Kun je geld lenen zonder vast contract?

Heb je geen vast contract bij je werkgever, maar wil je toch geld lenen? Bij de meeste kredietverstrekkers is dat geen probleem. Wel stelt de kredietverstrekker extra voorwaarden en tellen ze soms maar een deel van je inkomen mee om je maximale lening te bepalen.

Verantwoord geld lenen zonder vast contract

Het is altijd belangrijk dat je niet te veel leent. Zonder vast contract is de kans op baanverlies groter. Je inkomen daalt dan, waardoor de maandlasten van een lening een blok aan je been zijn. Ga je zonder vast contract een lening aanvragen? Denk hier dan eerst goed over na.

Welke lening kiezen zonder vast contract?

Leen niet te veel en kies niet direct de eerste de beste lening. Vooraf goed vergelijken bespaart je een hoop geld. Er zijn een aantal zaken waar je goed naar moet kijken. Als eerste kies je een passende leenvorm: De persoonlijke lening of het doorlopend krediet.

Persoonlijke lening zonder vast contract

De meeste gekozen leenvorm is de persoonlijke lening. Je leent dan een vast bedrag tegen een vaste rente en looptijd. Hierdoor weet je vooraf precies wanneer je de lening helemaal hebt afbetaald en hoeveel deze je kost. Vooral wanneer je nog geen vast contract hebt, is zo’n vaste looptijd fijn.

Doorlopend krediet zonder vast contract

Naast de persoonlijke lening is er het doorlopend krediet. Deze leenvorm is veel flexibeler. Je spreekt vooraf een kredietlimiet af, waarbinnen je de eerste jaren onbeperkt geld mag opnemen. Elke maand los je een vast percentage af van het totale kredietlimiet. Je hebt hierbij de keuze uit 1,5% of 2%. Ook mag je afgeloste bedragen de eerste jaren weer opnemen.

Tip! Een doorlopend krediet is alleen handig als je een langere periode geld achter de hand wilt hebben. In ieder ander geval raden wij altijd een persoonlijke lening aan.

Lenen zonder vast contract tegen lage rente

Je leenvorm gekozen? Ga dan op zoek naar de lening met de laagste rente. Wanneer je nog geen vast contract hebt, is dit extra belangrijk. Met een lage rente blijven je maandlasten namelijk laag. Het aanbod leningen is echter enorm en ze hebben allemaal een andere rente. Soms is het verschil wel 4%. Hierdoor betaal je gemakkelijk ergens honderden euro’s te veel. Dit voorkom je door eerst goed te vergelijken op rente!

Tip! Het goedkoopste consumptief krediet vind je eenvoudig zelf online. Geef in onze vergelijking aan hoeveel je wilt lenen en je ziet het meest complete lening overzicht. De lening met de laagste rente staat bovenaan.

Lening zonder vast werk met passende looptijd

De looptijd is de periode in maanden waarin je de hele lening moet hebben afgelost. Hoe langer de looptijd, hoe lager je maandlasten. Dit lijkt heel fijn, vooral wanneer je nog geen vast contract hebt. Maar het tegenovergestelde is waar. Juist wanneer je nog geen vast contract hebt, is het goed om zo snel mogelijk je lening af te lossen. Met een kortere looptijd zijn je maandlasten weliswaar hoger, je betaalt ook minder lang rente. Hierdoor ben je uiteindelijk goedkoper uit.

Tip! Kies altijd een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Voorwaarden lening zonder vast contract vergelijken

Tot slot neem je de voorwaarden van de leningen door. Let dan speciaal op twee punten: de overlijdensrisicoverzekering en tussentijds extra aflossen.

  • Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wordt je lening (deels) kwijtgescholden als je tijdens de looptijd overlijdt. Dit is vooral fijn voor je nabestaanden. Zij blijven dan niet achter met een schuld. Bij een aantal leningen zit de ORV standaard in. Je betaalt dan extra rentekosten. Er zijn ook leningen waarbij je zelf apart een ORV afsluit. Dit kost je dan een paar euro per maand. Zelf apart afsluiten is meestal goedkoper. Als het even kan, kies dan voor deze optie!
  • De meeste persoonlijke leningen mag je tussentijds kosteloos aflossen. Ideaal wanneer je straks misschien een vast contract krijgt en meer te besteden hebt. Maar let op! Er zijn ook nog altijd een paar leningen waarbij je extra kosten betaalt. Check deze voorwaarden voordat je definitief een lening kiest.

Alternatief geld lenen zonder vast contract

Voldoe je niet aan de eerder genoemde voorwaarden voor een lening zonder vast contract en krijg je geen intentieverklaring? Dan heb je toch nog één optie om geld te lenen, namelijk geld lenen bij familie of vrienden. Dit heet een onderhandse lening. Maak wel altijd goede afspraken in een modelcontract en spreek een redelijke rente af.

Rente onderhandse lening zonder vast contract

Ook al leen je geld van vrienden of familie. Je bent wettelijk verplicht om rente te betalen. Deze rente moet marktconform zijn. Dat betekent dat de rente niet veel mag afwijken van de rente die een bank vraagt.

Let op! Betaal je geen of te weinig rente, dan ziet de Belastingdienst dit deel als schenking. De persoon die je het geld leent, betaalt dan boven een bepaald bedrag schenkbelasting!

Geld lenen zonder vast contract bij de gemeente

Een ander alternatief voor geld lenen zonder vast contract is de gemeentelijke kredietbank. Er zijn enkele gemeenten in Nederland die onder voorwaarden persoonlijke leningen verstrekken aan hun inwoners. Het leenbedrag ligt meestal tussen de € 500 en € 4.000 en de rente is marktconform. Om in aanmerking te komen voor een gemeentelijke lening moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Je bent minimaal 18 jaar oud
  • Je hebt een regelmatig inkomen
  • Je verdient niet meer dan 130% van het minimumloon
  • Verdien je meer, dan moet je aantonen dat je geen lening bij de bank krijgt
  • Je moet in de gemeente wonen die de lening verstrekt

Tip! Wil je weten of je in aanmerking komt voor een lening bij de gemeentelijke kredietbank? Kijk dan op de website van je gemeente. Je vind daar direct de exacte voorwaarden waar je aan moet voldoen.

Vermijd flitskrediet zonder vast contract!

Op internet zijn er aanbieders van flitskredieten of minileningen. Je leent dan snel en zonder check kleine bedragen. Dit lijkt aantrekkelijk, vooral voor mensen zonder vast contract. Maar pas hier mee op! Aanbieders van minileningen of flitskrediet vragen meestal een erg hoge rente. Je bent dan voor een relatief klein leenbedrag al erg veel geld kwijt.

Conclusie geld lenen zonder vaste baan

Geld lenen zonder vast contract hoeft geen probleem te zijn. Maak wel eerst een goede vergelijking, zodat je niet onnodig te veel betaalt. Krijg je geen lening bij een bank of kredietverstrekker, dan zijn de alternatieven een onderhandse lening of een lening bij de gemeentelijke kredietbank. Waar je ook voor kiest, zorg dat je nooit in financiële problemen raakt door je lening. Leen niet te veel en los, als het kan, zo snel mogelijk af.

Geld lenen zonder vast contract?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten