Kun je geld lenen met een tijdelijk contract?

Wil je geld lenen, dan kijken banken en kredietverstrekkers naar je inkomsten en uitgaven. Hierbij schatten ze het risico in of je het geleende geld ook echt terugbetaalt. Je inkomen speelt hierbij een belangrijke rol. Met een tijdelijk contract is er de kans dat je zonder baan komt te zitten. Dat wil niet zeggen dat geld lenen met een tijdelijk contract onmogelijk is, maar kredietverstrekkers stellen wel extra voorwaarden.

Voorwaarden lening met tijdelijk contract

Om te bepalen of je in aanmerking komt voor een lening met een tijdelijk contract, kijken kredietverstrekkers onder meer naar:

  • Hoelang je al in dienst bent bij de werkgever
  • Hoelang je contract nog loopt

Let op! Hoe de kredietverstrekkers je situatie beoordelen verschilt per bank of kredietverstrekker. Als je tijdens je lening vergelijking op Rente.nl aangeeft dat je een tijdelijk contract hebt, tonen we je de leningen die beschikbaar zijn voor jouw situatie. De uiteindelijke beoordeling van je inkomen en dienstverband doet de kredietverstrekker zodra je een offerte aanvraagt.

Waarop letten bij geld lenen tijdelijk contract?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten bij geld lenen met een tijdelijk contract:

  • Kies de juiste leenvorm
  • Vind de lening met de laagste rente
  • Kies je looptijd
  • Check de voorwaarden

Leenvorm kiezen met tijdelijk contract

Op zoek naar een consumptief krediet met een tijdelijk contract, dan heb je in Nederland de keuze uit twee verschillende leenvormen, de persoonlijke lening en het doorlopend krediet:

Persoonlijke lening met tijdelijk contract

Kies bij lenen met tijdelijk contract voor een persoonlijke lening. Je krijgt dan namelijk in één keer het leenbedrag op je rekening gestort. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. De rente over het leenbedrag staat vast, net als de looptijd (de periode waarin je de lening terugbetaalt). Hierdoor weet je precies hoeveel de lening je gaat kosten.

Tip! Ruim 85% van de mensen die een lening afsluiten, kiest voor een persoonlijke lening. Deze leenvorm is ideaal als je van tevoren precies weet hoeveel je wilt lenen, bijvoorbeeld bij een nieuwe auto financieren.

Doorlopend krediet tijdelijk contract

Een doorlopend krediet is veel minder geschikt bij een tijdelijk contract. Bij een doorlopend krediet spreek je een kredietlimiet af, waarbinnen je de eerste jaren onbeperkt mag opnemen. Zodra je geld hebt opgenomen, betaal je elke maand een aflospercentage. Dit is 1,5% of 2% van het kredietlimiet.

Rente lening met tijdelijk contract

Het belangrijkste bij je lening is de rente. Hoe hoger de rente, hoe hoger je maandlasten. Of je een vast of tijdelijk contract hebt, maakt voor de rente verder niets uit. Maar het rentepercentage tussen verschillende kredietverstrekkers verschilt wel enorm,  soms wel 4%. Hierdoor betaal je al snel honderden euro’s te veel voor je lening. Kies daarom altijd voor een zo laag mogelijke rente.

Tip! Op Rente.nl staat de lening met de laagste rente altijd bovenaan. Ook zie je de totale rentekosten, waardoor je direct ziet hoeveel de lening je gaat kosten.

Looptijd lening tijdelijk contract

De looptijd is een ander punt waar je goed naar moet kijken. De looptijd is de periode waarin je de lening moet terugbetalen. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Dit lijkt interessant. Maar hoe langer de looptijd, hoe langer je rentekosten betaalt. Ons advies is dan ook: kies altijd een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die je makkelijk kunt betalen. Vooral wanneer je een tijdelijk contract hebt.

Check de voorwaarden bij geld lenen met tijdelijk contract

Als laatste zijn de voorwaarden belangrijk:

  • Boetevrij aflossen
  • Overlijdensrisicoverzekering

Boetevrij aflossen

Bij sommige kredietverstrekkers mag je een persoonlijke lening tussentijds niet extra aflossen. Dit betekent dat je een boete krijgt als je toch méér aflost dan afgesproken. Gelukkig komt dit bijna niet meer voor. Maar kijk hier dus wel even goed naar!

Overlijdensrisicoverzekering

Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wordt (een deel van) je lening kwijtgescholden als je tijdens de looptijd komt te overlijden. Zo laat je nabestaanden niet met een lening achter. Bij sommige leningen is een ORV inbegrepen. Je betaalt dan een iets hogere rente. Er zijn ook leningen waar de ORV niet standaard bij zit. Je kunt dan zelf apart een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Dit kost je meestal maar een paar euro per maand.

Tip! De extra rentekosten van een ORV wegen meestal niet op tegen het zelf apart afsluiten. Het is dan ook goedkoper een overlijdensrisicoverzekering apart af te sluiten als je geld leent met een tijdelijk contract.

Conclusie geld lenen met een tijdelijk contract

Geld lenen met een tijdelijk contract kan, maar je moet wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo ben je bijvoorbeeld een paar jaar in dienst bij dezelfde werkgever. Is dat niet het geval, dan is een intentieverklaring soms ook goed. Hoeveel geld je vervolgens kunt lenen, hangt af van je inkomsten en vaste lasten. Maak voor je een lening aanvraagt altijd eerst een objectieve vergelijking. Er zijn namelijk heel veel kredietverstrekkers, die allemaal een andere rente vragen en verschillende voorwaarden hanteren. Hierdoor betaal je bij de ene kredietverstrekker makkelijk honderden euro’s meer voor hetzelfde leenbedrag, dan bij de andere kredietverstrekker.

Geld lenen met een tijdelijk contract?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten