en goede voorwaarden.

Al je leningen samenvoegen?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten