Wat kost een persoonlijke lening?

De kosten van een persoonlijke lening zijn voor iedereen anders. Wat een persoonlijke lening kost hangt af van het geleende bedrag, de looptijd van je lening en de rente die je betaalt aan de kredietverstrekker. In dit artikel lees je wat een persoonlijke lening ongeveer kost en hoe je de kosten van een persoonlijke lening zo laag mogelijk houdt.

Kosten persoonlijke lening

De kosten van een persoonlijke lening verschillen per lening en situatie. Wat jouw persoonlijke lening kost hangt onder meer af van de volgende zaken:

  • Het geleende bedrag. Hoe meer geld je leent, hoe meer je persoonlijke lening maandelijks kost. Stel dat je € 50.000 euro leent en dat in 120 maanden terugbetaalt. Dan moet je, rente niet meegeteld, elke maand € 416 terugbetalen. Als je € 30.000 leent en in 120 maanden afbetaalt, kom je op € 250 aan maandelijkse afbetaling.
  • De rente die je over je lening betaalt. Hoe hoger de rente die je over je persoonlijke lening betaalt, hoe hoger je maandbedrag. Dat werkt als volgt: als je € 50.000 leent en dat bedrag in 120 maanden terugbetaalt, betaal je bij een rente van 6,5% € 564 per maand. Bij een rente van 8,6%, betaal je al € 615 per maand. Op de totale looptijd van de lening scheelt je dat ongeveer € 6.000 euro. Kies je voor een persoonlijke lening met een lage rente? Dan bespaar je makkelijk honderden euro’s per jaar op je lening.
  • Hoe lang je lening loopt. Kies je voor een persoonlijke lening met een lange looptijd? Dan is je maandbedrag fors lager dan als je voor een lening met een korte looptijd kiest. Het bedrag wordt immers over meer maanden uitgespreid. Let op: hoe korter de looptijd van je lening, hoe minder rente je uiteindelijk betaalt. Dit kan flink in de kosten van je persoonlijke lening schelen. Voorbeeld: een lening van € 25.000 met een rente van 6,5%, kost je bij een looptijd van 120 maanden € 282 euro per maand. De totale kosten zijn dan € 8.781. Bij een looptijd van 60 maanden zijn de kosten voor dezelfde lening € 487 euro per maand en de totale kosten € 4.219.

Maandbedrag persoonlijke lening berekenen

Tijdens het leningen vergelijken op Rente.nl zie je direct hoe hoog het maandbedrag van je persoonlijke lening wordt bij de verschillende kredietverstrekkers. Je kunt de maandlasten van je persoonlijke lening natuurlijk ook zelf berekenen. Dit doe je als volgt:

  1. Bereken eerst hoeveel rente en aflossing je in totaal moet betalen over je persoonlijke lening. Je leest hier hoe je de rente over een lening kunt berekenen.
  2. Deel dit bedrag door het aantal maanden van de door jou gekozen looptijd. Je betaalt elke maand hetzelfde maandbedrag aan rente en aflossing voor jouw persoonlijke lening.

Tips maandlasten persoonlijke lening laag houden

We geven je graag enkele handige tips om de maandlasten van je persoonlijke lening zo laag mogelijk te houden:

  • Ga je een persoonlijke lening afsluiten? Eerst de rente vergelijken helpt je direct de lening met de laagste rente te vinden. De renteverschillen tussen de verschillende kredietverstrekkers zijn groot, dus sla deze stap nooit over.
  • Kies voor de looptijd die bij jouw situatie past. Door je persoonlijke lening zo snel mogelijk terug te betalen, bespaar je tot honderden euro’s op je lening. Je betaalt namelijk minder lang rente over het geleende bedrag. Ga je liever voor lage maandlasten, uitgespreid over een langere periode? Dan is een langere looptijd beter in jouw situatie.
  • Wil je een grote aanschaf doen en daarvoor geld lenen? Leen een zo laag mogelijk bedrag. Misschien kun je een deel (spaar)geld inleggen en voor de rest van je uitgave een persoonlijke lening afsluiten. Hele kleine leenbedragen kunnen in verhouding duurder zijn, omdat banken een hogere rente rekenen. De kosten voor het verstrekken van een lening zijn bij lage bedragen namelijk in verhouding hoger, waardoor de kredietverstrekker een hoger rentepercentage vraagt. Benieuwd hoeveel geld je maximaal kunt lenen? Check hier wat jouw maximale lening is.
  • Heb je al een persoonlijke lening? Ook dan is je lening vergelijken verstandig. Door je lening over te sluiten naar een persoonlijke lening met een lagere rente, bespaar je tot honderden euro’s per jaar op de lasten van je lening.

Conclusie kosten persoonlijke lening

De kosten voor een persoonlijke lening zijn voor iedereen zo verschillend, dat er geen kant-en-klaar antwoord op de vraag wat een persoonlijke lening kost, te geven is. De kosten hangen namelijk af van het leenbedrag, de rente die je betaalt en hoe snel je de lening aflost. Om de kosten van jouw persoonlijke lening zo laag mogelijk te houden is het belangrijk om persoonlijke leningen te vergelijken en de lening met de laagste rente te vinden.

Verder bepaalt de looptijd van je persoonlijke lening het maandbedrag. Kies dus altijd voor een looptijd die past bij je situatie. Als je je persoonlijke lening snel terugbetaalt, profiteer je van het feit dat je minder rente over het leenbedrag betaalt. Maar als je de maandlasten van je persoonlijke lening liever laag houdt, is een langere looptijd een betere keuze.

Op zoek naar een persoonlijke lening met lage maandlasten?

Op Rente.nl vergelijk je persoonlijke leningen van het meest complete aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Vergelijk en vind direct de persoonlijke lening met de laagste maandlasten voor jouw situatie.

Leningen vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten