Kun je geld lenen om een belastingschuld te betalen?

Stel je voor: er valt een forse aanslag van de Belastingdienst op de mat. Dat is voor de meeste mensen natuurlijk flink schrikken, zeker als je het bedrag niet in één keer kunt betalen. Misschien overweeg je zelfs een lening af te sluiten om je belastingschuld te betalen. Helaas is dit niet mogelijk. Kredietverstrekkers controleren namelijk of je nog andere schulden hebt. Als er ook een belastingschuld blijkt te zijn, wordt je lening afgewezen. In dit artikel lees je hier meer over. Ook lees je welke alternatieven er zijn voor geld lenen om een belastingschuld te betalen.

Welke opties heb ik in plaats van geld lenen voor belastingschuld?

Hoewel een lening afsluiten om een belastingschuld mee af te betalen dus geen optie is, zijn er wel andere manieren om de vordering af te betalen. We zetten enkele mogelijkheden voor je op een rij:

  • Kwijtschelding van de schuld: Heb je een hoge rekening gekregen die je niet in één keer kunt betalen? Dan kun je in sommige gevallen (gedeeltelijke) kwijtschelding van de Belastingdienst krijgen. Let op: je krijgt geen kwijtschelding voor te veel ontvangen toeslagen of belastingteruggaves die je moet terugbetalen. Ook kun je geen kwijtschelding krijgen voor de wegenbelasting of de belasting die je betaalt als je een auto koopt of importeert (bpm). Check hier of je in aanmerking komt voor kwijtschelding.
  • Betalingsregeling met de Belastingdienst: Kom je niet in aanmerking voor kwijtschelding, maar kun je je belastingschuld ook niet in één keer afbetalen? Dan kun je mogelijk een betalingsregeling met de Belastingdienst treffen. Je betaalt het openstaande bedrag dan in een aantal maandelijkse termijnen. Wel betaal je invorderingsrente over het bedrag. In sommige gevallen kun je uitstel van betaling krijgen. Op de website van de Belastingdienst lees je meer over uitstel krijgen of een betalingsregeling aanvragen.
  • Lening bij gemeentelijke kredietbank: Heb je geen kwijtschelding of betalingsregeling gekregen? Dan kun je misschien geld lenen bij de gemeentelijke kredietbank, waarmee je je belastingschuld kunt afbetalen. De gemeentelijke kredietbank verstrekt sociale leningen voor mensen met een laag inkomen. Je betaalt over zo’n lening een lage rente.
  • Onderhandse lening: Het kan misschien aantrekkelijk lijken om een onderhandse lening bij vrienden of familie af te sluiten om daarmee je belastingschuld af te sluiten. Meestal is dit echter geen goed idee. Als je niet in staat bent om de lening op tijd terug te betalen, kan dit leiden tot spanningen en conflicten met je dierbaren. Wil je toch graag onderhands geld lenen bij een bekende? Maak dan van tevoren goede afspraken over het terugbetalen van de lening en de rente die je over het bedrag betaalt.
  • Schuldhulpverlening: Heb je naast je belastingschuld nog andere schulden? Dan kan een traject binnen de schuldhulpverlening een goede stap zijn. Schuldhulpverleningsinstanties kunnen je helpen bij het beheren van je schulden, het anders omgaan met geld en je financieel weer op weg helpen.

Let op! Online zijn tientallen websites te vinden van particuliere kredietverstrekkers. Dit zijn (vermogende) mensen die zeggen dat ze bereid zijn je een bepaald bedrag te lenen. Ga hier niet mee in zee: dit is een bekende vorm van scamming of oplichting. Zo vragen dit soort “kredietverstrekkers” vaak om vooraf een bedrag over te maken. Vervolgens hoor je nooit meer iets van ze. Op de website van de Fraudehelpdesk lees je meer over oplichters die leningen aanbieden.

Conclusie geld lenen om een belastingschuld te betalen

Geld lenen om een belastingschuld mee af te betalen is niet mogelijk. Kredietverstrekkers wijzen je lening meestal af als blijkt dat je een schuld bij de Belastingdienst hebt. Gelukkig zijn er andere opties om je belastingschuld af te betalen zonder daarvoor een lening af te sluiten. Denk aan het aanvragen van kwijtschelding, uitstel of een betalingsregeling bij de Belastingdienst.

Als je naast een belastingschuld meerdere schulden hebt en moeilijk kunt rondkomen, is het slim om hierbij hulp te zoeken. Bij je gemeente kun je meer informatie krijgen over schuldhulpverlening. Zij bieden hulpverleningstrajecten op maat aan, die je helpen om (weer) financieel gezond te worden.

Op zoek naar de beste en goedkoopste lening?

Heb je geen belastingschuld, maar ben je wél op zoek naar een lening? Op Rente.nl vergelijk je leenrentes van het grootste aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Vergelijk en vind direct de goedkoopste lening voor jouw situatie! 

Leenrentes vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten