Wat is de leennorm bij een consumptief krediet?

Wil je geld lenen, dan kijkt de bank of kredietverstrekker bij het bepalen van je maximale lening naar je leennorm. Je leennorm is het bedrag dat je minimaal moet overhouden om van te leven, zodat je niet in financiële problemen komt. Je inkomsten en vaste lasten spelen hierbij een belangrijke rol.

Tip! Meteen je maximale lening berekenen? In de module op Rente.nl bereken je zelf heel makkelijk wat in jouw situatie verantwoord is!

Invloed leennorm op maximaal leenbedrag

Wanneer je een lening wilt afsluiten, beoordelen banken en kredietverstrekkers eerst je aanvraag. Ze kijken onder andere hoeveel je maximaal verantwoord kunt lenen. Dit doen ze in 4 stappen:

  1. Vaststellen basisnorm en norm woonlast
  2. Berekenen leennorm
  3. Berekenen leencapaciteit
  4. Maximaal leenbedrag

Vaststellen basisnorm en norm woonlast

Kredietverstrekkers berekenen je leennorm aan de hand van de basisnorm en de norm woonlast. De basisnorm is het bedrag dat een gezin met een minimuminkomen nodig heeft om van te leven. Deze basisnormen zijn per gezinssamenstelling vastgesteld door het NIBUD:

Alleenstaand Alleenstaand met kinderen Gehuwd/samenwonen Gehuwd/samenwonen met kinderen
Totaal inkomen € 1.124 € 1.778 € 1.657 € 2.049
Norm woonlast € 229 € 229 € 229 € 229
Basisnorm € 814 € 903 € 1.261 € 1.251

Voorbeeld leennorm berekenen

Ga je een lening aanvragen bij de bank, dan rekent deze voor de leennorm een extra opslag bovenop de basisnorm en norm woonlast. Hierdoor bereken je de leennorm met de volgende formule:

Leennorm = (15% x (netto maandinkomen – basisnorm – norm woonlast)) + basisnorm + opslag*

* Deze verschilt per gezinssamenstelling (alleenstaand = € 275 alleenstaand met kinderen = € 451 gehuwd/samenwonend = € 326 en gehuwd/samenwonend met kinderen = € 408

Voorbeeld: Stel je woont alleen, hebt geen kinderen en verdient elke maand netto € 2.000. Je leennorm wordt dan als volgt berekent:

Leennorm = (15% x (€ 2.000 – € 814 - € 229)) + € 814 + € 275 = € 1.232,55

Je moet in deze situatie dus elke maand minimaal € 1.232,55 overhouden om van te leven.

Leennorm bij hogere inkomens

Bij de leennorm berekening wordt rekening gehouden met het feit dat mensen die méér verdienen, ook méér uitgeven. Ze hebben bijvoorbeeld een duurder huis of een duurdere auto. Maar wanneer het netto inkomen hoger is dan ongeveer € 3.000, nemen deze maandelijkse lasten ineens niet meer zo snel toe. Daarom gebruiken kredietverstrekkers bij hogere inkomens een standaard leennorm:

Minimuminkomen Alleenstaand Alleenstaand met kinderen Gehuwd/samenwonen Gehuwd/samenwonen met kinderen
€ 3.499 incl. * € 1.309 € 1.942 € 1.787 € 2.113
€ 3.104 ex. * € 1.425 € 1.739
€ 3.285 ex. * € 1.190 € 1.649
* Toeslagen en vakantiegeld

Let op! Kredietverstrekkers kijken ook naar je daadwerkelijke woonlasten en eventuele leningen. Zo bepalen ze hoeveel je per maand mag besteden aan een lening en hoeveel je maximaal verantwoord leent.

Conclusie wat is de leennorm?

De leennorm is het bedrag dat je minimaal moet overhouden om van te leven. Banken en kredietverstrekkers hanteren een leennorm om te berekenen hoeveel jij mag lenen, zonder in de financiële problemen te komen. De leennorm verschilt per gezinssamenstelling en wordt berekend aan de hand van een formule. Bij hoge inkomens krijg je te maken met een standaard leennorm. De leennorm zorgt ervoor dat je niet te veel leent.

Op zoek naar een voordelige lening?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je altijd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie.

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten