Hoe oud moet je zijn om geld te lenen?

Wil je in Nederland geld lenen, dan moet je aan verschillende voorwaarden voldoen. Een daarvan is je leeftijd. De minimale leeftijd om te lenen is 18 jaar. Voor de meeste leningen geldt zelfs een leeftijdsgrens van 21 of 25 jaar. Hoe oud je precies moet zijn, ligt aan de bank of kredietverstrekker en de leenvorm die je kiest.

Geld lenen onder de 21

De minimale leeftijd om te lenen is dus meestal 21 jaar. Soms mag je ook iets jonger zijn. De meest bekende leningen zijn dan de persoonlijke lening en het doorlopend krediet:

Persoonlijke lening 18 jaar

Veruit de meest gekozen financieringsvorm is de persoonlijke lening . Ruim 85% van de mensen die een lening afsluiten, kiest voor deze leenvorm. Een persoonlijke lening is ideaal als je iets wilt kopen waarvan je de prijs al weet, bijvoorbeeld een scooter of auto.

Kies je voor een persoonlijke lening, dan ga je voor zekerheid. Je ontvangt namelijk in één keer het bedrag op je betaalrekening. Daarna betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. De rente over het leenbedrag staat vast. Net als de looptijd (de periode waarin je de lening terugbetaalt). Hierdoor weet je precies hoeveel de lening gaat kosten.

Tip! Op je 21e een persoonlijke lening afsluiten is nu de goedkoopste manier van lenen. De gemiddelde rente voor persoonlijke leningen is met 3,8% namelijk historisch laag.

Geld lenen 18 jaar doorlopend krediet

Na de persoonlijke lening kiezen mensen vaak voor een doorlopend krediet . Een doorlopend krediet is een veel flexibelere leenvorm. Financieren met een doorlopend krediet is vooral interessant, als je voor een bepaalde periode wat extra geld achter de hand wilt hebben.

Met een doorlopend krediet mag je tot een afgesproken bedrag, onbeperkt opnemen. Zodra je geld hebt opgenomen, betaal je elke maand een aflospercentage. Dit is 1%, 1,5% of 2% van het kredietlimiet. Hiermee betaal je de aflossing en rente over het opgenomen deel. De rente is variabel en kan tijdens de looptijd stijgen of dalen. Omdat je afgelost bedragen steeds opnieuw mag opnemen, kent een doorlopend krediet geen vaste looptijd.

Tip! Bij een doorlopend krediet is zelfbeheersing erg belangrijk! Je mag tenslotte steeds weer opnieuw opnemen. Zo kan een doorlopend krediet erg lang lopen en onnodig duur worden.

Onderhands geld lenen 18 jaar

Banken en kredietverstrekkers kijken bij de beoordeling van je lening aanvraag altijd naar je inkomsten en uitgaven. Omdat je als 18-jarigen meestal een laag of onstabiel inkomen hebt, is het bedrag dat je mag lenen laag of zelfs 0. Een goed alternatief is dan de onderhandse lening.

Een onderhandse lening sluit je niet af bij een bank of kredietverstrekker, maar bij je ouders, familie of vrienden. Hierdoor is de kans van slagen veel groter als je pas 18 jaar bent. Samen met de andere partij bepaal jij de voorwaarden, de rente en de aflossing van de lening. Dit leg je vervolgens vast in een leenovereenkomst.

Let op! De rente die je betaalt moet marktconform zijn. Dat betekent dat deze niet veel mag afwijken van de rente die een gemiddelde bank vraagt voor eenzelfde lening.

Overige lening 18 jaar

Naast het consumptief krediet zijn er nog een paar andere vormen van geld lenen. Deze sluit je soms zelf af als je jonger bent dan 18 jaar. Bijvoorbeeld wanneer je gaat studeren en je studiefinanciering aanvraagt, of wanneer je rood staat op je betaalrekening:

Lening 18 jaar studeren

Een studiefinanciering is niet altijd een gift. Het kan een lening worden als je niet binnen een bepaalde tijd je diploma haalt. Met het afsluiten van een studiefinanciering, sluit je in feite dus ook al een lening af.

Voor een studiefinanciering hbo of universiteit, geldt géén minimale leeftijd. Ook als je nog minderjarig bent kun je dus studiefinanciering aanvragen. Hiervoor heb je trouwens wel toestemming nodig van je ouders. Haal je geen diploma, dan moet je de studiefinanciering terugbetalen.

Ga je naar het mbo, dan zit het anders. Voor mbo 1 en 2 zijn de basisbeurs en aanvullende beurs altijd een gift. Bij mbo 3 en 4 is het een lening en wordt het pas een gift als je minimaal een diploma behaalt op niveau 3.

Geld lenen 18 jaar door roodstand

Ook rood staan op je betaalrekening is een vorm van geld lenen. Bij de meeste banken geldt voor roodstand een minimale leeftijd van 18 jaar. Dit is omdat je vóór die tijd nog niet financieel verantwoordelijk bent. Er zijn ook een paar banken waarbij je al vanaf je 16e rood kunt staan. Maar dan moeten je ouders toestemming geven. Je ouders zijn namelijk verantwoordelijk als het niet lukt om de roodstand terug te betalen.

Tip! Kijk trouwens uit met rood staan op je betaal rekening. De rente die je betaalt over roodstand is namelijk erg hoog en loopt op tot wel 14%.

Conclusie geld lenen onder de 21

Zoals je ziet is een lening aanvragen met 18 jaar soms wel mogelijk. Maar dat wil niet zeggen dat dit ook altijd verstandig is. Geld lenen kost nu eenmaal geld. En om je op jonge leeftijd al in de schulden te steken, is niet slim. Leen daarom alleen wanneer het niet anders kan. Zorg ook dat je niet onnodig te veel betaalt voor je lening. Dit doe je door eerst een onafhankelijke vergelijking te maken op Rente.nl. Kies een leenvorm die past bij je leendoel, met een lage rente en goede voorwaarden.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam hendrerit fringilla dolor, et ultricies magna dignissim a. Donec sit amet urna elit. Fusce vel urna tellus.
Geld lenen onder de 21? Betaal nooit onnodig te veel!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Meer gerelateerde FAQ's