Wat is de leennorm bij een consumptief krediet?

Wil je geld lenen, dan kijkt de bank of kredietverstrekker bij het bepalen van je maximale lening naar je leennorm. Je leennorm is het bedrag dat je minimaal moet overhouden om van te leven, zodat je niet in financiële problemen komt. Je inkomsten en vaste lasten spelen hierbij een belangrijke rol.

Tip! Meteen je maximale lening berekenen? In de module op Rente.nl bereken je zelf heel makkelijk wat in jouw situatie verantwoord is!

Invloed leennorm op maximaal leenbedrag

Wanneer je een lening wilt afsluiten, beoordelen banken en kredietverstrekkers eerst je aanvraag. Ze kijken onder andere hoeveel je maximaal verantwoord kunt lenen. Dit doen ze in 4 stappen:

  1. Vaststellen basisnorm en opslagpercentage
  2. Berekenen leennorm
  3. Berekenen leencapaciteit
  4. Maximaal leenbedrag

Vaststellen basisnorm en opslag

Kredietverstrekkers berekenen je leennorm aan de hand van de basisnorm en een inkomensafhankelijk opslagpercentage. De basisnorm is het bedrag dat een gezin met een minimuminkomen nodig heeft om van te leven. Deze basisnormen zijn per gezinssamenstelling vastgesteld door het NIBUD. De normen verschillen ook afhankelijk van je woonsituatie. Iemand met een koopwoning moet namelijk meer geld overhouden in verband met onderhoud van de woning.

GezinssituatieBasisnorm bij koophuisBasisnorm bij huurhuisInkomensafhankelijk opslagpercentage
Alleenstaande€ 1.412€ 1.30210%
Alleenstaande met kinderen€ 2.333€ 2.1225%
Stel€ 1.987€ 1.88810%
Stel met kinderen€ 2.640€ 2.54110%

Opslagpercentage bij leennorm

Bij de basisnorm tellen kredietverstrekkers nog een inkomensafhankelijk opslagpercentage op. Dit doen de kredietverstrekkers omdat mensen als ze meer gaan verdienen, meestal ook meer / hogere uitgaven hebben. Hierdoor moet je hoger je inkomen is, steeds meer overhouden om al je vaste lasten te kunnen betalen.

Voorbeeld leennorm berekenen

Ga je een lening aanvragen bij de bank, dan rekent deze voor de leennorm een extra opslag bovenop de basisnorm en norm woonlast. Hierdoor bereken je de leennorm met de volgende formule:

Leennorm = basisnorm + (opslagpercentage*(inkomen -/-minimuminkomen)).

Voorbeeld: Stel je woont alleen in een huurhuis en verdient elke maand netto € 2.200 (inclusief toeslagen e vakantiegeld). Je leennorm wordt dan als volgt berekent:

Leennorm = € 1.302 + (10% * (€ 2.200 -/- € 1.803)) = € 1.321,70

Je moet in deze situatie dus elke maand minimaal € 1.321,70 overhouden om van te leven.


Let op! Kredietverstrekkers kijken ook naar je daadwerkelijke woonlasten, kosten voor autobezit, kinderopvang, alimentatie, je studieschuld en eventuele andere leningen. Zo bepalen ze hoeveel je per maand mag besteden aan een lening en hoeveel je maximaal verantwoord leent.

Conclusie wat is de leennorm?

De leennorm is het bedrag dat je minimaal moet overhouden om van te leven. Banken en kredietverstrekkers hanteren een leennorm om te berekenen hoeveel jij mag lenen, zonder in de financiële problemen te komen. De leennorm verschilt per gezinssamenstelling en woonsituatie en wordt berekend aan de hand van een formule. De leennorm zorgt ervoor dat je niet te veel leent.

Op zoek naar een voordelige lening?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je altijd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie.

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten