Kun je geld lenen met pensioen als inkomen?

Ben je met pensioen en heb je elke maand genoeg geld over om zonder problemen af te lossen op je lening? Dan is geld lenen met een pensioen meestal geen probleem. Toch zijn er ook banken en kredietverstrekkers die geen leningen voor gepensioneerden verstrekken.

Let op! Banken en kredietverstrekkers kijken ook naar je leeftijd bij het verstrekken van leningen. Meestal hanteren ze een leeftijdsgrens ergens tussen 60 en 80 jaar. Ben je 81 jaar of ouder, dan is geld lenen lastig, duur of niet mogelijk.

Criteria geld lenen met pensioen

Banken en kredietverstrekkers kijken zoals gezegd naar verschillende criteria. Dit doen ze om er zeker van te zijn dat jij niet in financiële problemen komt en zij hun uitgeleende geld terugkrijgen. De belangrijkste criteria zijn:

 • Je inkomsten en vaste lasten
 • Je leeftijd
 • Je woonsituatie
 • Je gezinssituatie
 • Je BKR-registratie

Tip! Ben je met pensioen en wil je weten óf en hoeveel geld je precies kunt lenen? Je maximale lening bereken je snel en eenvoudig online op Rente.nl.

Geld lenen met pensioen, waarop letten?

Of je nu met pensioen bent of niet, maak altijd eerst een goede vergelijking voor je lening. Wil je een lening aanvragen, dan zijn er een aantal punten waar je even goed naar moet kijken:

 • De leenvorm
 • Het rentepercentage
 • De looptijd
 • De voorwaarden

Beste leenvorm voor gepensioneerden

Wanneer je met pensioen bent en genoeg bestedingsruimte hebt, dan heb je in Nederland op het gebied van consumptief krediet de keuze tussen de persoonlijke lening en het doorlopend krediet.

Persoonlijke lening voor gepensioneerden

Bij een persoonlijke lening kies je echt voor zekerheid. Je leent in één keer een groot bedrag en betaalt dit tegen een vaste rente en looptijd terug. Hierdoor zijn je maandlasten altijd hetzelfde en weet je vooraf precies wanneer je lening is afgelost en hoeveel deze kost. Ideaal voor als je weet waarvoor je leent.

Tip! Ruim 85% van de mensen die geld lenen, kiest voor een persoonlijke lening. Niet alleen omdat je dan weet waar je aan toe bent, maar ook omdat de rente van een persoonlijke lening lager is dan de rente van het doorlopend krediet.

Doorlopend krediet voor gepensioneerden

Het doorlopend krediet is veel flexibeler en vooral geschikt als je een tijdje wat extra geld achter de hand wilt hebben. Je spreekt hierbij vooraf een kredietlimiet af, waarbinnen je de eerste jaren onbeperkt mag opnemen. Je betaalt een maandelijkse aflossing van 1,5% of 2% van het totale kredietlimiet. Afgeloste bedragen mag je de eerste jaren weer opnieuw opnemen.

Rentepercentage geld lenen met pensioen

Zodra je weet welke leenvorm het best bij je leendoel past, is het tijd te vergelijken op rente. Het aanbod kredietverstrekkers is namelijk enorm en de rentepercentages per krediet lopen flink uiteen. Het verschil is zelfs zo groot dat je soms bij de één wel honderden euro’s per jaar meer kwijt bent dan bij de ander.

Looptijd lening voor gepensioneerden kiezen

De looptijd is de periode waarin je de lening voor gepensioneerden aflost. De minimale looptijd is meestal 12 maanden, de maximale looptijd 180 maanden. Hoe langer de looptijd, hoe lager het rentepercentage. Dit lijkt interessant, maar bij een langere looptijd betaal je ook langer rentekosten. Hierdoor ben je vaak meer geld kwijt. Ons advies is dan ook te kiezen voor een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Let op! Ben je met pensioen en al wat ouder? Dan kan het zijn dat je geen lange looptijd kunt kiezen. Hierdoor worden je maandlasten automatisch hoger. Let hier dus op als je een lening voor gepensioneerden gaat afsluiten.

Voorwaarden geld lenen met pensioen

Wil je geld lenen met pensioen als inkomen, kijk dan als laatste nog even goed naar de verschillende voorwaarden. Vooral tussentijds aflossen van je lening en de overlijdensrisicoverzekering zijn belangrijk.

 • Tussentijds extra aflossen. Bij de meeste persoonlijke leningen mag je tussentijds extra aflossen. Toch zijn er nog een paar aanbieders die je kosten in rekening brengen. Voorkom deze extra kosten, door vooraf de voorwaarden door te nemen.
 • Overlijdensrisicoverzekering. Met een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wordt (een deel) van je schuld kwijtgescholden als je tijdens de looptijd komt te overlijden. Meestal zit de ORV standaard in je lening, maar soms moet je deze apart afsluiten.

Geld lenen en bijna met pensioen

Wil je lenen en ga je binnenkort met pensioen? Houd er dan rekening mee dat je inkomsten dalen zodra je de gepensioneerde leeftijd bereikt. Je vaste lasten blijven echter gelijk. Zorg dat je niet in financiële problemen komt en leen nu niet je maximale leenbedrag!

Conclusie geld lenen met pensioen

Geld lenen met pensioen is meestal gewoon mogelijk. Wel kijken banken en kredietverstrekkers zoals bij iedereen naar je inkomsten en vaste lasten. Omdat een pensioen niet altijd een vetpot is, kun je misschien minder lenen dan je zou willen. Daar staat wel tegenover dat de vaste lasten van gepensioneerden vaak ook lager zijn. Ben je langer met pensioen en al wat ouder? Dan stellen kredietverstrekkers soms beperkende voorwaarden, zoals een kortere looptijd. Je maandlasten zijn dan hoger. Het verschilt echter per aanbieder hoe ze hiermee omgaan. Vooraf goed vergelijken is daarom altijd slim. Zo weet je zeker dat je de best passende lening vindt, met de laagste maandlasten voor gepensioneerden.

Geld lenen met pensioen? Betaal nooit onnodig te veel!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten