Kun je geld lenen in Duitsland als Nederlander?
Geld lenen in Duitsland kan alleen als je getrouwd bent met een Duitse man of vrouw, of wanneer je er werkt en inkomen krijgt uit Duitsland. In elke andere situatie is geld lenen in Duitsland als je in Nederland woont onmogelijk.
Waarom willen mensen lenen in Duitsland?
Er zijn twee redenen waarom Nederlanders graag geld lenen in Duitsland:
- Vanwege de rente
- Vanwege een negatieve BKR-registratie
Geld lenen in Duitsland vanwege de rente
Vaak denken mensen dat lenen in Duitsland goedkoper is dan in Nederland, omdat de rente in Duitsland lager zou zijn. Maar de rente die Duitse Banken en kredietverstrekkers vragen, verschilt meestal niet van de rente in Nederland. En al was het wél zo, dan nog krijg je als Nederlander geen lening in Duitsland. Duitse banken en kredietverstrekkers zijn namelijk bang dat als je het geleende geld niet terugbetaalt, onvindbaar bent voor de bank.
Lening Duitsland vanwege BKR
Een andere reden van geld lenen in Duitsland is de BKR-registratie. Nederlandse kredietverstrekkers kijken altijd naar je betalingsverleden. Heb je een betalingsachterstand of er recent één gehad, dan verstrekken ze je geen lening. Duitse kredietverstrekker hebben niet direct toegang tot dit BKR systeem. Maar het Duitse BKR, SCHUFA, werkt via het samenwerkingsverband Accis wel samen met het BKR en kan een deel van je gegevens inzien. Je omzeilt een negatieve BKR-registratie dus niet als je een lening aanvraagt in Duitsland.
Let op! Een negatieve BKR-registratie heb je niet zomaar. Dit is ter bescherming van jezelf. Door ergens anders geld te lenen, ondanks een negatieve BKR-notering, kom je waarschijnlijk in financiële problemen. Doe dit dus niet! Sluit ook nooit een flitskrediet af, waarbij geen BKR-check plaatsvindt. De rente die je dan betaalt is enorm, soms tot wel 14%.
Alternatief geld lenen Duitsland met BKR
Kun je in Nederland géén persoonlijke lening aanvragen vanwege een negatieve BKR-registratie, maar heb je wel direct geld nodig? Dan is onderhands lenen een optie. Bijvoorbeeld bij vrienden of familie. Onderhands geld lenen werkt hetzelfde als een consumptief krediet bij een kredietverstrekker. Er vindt alleen geen BKR-check plaats. Maar ook bij onderhands lenen wil je betalingsproblemen voorkomen. Maak daarom altijd goede afspraken!
Tip! Sluit bij een onderhandse lening een leenovereenkomst af. Dit is een contract waarin je zwart op wit het leenbedrag, het rentepercentage, het leendoel, het aflossingsschema en de looptijd vermeldt. Hierdoor ontstaat er nooit onduidelijkheid over het terugbetalen van de lening.
Net als bij een normale lening betaal je bij onderhands lenen verplicht rente. Deze moet marktconform zijn. Dit betekent dat de rente die je betaalt, hetzelfde moet zijn als de rente die banken vragen voor hetzelfde leenbedrag. Betaal je minder of geen rente, dan wordt een deel van de lening gezien als schenking en betaal je schenkbelasting.
Conclusie geld lenen in Duitsland
Geld lenen in Duitsland kan dus alleen wanneer je er woont, werkt of getrouwd bent met een Duitser. Vaak proberen mensen die in Nederland wonen, geld te lenen in Duitsland om de BKR-registratie te ontlopen. Maar deze is er niet voor niets. Het zorgt dat je niet in financiële problemen komt. De reden dat geld lenen in Duitsland goedkoper zou zijn, is nergens op gebaseerd. In Nederland vind je net zo makkelijk een lening met lage rente. Maak wel eerst een objectieve vergelijking. Zorg dat je de juiste leenvorm voor je leendoel vindt. Let daarnaast op de looptijd, de rente en de voorwaarden. Wanneer je dat doet is het helemaal niet erg dat lenen in Duitsland niet kan en vind je ook in Nederland een passende en goedkope lening.
Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente en aflossing voor jouw persoonlijke situatie. Zo weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!
Lening vergelijken