Hoelang blijft een BKR registratie staan?

Heb je de lening afbetaald, dan blijft een BKR-registratie, positief én negatief, meestal nog vijf jaar staan. Deze termijn van vijf jaar gaat in op het moment dat je de laatste afbetaling doet en je lening of schuld helemaal is afbetaald.

Voorbeeld hoelang BKR-registratie

Stel je sluit een lening af met een looptijd van zes jaar. Hierdoor krijg je een positieve BKR-registratie. Na een jaar krijg je echter problemen met aflossen en krijg je een A-codering achter je BKR-registratie (betalingsachterstand). Je positieve BKR-registratie wordt dan een negatieve BKR-registratie.

Na een paar maanden heb je de betalingsachterstand ingelopen en verandert de A-codering in een H-codering (Herstelcodering). Negatief wordt dan weer positief. Wel blijft de negatieve A-codering nog zichtbaar. Wanneer je jaren later je lening helemaal hebt afbetaald en de negatieve A-codering niet meer zichtbaar is, blijft de positieve BKR-registratie wel weer vijf jaar staan.

Tip! Een nieuwe lening aanvragen? Voorkom betalingsachterstanden in de toekomst en leen niet maximaal. Houd altijd een buffer aan, zodat je elke maand genoeg geld overhoudt om van te leven.

Waarom blijft BKR-registratie zolang staan?

De BKR-registratie blijft dus vijf jaar nadat je een lening hebt afbetaald staan. De reden dat de BKR-registratie zolang zichtbaar blijft, is om jou te beschermen tegen verdere financiële problemen. Voor banken en kredietverstrekkers is het tegelijkertijd een goede toetsing. Naast de negatieve BKR-registratie blijft ook de positieve BKR-registratie staan. Zo zien kredietverstrekkers direct of je in het verleden betrouwbaar bent geweest met terugbetalen of niet.

Tip! Staat er verkeerde informatie in je BKR-overzicht en wil je niet 5 jaar wachten tot je BKR-registratie is verwijderd? Neem dan contact op met de Geschillencommissie. Soms lukt het om je BKR-registratie eerder te laten aanpassen.

Conclusie hoelang blijft een BKR-registratie staan

Elke BKR-registratie blijft dus vijf jaar staan, zowel de positieve als de negatieve BKR-registraties. Tijdens de looptijd van de lening kan de BKR-registratie veranderen, bijvoorbeeld bij betalingsproblemen. Elke nieuwe registratie blijft vervolgens vijf jaar zichtbaar. Is je lening of schuld helemaal afbetaald, dan is je status ook nog vijf jaar zichtbaar. Na die periode van vijf jaar verdwijnt je BKR-registratie. Een BKR registratie blijft vijf jaar staan om je te beschermen tegen financiële problemen en om banken en kredietverstrekkers inzicht te geven in je afbetalingsverleden. Voorkom een negatieve BKR registratie door niet teveel te lenen en te kiezen voor de laagste rente en beste voorwaarden.

Welke lening je ook kiest, betaal nooit onnodig te veel!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten