Kun je geld lenen in het buitenland als Nederlander?

Als Nederlander geld lenen in het buitenland kan meestal niet. Lenen in het buitenland is alleen mogelijk als je getrouwd bent met iemand uit het betreffende land of wanneer je inkomen krijgt vanuit dat land. In elke andere situatie lukt het niet om als Nederlander een lening af te sluiten in het buitenland.

Waarom willen mensen geld lenen in het buitenland?

Mensen hebben meestal twee redenen om geld te lenen in het buitenland:

  1. Vanwege een lagere rente
  2. Vanwege een negatieve BKR-registratie

Geld lenen buitenland vanwege lagere rente

Vaak denken mensen dat de rente in het buitenland lager is dan de rente in Nederland. Hierdoor vermoeden ze dat lenen in het buitenland goedkoper is. Maar de rente die buitenlandse kredietverstrekkers vragen, verschilt meestal niet veel van de rente in Nederland. En al was het wel zo. Dan nog krijg je als Nederlander geen lening in het buitenland. Buitenlandse kredietverstrekkers vinden het risico namelijk te groot dat je bijvoorbeeld onvindbaar bent voor de bank en het geleende geld niet terugbetaalt.

Geld lenen buitenlandse bank vanwege BKR

Een andere reden van geld lenen in het buitenland is de BKR-registratie in Nederland. Nederlandse kredietverstrekkers kijken altijd naar je betalingsverleden. Heb je een betalingsachterstand of er recent één gehad, dan is de kans op een nieuwe lening erg klein. In het buitenland hebben kredietverstrekkers niet direct toegang tot BKR. Toch kunnen ze wel een deel van je je gegevens zien. Veel Europese kredietbureaus werken namelijk samen via Accis en wisselen met elkaar (beperkte) gegevens uit. Lenen bij een buitenlandse bank is dus geen manier om een negatieve BKR-registratie te omzeilen.

Let op! Een negatieve BKR-registratie heb je niet zomaar. Dit is ook ter bescherming van jezelf. Door ergens anders geld te lenen, ondanks een negatieve BKR-notering, kom je waarschijnlijk in financiële problemen. Doe dit dus niet! Sluit ook nooit een flitskrediet af, waarbij geen BKR-check plaatsvindt. De rente die je betaalt is erg hoog.

Alternatief geld lenen buitenland met BKR

Kun je in Nederland geen persoonlijke lening aanvragen vanwege een negatieve BKR, maar heb je écht geld nodig? Probeer dan een onderhandse lening af te sluiten bij vrienden of familie. Onderhands geld lenen werkt hetzelfde als een consumptief krediet bij de bank. Alleen vindt er geen BKR-check plaats. Maar ook hier wil je betalingsproblemen voorkomen. Maak dus goede afspraken!

Tip! Sluit bij een onderhandse lening altijd een leenovereenkomst af. Dit is een contract waarin je zwart op wit het leenbedrag, het rentepercentage, het leendoel, het aflossingsschema en de looptijd vermeldt. Hierdoor ontstaat er nooit onduidelijkheid over het terugbetalen van de lening.

Net als bij een normale lening betaal je verplicht rente. Deze moet marktconform zijn. Dit betekent dat de rente net zo hoog moet zijn als banken vragen voor hetzelfde leenbedrag. Doe je dit niet, dan kan een deel van de lening worden gezien als schenking en betaalt de persoon van wie je leent schenkbelasting.

Conclusie geld lenen buitenland

Geld lenen in het buitenland kan dus niet. Maar ook al zou het wel kunnen, dan is lenen in het buitenland nog steeds niet slim. Vaak proberen mensen geld te lenen in het buitenland om de BKR-registratie te ontlopen. Maar deze is er niet voor niets. Ook de reden van geld lenen in het buitenland vanwege de lagere rente, is nergens op gebaseerd. In Nederland vind je net zo makkelijk een lening met lage rente. Wel is het belangrijk dat je eerst een objectieve vergelijking maakt. Let dan vooral op de juiste leenvorm voor je leendoel, de looptijd, de rente en de voorwaarden. Wanneer je dat doet is het helemaal niet erg dat lenen in het buitenland niet kan en vind je ook in Nederland een passende en goedkope lening.

Liever in Nederland geld lenen dan in het buitenland?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente en aflossing voor jouw persoonlijke situatie. Zo weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten