Leasen of lenen voor de aanschaf van een auto?

Steeds meer mensen leasen een auto. Je betaalt elke maand een vast bedrag aan de leasemaatschappij, waardoor je zonder zorgen in een nieuwe auto rijdt. Maar leasen is niets anders dan huren. Je leent iets tegen een vergoeding. De leaseauto wordt namelijk nooit je eigendom en moet je aan het eind van de leaseperiode gewoon teruggeven. Is het niet slimmer om een auto te kopen met een lening? Dan is het voertuig namelijk wél van jou, waardoor je hem op een gegeven moment eventueel ook nog zelf kunt verkopen.

Verschil financial lease en lening

Om je meteen een duidelijk beeld te geven van leasen of lenen, hebben we de voor- en nadelen van private lease en lenen voor je op een rij gezet:

Voordelen private lease

 • Je rijdt voor een vast maandbedrag in een nieuwe auto.
 • Alle autokosten, behalve brandstof, zitten in de leaseprijs.
 • Je houdt spaargeld achter de hand als buffer.

Nadelen private lease

 • Je gaat een financiële verplichting aan. Tussentijds opzeggen is vaak duur.
 • Je bouwt geen schadevrije jaren op.
 • Je betaalt meestal meer dan de daadwerkelijke koopprijs.
 • Je wordt in principe nooit eigenaar van de auto (tenzij je de auto na afloop van de leaseperiode alsnog koopt).
 • Vooraf bepaal je het aantal kilometers. Rijd je meer, dan betaal je bij.

Voordelen lenen

 • Als de lening is afgelost, ben je eigenaar van de auto.
 • De restwaarde van de auto is voor jou.
 • Soms krijg je korting als je de auto in één keer betaalt.
 • Je hoeft geen rekening te houden met het aantal kilometers dat je rijdt.
 • Je houdt spaargeld achter de hand als buffer.

Nadelen lenen

 • Je gaat een financiële verplichting aan.
 • Je betaalt rente over het leenbedrag.
 • De kosten voor verzekering en onderhoud komen voor je eigen rekening.

Wat is goedkoper, nieuwe auto leasen of lenen?

Zoals je ziet heeft lenen voor een auto meer voordelen dan leasen. Maar hoe zit het met de prijs? Wat is goedkoper, leasen of lenen? Om dit duidelijk te maken hebben we een voorbeeld uitgewerkt. We zijn hierbij uitgegaan van een kleine middenklasser van € 25.000:

Voorbeeld wat kost leasen?

Om eerlijk te vergelijken, gebruiken we bij leasen een looptijd van 60 maanden met 15.000 kilometers per jaar. Het blijkt dat je een standaard auto in deze prijsklasse tegenwoordig al leaset voor gemiddeld € 450 per maand.

Voorbeeld wat kost lenen?

Wanneer je € 25.000 leent, krijg je te maken met een gemiddelde rente van 6,5% en een looptijd van 60 maanden. Stel je verkoop je de auto na 60 maanden, waardoor deze nog € 9.000 oplevert:

Kosten lenen auto per maand
Totale kredietsom€ 29.219
Maandlasten lening€ 487
Motorrijtuigenbelasting€ 40
Autoverzekering€ 90
Onderhoud€ 20
Maandlasten€ 637
Inruilwaarde (€ 9.000/60 maanden)- € 150
Kosten per maand lenen€ 487

Lenen of leasen tweedehands auto

Uit bovenstaande voorbeelden blijkt dat een nieuwe auto leasen meestal goedkoper is dan geld lenen voor een nieuwe auto. Maar de meeste Nederlanders willen helemaal geen nieuwe auto. Ze zoeken juist veel eerder een tweedehands auto, waarvan de kop al af is. In zo’n geval zal geld lenen voor een auto weer goedkoper zijn dan een tweedehands auto leasen. De grootste hap qua afschrijving is namelijk al van de prijs af. Hierdoor heb je een lager leenbedrag nodig en zijn je maandlasten ook lager.

Let op! Het is op dit moment sowieso bijna niet mogelijk om een tweedehands auto te leasen. Een tweedehands auto leasen is dus niet alleen duurder, je hebt ook veel minder te kiezen.

Leasen of lenen, kies verstandig!

Voor welke vorm je ook kiest, betaal nooit onnodig te veel. Heb je niet per se een splinternieuwe auto nodig? Koop dan een goede tweedehands met een lening. Een lening afsluiten om een auto te kopen doe je echter niet zomaar. Eerst goed vergelijken bespaart je een hoop geld. Er zijn een paar zaken waar je dan op moet letten:

Leenvorm kiezen

In Nederland heb je de keuze uit twee verschillende leenvormen, de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. De slimste manier om een auto aan te schaffen, is met een persoonlijke lening. Je leent dan in één keer het bedrag dat je nodig hebt voor de auto. Vervolgens betaal je de lening tegen een vaste rente in de afgesproken periode terug. Je maandlasten blijven gelijk, waardoor je vooraf precies weet hoeveel de lening je kost.

Auto lenen tegen de laagste rente

Het aanbod leningen is erg groot. Er zijn tal van kredietverstrekkers, die allemaal een andere rente vragen. Het verschil is hierdoor enorm. Soms tot wel 4%. Dit scheelt je al snel honderden euro’s per jaar.

Tip! In onze module vergelijk je in één oogopslag het meest complete aanbod leningen op rente. Het consumptief krediet met de laagste rente staat altijd bovenaan.

Passende looptijd kiezen

De looptijd van je lening is de periode waarin je de lening moet terugbetalen. Hoe langer de looptijd, hoe lager je maandlasten. Dit lijkt interessant, maar met een langere looptijd betaal je ook langer rentekosten. Hierdoor wordt je lening duurder. Ons advies is dan ook: kies een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Voorwaarden auto

Tot slot moet je kritisch naar de verschillende voorwaarden kijken. Vooral de voorwaarden rond tussentijds aflossen en de overlijdensrisicoverzekering zijn belangrijk.

 • De meeste leningen mag je kosteloos tussentijds aflossen. Er zijn echter ook leningen waarbij je dan te maken krijgt met extra kosten. Controleer hoe dat zit bij je gewenste lening.
 • Bij de meeste leningen zit standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Deze zorgt ervoor dat (een deel van) je lening wordt kwijtgescholden als je overlijdt. Bij enkele leningen zit de ORV standaard in. Je betaalt dan iets meer rente. Er zijn ook leningen waarbij je de ORV zelf apart kunt afsluiten. Deze optie is meestal goedkoper. Je betaalt dan maar een paar euro per maand.

Conclusie leasen of lenen

Wil je een nieuwe auto kopen, dan is leasen waarschijnlijk goedkoper dan lenen. Wel heeft lenen altijd meer voordelen ten opzichte van leasen. Zo mag je tussentijds extra aflossen, is de auto daadwerkelijk van jou en je hoeft niet op het aantal kilometers te letten. Ben je niet op zoek naar een nieuwe auto, maar koop je liever een tweedehands auto? Dan is lenen meestal wel goedkoper. De kop is er dan namelijk af, waardoor het leenbedrag lager is. Bovendien is het aanbod in tweedehands auto’s qua lease nog heel beperkt. Bij een lening afsluiten voor een auto is het wel belangrijk dat je niet onnodig te veel betaalt. Goed vergelijken zorgt dat je flink wat geld bespaart op je lening.

Lening afsluiten voor de aanschaf van een auto?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten