Wat is de invloed van een lening op je hypotheek?

Sta je op het punt een hypotheek af te sluiten en heb je een of meerdere leningen? Dan merk je dat deze leningen direct invloed hebben op je maximale hypotheekbedrag. Hypotheekverstrekkers kijken namelijk naar je inkomsten en vaste lasten. Geld lenen zorgt voor hogere vaste lasten, waardoor je minder hypotheek krijgt. Je moet tenslotte nog genoeg geld overhouden om van rond te komen.

Welke leningen hebben invloed op hypotheek?

Elke schuld die langer loopt dan één maand en waarvoor je iedere maand geld betaalt, heeft invloed op je hypotheek. Denk hierbij aan:

  • Studieschuld
  • Consumptieve kredieten
  • Smartphone op afbetaling
  • Leaseauto

Studieschuld lening en hypotheek

Wil je een hypotheek afsluiten, maar heb je een studieschuld? Dan nemen hypotheekverstrekkers je totale studieschuld mee in de berekening. Ook al is de helft afbetaald, het oorspronkelijke bedrag telt. Wel maken ze onderscheid tussen de prestatiebeurs en het leenstelsel:

  • Bij de prestatiebeurs (tot 2015) trekt de kredietverstrekker 0,75% van je totale studieschuld af van je inkomen. Bij een studieschuld van € 15.000 is je bestedingsruimte dus € 112,50 kleiner. Je maximale hypotheekbedrag daalt hierdoor al snel met zo’n € 25.000.
  • Bij het leenstelsel (vanaf 2015) trekt de kredietverstrekker 0,45% van je totale studieschuld af van je inkomen. Had je een studieschuld van € 15.000, dan wordt je bestedingsruimte dus € 67,50 kleiner. Je maximale hypotheekbedrag daalt hierdoor al snel met zo’n € 17.000.

Let op! Een studieschuld staat niet geregistreerd bij het BKR. Maar geef dit wel altijd door aan je hypotheekverstrekker. Je maximale hypotheek wordt niet voor niets gebaseerd op je bestedingsruimte. Zo weet je zeker dat je verantwoord leent en kom je niet in financiële problemen.

Consumptief krediet hypotheek

Consumptieve kredieten zijn direct van invloed op je hypotheek. De bekendste zijn natuurlijk de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Minder bekend is dat ook roodstand op je betaalrekening en creditcardschuld invloed hebben op je hypotheek. De bank kijkt hierbij niet naar hoeveel je creditcardschuld je hebt of hoeveel je in het rood staat, maar naar je limiet.

Tip! Sta je nooit in het rood en gebruik je de creditcard amper? Zeg beide consumptieve kredieten dan op. Dat scheelt in de berekening voor je maximale hypotheek.

Smartphone en hypotheek

Je verwacht het niet, maar ook je smartphone is van invloed op je hypotheek. Maar dan alleen een smartphone die je koopt op afbetaling. Kosten voor bellen en internet tellen niet mee.

Leaseauto en hypotheek

De laatste lening die van invloed is op je hypotheek, is de leaseauto. Een leaseauto staat namelijk voor 65% van de totale lease som ingeschreven bij het BKR. De bank neemt 2% van dit bedrag mee als last en telt dit op bij je vaste lasten.

Stel: Je betaalt 48 maanden € 250 per maand voor je leaseauto. De leasesom staat dan voor (65% van 48 x € 250 =) € 7.800 ingeschreven. Voor de hypotheekverstrekker stijgen je vaste lasten hierdoor met (2% van € 7.800 =) € 156. Dit scheelt al snel € 40.000 op je maximale hypotheekbedrag.

Hoeveel minder hypotheek door lening?

Wat de invloed van een lening op je hypotheek precies is, bereken je eenvoudig met een rekensommetje. 2% van je totale lening wordt namelijk afgetrokken van de maandlasten die je verantwoord kunt dragen. Heb je dus een schuld van € 15.000, dan is je bestedingsruimte € 300 per maand minder.

Stel: Je verdient een modaal bruto jaarsalaris van € 36.000. Hiermee is je maximale hypotheek normaal € 159.000. Maar omdat je ook nog een lening hebt van € 15.000, wordt er € 300 per maand afgetrokken van je bestedingsruimte. Hierdoor is je maximale hypotheek nog maar € 65.000.

Let op! Je lening oversluiten naar een aanbieder met een lagere rente zorgt er niet voor dat de invloed op je hypotheek minder wordt. Hierdoor worden alleen je maandlasten lager.

Negatieve BKR lening en hypotheek

Een lening zorgt er dus voor dat je minder hypotheek krijgt. Maar het komt ook voor dat je een lening hebt met een negatieve BKR-registratie. Ook dan is een hypotheek afsluiten vaak gewoon mogelijk. Al is dit wel lastiger en moet je vaak aan aparte voorwaarden voldoen.

Conclusie invloed lening op hypotheek

Een lening is dus altijd van invloed op je maximale hypotheek. Het maakt daarbij niet uit om welke lening het gaat. Zolang je iedere maand betalingsverplichtingen hebt, wordt deze maandlast bij de berekening van je hypotheek in mindering gebracht op je bestedingsruimte. Hierdoor krijg je minder hypotheek. Zelfs met een negatieve BKR-registratie krijg je vaak nog gewoon een hypotheek. Leen daarom nooit onnodig te veel en als je al geld leent, zorg dan dat je leent tegen een zo laag mogelijke rente. Hierdoor blijven in ieder geval je maandlasten laag.

Zoek je een persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten