Wat gebeurt er met een lening na overlijden?

Als je overlijdt voor je jouw lening hebt afbetaald, zijn je nabestaanden verantwoordelijk voor je lening. De meeste willen dit niet en sluiten een overlijdensrisicoverzekering af. Als je dan overlijdt, komt er een bedrag vrij om de lening af te lossen. Er zijn ook kredietverstrekkers die je lening standaard (deels) kwijtschelden als je overlijdt.

Wanneer lening kwijtschelden bij overlijden?

Een persoonlijke lening of doorlopend krediet wordt soms kwijtgescholden bij overlijden. Maar niet elke bank of kredietverstrekker doet dit. Daarnaast hanteren de kredietverstrekkers die dit wel doen verschillende voorwaarden, zoals:

  • Je overlijdt vóór een bepaalde leeftijd
  • Je hebt geen betalingsachterstanden
  • De bank scheldt maximaal een bepaald bedrag kwijt
  • Er is al een bepaald deel van de looptijd verstreken

Tip! Een studieschuld bij DUO wordt altijd kwijtgescholden bij overlijden! Je hoeft hierbij niet aan voorwaarden te voldoen. Ook sluit je hiervoor geen verzekering af.

Lening bij overlijden en de overlijdensrisicoverzekering

Je hebt altijd de mogelijkheid om jezelf te verzekeren met een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Op die manier laat je nabestaanden niet met een lening achter. Overlijdt je tijdens de looptijd van je consumptief krediet , dan keert een overlijdensrisicoverzekering een bedrag uit om de lening te betalen. Bij sommige leningen die je afsluit zit standaard een ORV. Je betaalt dan een iets hogere rente over je lening. Maar er zijn ook leningen waarbij geen ORV zit. Je hebt dan de mogelijkheid om zelf apart een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Tip! Zelf een aparte overlijdensrisicoverzekering afsluiten is vaak goedkoper dan wanneer je een hogere rente betaalt. Kies als het even kan dus voor deze optie. Dat bespaart je flink wat geld.

Wat gebeurt er met overige leningen na overlijden?

Andere leningen, zoals een creditcardschuld of roodstand op je betaalrekening, blijven gewoon staan voor je nabestaanden. Meestal worden er dan wel betalingsregelingen getroffen. Het ligt dan aan de inkomsten en vaste lasten van de nabestaande, hoe deze betalingsregeling eruit ziet.

Tip! Wil je weten wat voor jou een verantwoord leenbedrag is en of je de lening na overlijden van je partner ook alleen kunt dragen? Je maximale lening berekenen doe je makkelijk zelf online.

Waarop letten voor je nabestaanden bij geld lenen?

Wil je een lening afsluiten , dan is het dus verstandig om rekening te houden met eventueel overlijden. Sluit bijvoorbeeld altijd een ORV af. Maar er is meer dat je kunt doen. Leen bijvoorbeeld zo goedkoop mogelijk. Let hiervoor op de volgende punten:

Kies een passende looptijd

De looptijd is de periode in maanden, waarin je de lening terugbetaalt. Meestal geldt hoe langer de looptijd, hoe lager je maandlasten. Maar met een langere looptijd, betaal je ook langer rentekosten. Hierdoor is de lening uiteindelijk duurder. Kies daarom altijd een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen. Een kortere looptijd zorgt er ook voor dat de kans op overlijden tijdens deze looptijd kleiner is.

Leen tegen de laagste rente

In Nederland zijn heel veel banken en kredietverstrekkers. Deze vragen allemaal een andere rente. Het verschil is zelfs zo groot, dat je bij de ene kredietverstrekker makkelijk 4% meer rente betaalt, dan bij de andere. Dit scheelt je soms wel honderden euro’s per maand. Kies daarom altijd voor een lening met een zo laag mogelijke rente.

Tip! In de vergelijking op Rente.nl staat de lening met de laagste rente altijd bovenaan. Zo zie je in één oogopslag waar je het goedkoopst uit bent.

Check de voorwaarden

Als laatste zijn de voorwaarden van je lening van invloed op je kosten. Vooral tussentijds aflossen is belangrijk. Bij de meeste leningen is extra aflossen gratis. Toch zijn er ook een paar leningen waarbij dan kosten in rekening worden gebracht. Ook wanneer je nabestaanden de lening ineens willen aflossen met bijvoorbeeld de erfenis. Let hier dus op voordat je een lening aanvraagt.

Conclusie lening bij overlijden

Wanneer je overlijdt en een lening hebt, zijn je nabestaanden dus meestal verantwoordelijk. Soms scheldt een kredietverstrekker de lening dan echter kwijt. Een studielening van DUO wordt altijd kwijtgescholden. Maar soms onder voorwaarden ook een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Is dat allemaal niet het geval, dan is er nog de overlijdensrisicoverzekering. Dit is een verzekering die ervoor zorgt dat nabestaanden bij overlijden niet met een schuld achterblijven. Vaak zit een ORV standaard bij een lening. Maar soms sluit je een ORV zelf apart af. Dit is meestal de goedkoopste optie.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam hendrerit fringilla dolor, et ultricies magna dignissim a. Donec sit amet urna elit. Fusce vel urna tellus.
Welke lening je ook kiest, betaal nooit onnodig te veel!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken