Hoe werkt een lening in box 3?

Wil je geld lenen voor bijvoorbeeld een auto, een tweede huis of een studie, dan valt deze lening in box 3. Dat betekent dat je de lening voor een deel mag aftrekken van je belastbaar vermogen. Je vermogen wordt hierdoor lager, waardoor je minder of geen belasting over je vermogen in box 3 betaalt.

Welke box 3 leningen zijn er?

Niet elke lening is aftrekbaar in box 3. Alléén de leningen die níets te maken hebben met je eerste huis, vallen in box 3 en mag je aftrekken van je eigen vermogen. Dit zijn bijvoorbeeld:

  • Persoonlijke lening en doorlopend krediet
  • Studieschuld bij DUO
  • Roodstand op je betaalrekening
  • Creditcardschuld
  • Leningen voor een tweede huis

Let op! Het lijkt misschien aantrekkelijk om je lening niet af te lossen en zo minder belasting te betalen. De rente die je over je lening betaalt is echter hoger dan de belasting over je vermogen. Leningen aflossen met spaargeld is dan ook altijd voordeliger!

Box 3 lening en eigen vermogen

In box 3 betaal je belasting over spaargeld, aandelen en een tweede huis. Wel is er een heffingsvrij deel van € 57.000 (€ 114.000 voor partners). Dit betekent dat je tot dit bedrag géén belasting betaalt over je vermogen in box 3. Heb je daarnaast een lening in box 3, hoger dan € 3.700 (voor partners € 7.400), dan mag je het meerdere aftrekken van je belastbaar vermogen.

Voorbeeld: Je hebt samen met je fiscale partner € 165.000 spaargeld. Hierdoor zou je over € 51.000 belasting moeten betalen. Maar stel je hebt ook een persoonlijke lening van € 12.000 voor de aanschaf van een tweede auto. Van die € 12.000 mag je € 4.600 (€ 12.000 -/- € 7.400) van je eigen vermogen aftrekken. Hierdoor betaal je nog maar over € 46.400 belasting.

Drempel box 3 lening

Zoals je in het bovenstaande voorbeeld leest, is de box 3 lening maar deels aftrekbaar van je vermogen. Er is namelijk een schuldendrempel van € 3.700 voor alleenstaanden en € 7.400 voor fiscale partners. Alleen het leendeel boven deze drempel mag je aftrekken. Voor de persoonlijke lening uit ons voorbeeld geldt: € 12.000 - € 7.400 = € 4.600. Je mag in dit geval dus € 4.600 aftrekken van je spaargeld.

Tip! Elk jaar berekent de belasting je vermogen in box 3 op 1 januari. Heb je dus veel eigen vermogen en een lening, lager dan de schuldendrempel? Betaal de lening dan vóór 1 januari ineens af. Je verlaagt hiermee je eigen vermogen en betaalt dus minder of geen vermogensbelasting.

Los lening box 3 zo snel mogelijk af

Ook al mag je soms een box 3 lening aftrekken van je vermogen. Het is verstandiger om een lening zo snel mogelijk af te lossen. De rente die je betaalt, weegt meestal niet op tegen het belastingvoordeel dat je eventueel krijgt.

Heb je meerdere leningen in box 3? Dan loont het bovendien om deze samen te voegen in één grotere lening. Dit is niet alleen een stuk overzichtelijker. Het is vaak ook goedkoper. Het rentepercentage is bij een groter leenbedrag namelijk lager dan bij een klein leenbedrag. Je  leningen oversluiten bespaart je dus een hoop geld.

Conclusie box 3 lening

Een box 3 lening is dus een consumptief krediet dat je niet gebuikt voor je eerste huis. Het leenbedrag boven de schuldendrempel van € 3.700 (voor fiscale partners € 7.400), mag je aftrekken van je belastbaar vermogen in box 3. Dit zijn spaargeld, aandelen en een tweede huis. Is je belastbaar vermogen na aftrek van je box 3 lening lager dan de heffingsvrije grens? Dan betaal je geen vermogensbelasting. Dit betekent niet dat je een box 3 lening moet koesteren. Je betaalt tenslotte rente over deze lening. Een box 3 lening snel aflossen is altijd voordeliger!

Welke lening je ook kiest, betaal nooit onnodig te veel!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je altijd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie.

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten