Lening op basis van huurinkomsten

Stel je voor: je verhuurt een woning en verdient hiermee een vast inkomen per maand. Je vraagt je af of je op basis van deze huurinkomsten een lening kunt krijgen. Helaas is dit meestal niet het geval. Kredietverstrekkers beschouwen huurinkomsten vaak niet als betrouwbaar, omdat je ook kosten hebt aan onderhoud van het pand. Bovendien kan een huurder op elk moment kan vertrekken. Gelukkig zijn er vaak goede alternatieven voor geld lenen op basis van huurinkomsten.

Kun je een lening afsluiten op basis van huurinkomsten?

Lening op basis van huurinkomsten vaak niet mogelijk

Ook als je een woning verhuurt, zijn grote uitgaven zoals een auto of het verduurzamen van je huis soms onvermijdelijk. Je denkt misschien zelfs dat je gemakkelijk een persoonlijke lening kunt krijgen op basis van je huurinkomsten. In de praktijk valt dit helaas tegen. Een enkele kredietverstrekker neemt huurinkomsten in de berekening van je maximale leenbedrag, maar dan alleen als er sprake is van een huurcontract voor onbepaalde tijd.

Ga je een lening aanvragen? Dan berekent de kredietverstrekker hoeveel geld je maximaal kunt lenen. Hiervoor kijken ze naar je gezinssamenstelling, de vaste lasten en je inkomsten. Kredietverstrekkers zien huurinkomsten niet als een stabiele bron van inkomsten, omdat de verhuurde woning ook kosten met zich mee brengt. Denk aan gemeentebelastingen, onderhoudskosten en verzekeringen.

Alternatieven voor lening op basis van huurinkomsten

Heb je naast je huurinkomsten ook andere inkomen, bijvoorbeeld loon uit dienstverband of een pensioen? Dan kun je soms wel een lening afsluiten op basis van deze inkomsten. Kredietverstrekkers tellen de volgende soorten inkomsten wel mee bij het berekenen van je maximale leencapaciteit:

  • Salaris of loon uit loondienst: Dit is het loon dat je maandelijks ontvangt vanuit een vast dienstverband. Heb je een tijdelijk contract? Soms kun je ook geld lenen zonder vast contract.
  • Inkomsten uit je eigen bedrijf: Als je een eigen bedrijf hebt of zelfstandige bent, kijkt de kredietverstrekker naar je bedrijfsresultaten en belastingaangifte.
  • Inkomen van partner: De kredietverstrekker rekent inkomen van je partner ook mee als jullie samen een lening aanvragen.
  • Pensioeninkomen: Bij sommige kredietverstrekkers kun je geld lenen met pensioen als inkomen.
  • Uitkeringen: Kredietverstrekkers tellen sommige uitkeringen, zoals een WAO- of WIA-uitkering, mee bij het berekenen van je maximale lening. Andere uitkeringen, zoals een bijstandsuitkering, komen hier niet voor in aanmerking.

Tip! Benieuwd hoeveel geld jij kunt lenen op basis van je vaste inkomen? Dan kun je hier je maximale lening berekenen.

Hypotheek op basis van huurinkomsten soms wel mogelijk

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet afsluiten op basis van huurinkomsten is dus meestal niet mogelijk. Wel kun je in sommige gevallen een je huurinkomsten meenemen voor een hypotheek.

Wel stellen hypotheekverstrekkers voorwaarden, zoals het omzetten van je hypotheek naar een speciale verhuurhypotheek. Ook moet je precies kunnen aantonen hoeveel geld je verdient met het verhuren van de woning. Bovendien tellen inkomsten uit kamerverhuur of vakantieverhuur, zoals Airbnb, meestal niet mee.

Conclusie lening op basis van huurinkomsten

We zetten de feiten over geld lenen op basis van huurinkomsten nog eens overzichtelijk voor je op een rij:

  • Kredietverstrekkers tellen huurinkomsten meestal niet mee bij je leningaanvraag. Dit komt omdat kredietverstrekkers huurinkomsten niet als stabiel genoeg beschouwen.
  • Bij een enkele kredietverstrekker kun je soms wel een lening op basis van huurinkomsten afsluiten. Wel moet je huurder dan een huurcontract voor onbepaalde tijd hebben.
  • Heb je naast je huurinkomsten nog andere inkomsten, bijvoorbeeld uit pensioen of arbeid? Dan tellen deze wel mee bij je leningaanvraag. Ook het inkomen van je partner telt mee als jullie samen een lening aanvragen.
  • Soms mag je huurinkomsten wel meenemen als je een hypotheek aanvraagt. Wel stellen hypotheekverstrekkers voorwaarden.
Goedkoop geld lenen met vast inkomen?

Op Rente.nl vergelijk je het meest complete actuele lening overzicht van Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste lening op basis van je vaste inkomsten!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten