Kun je geld lenen met een PGB inkomen?

Zorg je voor iemand, bijvoorbeeld een familielid, en krijg je hiervoor geld vanuit een Persoonsgebonden Budget (PGB)? Dan heb je een PGB inkomen. Veel mensen vragen zich af of ze een lening kunnen afsluiten met een dergelijk inkomen. Helaas kun je geen geld lenen met alleen een PGB inkomen. Heb je naast je PGB inkomen nog andere inkomsten? Dan tellen deze inkomsten misschien wel mee bij je lening aanvraag.

Geld lenen op basis van een PGB inkomen, kan dat?

Een lening afsluiten met een PGB inkomen is vaak lastig. Kredietverstrekkers zien PGB-inkomsten niet als stabiel. Kredietverstrekkers willen zeker weten dat je genoeg inkomen hebt om de lening terug te betalen. Met een PGB inkomen is deze zekerheid er niet altijd.

Als degene van wie je het PGB inkomen ontvangt geen of minder zorg nodig heeft, heb jij plotseling minder of zelfs helemaal geen inkomen. Je kunt de lening dan niet (op tijd) terugbetalen aan de kredietverstrekker. Daarom is geld lenen op basis van alleen een PGB inkomen niet mogelijk.

Wanneer kan ik wel geld lenen met een PGB inkomen?

Heb je naast je PGB inkomen nog andere inkomsten, bijvoorbeeld uit loondienst? Dan tellen deze inkomsten mogelijk wel mee bij het aanvragen van een lening.

Kredietverstrekkers tellen de volgende soorten inkomen mee bij een lening aanvraag:

  • Inkomen uit loondienst: Dat is het geld dat je maandelijks verdient als je een vaste baan hebt.
  • Inkomen uit je eigen bedrijf: Als je een eigen bedrijf hebt of ZZP'er bent, kun je ook geld lenen voor persoonlijke zaken. De geldverstrekker kijkt dan naar je jaarcijfers en je aangifte inkomstenbelasting.
  • Inkomen uit pensioen: Als je met pensioen bent, kun je bij sommige geldverstrekkers een lening aanvragen.
  • Uitkeringen: Met sommige uitkeringen kun je een lening krijgen, zoals bijvoorbeeld een WAO- of WIA-uitkering. Maar met andere uitkeringen, zoals een bijstandsuitkering, gaat dat helaas niet.
  • Inkomsten van je partner: Als je samen met je partner een lening aanvraagt, wordt ook gekeken naar het inkomen van je partner.

Heb je geen andere inkomsten naast je PGB inkomen? Dan is een lening afsluiten bij een bank of kredietverstrekker onmogelijk. Een alternatief voor een persoonlijke lening is een onderhandse lening. Daarbij gelden dezelfde voorwaarden als voor een persoonlijke lening, alleen leen je het geld dan van particulieren zoals vrienden, familie of bekenden. Bedenk wel goed of je dit echt wilt. Je wilt geen ruzie krijgen met je familie of vrienden over geld, dus zorg dat je goede afspraken maakt en deze duidelijk vastlegt.

Let op! Je betaalt bij een onderhandse lening gewoon een marktconforme rente. Een onderhandse lening is dus niet gratis. Bedenk van tevoren dus altijd of je de lening per se nodig hebt.

Geld lenen met PGB inkomen, waarop letten?

Heb je naast je PGB inkomen nog andere inkomsten? Dan kun je misschien toch geld lenen bij een bank of kredietverstrekker. Houd rekening met de volgende zaken:

  • Maximale lening: Als je ook nog voor iemand zorgt, heb je misschien geen tijd om fulltime te werken. Let dus op dat het leenbedrag dat je aanvraagt, past bij je inkomen. Je kunt hier je maximale lening berekenen, zo heb je een indruk van het bedrag dat je ongeveer kunt lenen op basis van jouw inkomen.
  • Let op de leenrente: De ene lening is de andere niet. De leenrentes lopen per kredietverstrekker erg uiteen. Ga altijd eerst rente vergelijken voordat je een lening aanvraagt. Zo vind je direct de lening met de laagste leenrente in jouw situatie.

Conclusie geld lenen met PGB inkomen

Je kunt geen lening aanvragen alleen op basis van een PGB-inkomen, omdat kredietverstrekkers dit inkomen als onstabiel beschouwen. Als de zorgbehoefte vermindert, kan je inkomen plotseling dalen. Geld lenen is mogelijk als je naast je PGB-inkomen andere inkomsten hebt, zoals loon, eigen bedrijf, pensioen, of partnerinkomen.

Zonder aanvullende inkomsten is een lening bij een reguliere kredietverstrekker niet mogelijk, maar een onderhandse lening van particulieren is een alternatief, met rentekosten. Denk goed na of je de lening echt nodig hebt.

Vind direct de goedkoopste lening die bij jouw inkomen past!

Op Rente.nl vergelijk je leenrentes van het meest complete aanbod banken en kredietverstrekkers in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste lening die past bij jouw inkomen en situatie.

Leenrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten