Wat is een groene lening?
Een groenlening is een persoonlijke lening speciaal voor duurzame investeringen of energiebesparende maatregelen. Bijvoorbeeld voor zonnepanelen, een warmteboiler, dak- en spouwmuurisolatie of een warmtepomp. Verschillende kredietverstrekkers hebben hier mogelijkheden voor. Het voordeel van een groene lening is dat het rentepercentage vaak lager is dan bij ‘normale’ leningen. Het nadeel is dat je te maken krijgt met beperkende voorwaarden.
Tip! Wil je geld lenen zonder beperkende voorwaarden? Er zijn genoeg ‘normale’ leningen zonder beperkende voorwaarden en mét een lage rente.
Rente groene lening
Groene leningen zijn goed voor het milieu én je portemonnee. Je bespaart namelijk niet alleen op je energiekosten, de rente van een groene lening is ook íets lager.
Let op! Een lage rente zegt niet alles. Minstens zo belangrijk zijn de looptijd en voorwaarden. Deze kunnen ervoor zorgen dat je groene lening alsnog duurder uitvalt. Controleer deze dus goed!
Voorwaarden groene lening
Meestal krijg je bij groene leningen te maken met beperkende voorwaarden. Zo moeten zonnepanelen aan bepaalde eisen voldoen en moeten de aanpassingen worden uitgevoerd door een erkende aannemer of installateur. Maar er zijn meer beperkende voorwaarden, bijvoorbeeld:
- De groene lening is minimaal € 2.500 en maximaal € 50.000
- De looptijd is afhankelijk van het bedrag, tussen de 5 en 15 jaar.
Alternatieven voor groen krediet
De keuze voor groene leningen is zoals gezegd klein. Gelukkig zijn er alternatieven voor groene leningen, bijvoorbeeld de persoonlijke lening of het doorlopend krediet.
Ga je een persoonlijke lening afsluiten leen je in één keer een groot bedrag. Dit leenbedrag betaal je vervolgens in vaste termijnen en tegen een vaste rente terug. De looptijd bepaal je zelf en het maandbedrag staat vooraf vast. Zo weet je precies hoeveel de lening je kost.
Tip! Ruim 90% kiest voor een persoonlijke lening in plaats van een doorlopend krediet. De belangrijkste redenen zijn de lage rente en het stukje zekerheid.
Een doorlopend krediet werkt anders. Hierbij spreek je een kredietlimiet af, waarbinnen je onbeperkt mag opnemen. Je betaalt variabele rente over het opgenomen deel. De rente kan dus stijgen of dalen. Hierdoor weet je niet wat je maandlasten worden.
Let op! Bij een doorlopend krediet mag je afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen. Erg handig voor als je nog niet precies weet hoeveel de energiebesparende maatregelen je gaan kosten. Maar hierdoor bestaat wel het gevaar dat het krediet onnodig lang loopt en het dus duur uitvalt.
Is een groene lening aftrekbaar?
Omdat een groene lening wordt gebruikt voor het verduurzamen van je huis, mag je rente aftrekken van de inkomstenbelasting. Hetzelfde geldt voor een persoonlijke lening die je gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Als deze maatregelen ten gunste komen van je woning, is de persoonlijke lening ook aftrekbaar.
Let op! Een doorlopend krediet is nooit aftrekbaar. Je loopt dit belastingvoordeel dus mis wanneer je kiest voor deze leenvorm. Alleen dáárom al is een persoonlijke lening meer geschikt.
Groene lening overheid
Ook de overheid en gemeenten stimuleren energiebesparingen. Daarom heeft ze een speciale rekening in het leven geroepen: de Energiebespaarlening van het Nationaal Warmtefonds. Je moet hiervoor wel aan strikte voorwaarden voldoen.
Conclusie groene lening
Kort samengevat zijn er dus maar een paar banken die speciale groene leningen verstrekken. Hoewel de rentes voor deze groene leningen iets lager zijn, moet je wél aan bepaalde voorwaarden voldoen. Hierdoor kunnen je maandlasten toch nog onnodig hoog zijn. Hetzelfde geldt voor de groene leningen vanuit de overheid. Ook hier is de rente iets lager dan bij een ‘normale’ lening, maar zorgen de voorwaarden ervoor dat je te maken krijgt met allerlei regels.
Wil je dus een lening afsluiten om je huis te verduurzamen, dan is het verstandiger om te kiezen voor een persoonlijke lening of doorlopend krediet. Je hebt dan geen beperkende voorwaarden en kan het geleende geld zelf gebruiken voor energiebesparende maatregelen die jij graag wil. Je hoeft je in die zin dus niet te verantwoorden.
Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!
Lening vergelijken- Welke soorten leningen zijn er?
- Wat is het verschil tussen persoonlijke lening en doorlopend krediet?
- Wat is een aflopend krediet?
- Welke lening past bij mij?
- Leasen of lenen voor de aanschaf van een auto?
- Hypotheek verhogen of persoonlijke lening?
- Wat is een persoonlijke lening?
- Wat is een doorlopend krediet?
- Bestaat doorlopend krediet nog?