Kun je geld lenen zonder inkomen?

Heb je geen inkomen? Dan is geld lenen meestal niet mogelijk. Banken en kredietverstrekkers kijken namelijk altijd naar je inkomsten en vaste lasten. Je moet elke maand genoeg geld overhouden om van te leven én om de kosten van een lening te betalen. Zonder inkomen is dat niet zo en krijg je vrijwel nooit een lening. Banken en kredietverstrekkers doen dit zodat jij niet in financiële problemen komt. Daarnaast wil een bank zekerheid dat ze hun uitgeleende geld terugkrijgen.

Tip! Wil je geld lenen zonder inkomen en krijg je wel een uitkering? Dan krijg je bij sommige kredietverstrekkers wel een lening, al zal je maximale lening dan lager zijn.

Alternatief lening zonder inkomen

Wanneer je geen inkomen hebt, is het dus onmogelijk om een lening bij een bank of kredietverstrekker af te sluiten. Een alternatief is de onderhandse lening. Een onderhandse lening werkt hetzelfde als een normale persoonlijke lening, alleen maak je geen gebruik van een bank, maar leen je van familie, vrienden of bekenden.

Let op! Je betaalt bij een onderhandse lening gewoon een marktconforme rente. Het is dus niet zo dat een onderhandse lening gratis is! Bedenk dus goed of je per se moet lenen.

Onderhands geld lenen zonder inkomen

Zoals gezegd is de onderhandse lening niet gratis. Je bent verplicht een wettelijke rente te betalen. Dit betekent dat de rente niet te veel mag afwijken van wat banken gemiddeld vragen. Betaal je geen of te weinig rente, dan ziet de Belastingdienst dit als schenking. Boven een bepaald bedrag betaalt degene die je geld leent dan schenkbelasting.

Bij een onderhandse lening is het heel belangrijk dat je alle gemaakte afspraken zwart op wit vastlegt. Dit doe je in een leenovereenkomst. Dit is een contract waarin de volgende punten staan vermeld:

  • Het leenbedrag
  • De leenrente
  • Het leendoel
  • Het aflossingsschema
  • De looptijd

Tip! Stel altijd een leenovereenkomst op. Dit is het bewijs van een onderhandse lening. Een leenovereenkomst zorgt ervoor dat iedereen weet waar ze aan toe zijn. Zo voorkom je onduidelijkheden en eventuele ruzie achteraf.

Lening aanvragen zonder inkomen bij gemeente

Een ander alternatief is geld lenen bij de gemeente. Er zijn namelijk gemeenten die leningen verstrekken aan mensen die niet in aanmerking komen voor een consumptief krediet bij de bank. De meeste gemeenten geven leningen uit van minimaal € 500 en maximaal € 4.000. Wel moet je aan enkele voorwaarden voldoen. Deze verschillen per gemeente. Er zijn daarom ook gemeenten waarbij je géén lening krijgt zonder inkomen.

Tip! Op de website van je eigen gemeente zie je of je een gemeentelijke lening krijgt zonder inkomen. Ook vind je er de voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Lening zonder inkomen, maar uitzicht op baan

Heb je op dit moment geen inkomen, maar wel uitzicht op een nieuwe baan? Dan adviseren wij om nog heel even te wachten met geld lenen. Wanneer je namelijk werk en inkomen hebt, krijg je veel makkelijker een lening. Zelfs als je nog geen vast contract hebt, lukt een lening aanvragen meestal wel.

Pas op voor flitskrediet zonder inkomen!

Online zijn er verschillende aanbieders van minileningen of flitskredieten. Dit zijn kleine leningen die je in korte tijd moet terugbetalen. De aanbieders van deze leningen kijken niet altijd of de lening wel verantwoord is. Dat lijkt interessant, maar daar staat tegenover dat de rente die je betaalt enorm is. Meestal betaal je 14% rente over je lening. Hierdoor komen veel mensen in de problemen. Ons advies is dan ook om flitskredieten en minileningen te vermijden.

Conclusie geld lenen zonder inkomen

Geld lenen zonder inkomen kan dus niet bij een bank. Het alternatief is onderhands geld lenen, of geld te lenen bij je gemeente. Maar dit lukt niet overal. Heb je even geen inkomen en niet direct een lening nodig? Leen dan liever niet. Wacht tot je weer een baan hebt en sluit daarna een persoonlijke lening af bij een betrouwbare bank of kredietverstrekker. Wat je sowieso nooit moet doen, is zonder inkomen geld lenen bij partijen die heel hoge rentes rekenen. Hierdoor kom je alleen maar in financiële problemen.

Straks wel een baan met inkomen en wil je dan geld lenen?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten