Wat is de invloed van een lening op je hypotheek?

Sta je op het punt een hypotheek af te sluiten en heb je een of meerdere leningen? Dan merk je dat deze leningen direct invloed hebben op je maximale hypotheekbedrag. Hypotheekverstrekkers kijken namelijk naar je inkomsten en vaste lasten. Geld lenen zorgt voor hogere vaste lasten, waardoor je minder hypotheek krijgt. Je moet tenslotte nog genoeg geld overhouden om van rond te komen.

Welke leningen hebben invloed op hypotheek?

Hypotheekverstrekkers kijken bij het bepalen van je maximale hypotheek naar hoeveel je elke maand kunt betalen voor je hypotheek zonder in de problemen te komen. Elke schuld die langer loopt dan één maand en waarvoor je iedere maand geld betaalt, heeft invloed op je maximale hypotheek. Denk hierbij aan:

  • Studieschuld
  • Consumptieve kredieten
  • Smartphone op afbetaling
  • Leaseauto

Studieschuld lening en hypotheek

Wil je een hypotheek afsluiten, maar heb je een studieschuld? Dan nemen hypotheekverstrekkers je totale studieschuld mee in de berekening. Ook al is de helft afbetaald, het oorspronkelijke bedrag telt. Wel maken ze onderscheid tussen de prestatiebeurs en het leenstelsel:

  • Bij de prestatiebeurs (tot 2015) trekt de kredietverstrekker 0,65% van je totale studieschuld af van het bedrag dat je maandelijks kan besteden aan je hypotheek. Bij een studieschuld van € 15.000 is je bestedingsruimte dus € 97,50 kleiner. Je maximale hypotheekbedrag daalt hierdoor al snel met zo’n € 20.000.
  • Bij het leenstelsel (vanaf 2015) trekt de kredietverstrekker 0,35% van je totale studieschuld af van het bedrag dat je maandelijks aan hypotheeklasten kan betalen. Had je een studieschuld van € 15.000, dan wordt je bestedingsruimte dus € 52,50 kleiner. Je maximale hypotheekbedrag daalt hierdoor al snel met zo’n € 12.000.

Let op! Vanaf 1 januari 2024 wordt overgegaan op een andere methodiek voor het meewegen van de studieschuld. Er wordt dan meer gekeken naar de daadwerkelijke maandlasten in plaats van naar de hoogte van de daadwerkelijke studieschuld.

Consumptief krediet hypotheek

Consumptieve kredieten zijn direct van invloed op je hypotheek. De bekendste zijn natuurlijk de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Minder bekend is dat ook roodstand op je betaalrekening en creditcardschuld invloed hebben op je hypotheek. De bank kijkt hierbij niet naar hoeveel je creditcardschuld je hebt of hoeveel je in het rood staat, maar naar je limiet.

Hoeveel minder hypotheek door lening?

Bij het bepalen van je maximale hypotheek halen hypotheektrekkers 2 procent van de openstaande lening of je rood stand/ creditcard limiet af van het bedrag dat je elke maand kunt besteden aan je hypotheek. Bij een lening of limiet van € 10.000, gaat er dus € 200 van je maandelijkse bestedingsruimte af. Hierdoor kan je maximale hypotheek € 40.000 lager uitvallen.

Tip! Sta je nooit in het rood en gebruik je de creditcard amper? Zeg beide consumptieve kredieten dan op. Dat scheelt in de berekening voor je maximale hypotheek.

Smartphone en hypotheek

Je verwacht het niet, maar ook je smartphone is van invloed op je hypotheek. Maar dan alleen een smartphone die je koopt op afbetaling. Kosten voor bellen en internet tellen niet mee.

Leaseauto en hypotheek

De laatste lening die van invloed is op je hypotheek, is de leaseauto. Dan telt de hypotheekverstrekker de waarde van je leasecontract ook mee voor je maximale hypotheekbedrag.

Stel: Je betaalt 48 maanden € 250 per maand voor je leaseauto. De leasesom is dan voor ( 48 x € 250 =) € 12.000. Voor de hypotheekverstrekker stijgen je vaste lasten hierdoor met (2% van € 12.000 =) € 240. Dit scheelt al snel € 50.000 op je maximale hypotheekbedrag.

Negatieve BKR lening en hypotheek

Een lening zorgt er dus voor dat je minder hypotheek krijgt. Maar het komt ook voor dat je een lening hebt met een negatieve BKR-registratie. Ook dan is een hypotheek afsluiten vaak gewoon mogelijk. Al is dit wel lastiger en moet je vaak aan aparte voorwaarden voldoen.

Conclusie invloed lening op hypotheek

Een lening is dus altijd van invloed op je maximale hypotheek. Het maakt daarbij niet uit om welke lening het gaat. Zolang je iedere maand betalingsverplichtingen hebt, wordt deze maandlast bij de berekening van je hypotheek in mindering gebracht op je bestedingsruimte. Hierdoor krijg je minder hypotheek. Leen daarom nooit onnodig te veel en als je al geld leent, zorg dan dat je leent tegen een zo laag mogelijke rente. Hierdoor blijven in ieder geval je maandlasten laag.

Zoek je een persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten