Kun je geld lenen in België als Nederlander?

Als Nederlander geld lenen in België is meestal niet mogelijk. Lenen in België kan alleen als je getrouwd bent met een Belgische man of vrouw, of wanneer je in België werkt en inkomen krijgt vanuit België. In elke andere situatie is als Nederlander geld lenen in België onmogelijk.

Waarom willen mensen lenen in België?

Er zijn twee redenen, waarom mensen graag geld lenen in België:

  1. Vanwege de lage rente
  2. Vanwege een negatieve BKR-registratie

Geld lenen België vanwege de rente

Vaak denken mensen dat de rente voor leningen in België lager en geld lenen in België dus goedkoper is. Maar de rente die Belgische banken en kredietverstrekkers vragen, verschilt meestal niet met de rente in Nederland. En al was het wél zo, dan nog krijg je als Nederlander geen lening in België. Belgische banken en kredietverstrekkers vinden het risico namelijk veel te groot. Ze zijn bang dat je geld leent in België en vervolgens onvindbaar bent voor de bank en het geld niet terugbetaalt.

Lening België vanwege BKR

Een andere reden van geld lenen in België is de BKR-registratie. Nederlandse kredietverstrekkers kijken bij elke lening aanvraag naar je betalingsverleden. Is deze negatief, dan krijg je waarschijnlijk geen lening. Toch hebben ook Belgische kredietverstrekkers toegang tot dit BKR systeem. Via het samenwerkingsverband voor Europese kredietbureau 's, Accis,  kunnen Belgische kredietverstrekkers een deel van je gegevens in het BKR zien. Je omzeilt een negatieve BKR-registratie dus niet als je voor een lening uitwijkt naar België.

Let op! Een negatieve BKR-registratie heb je niet zomaar. Dit is ook ter bescherming van jezelf. Door ergens anders geld te lenen, ondanks een negatieve BKR-notering, kom je waarschijnlijk in financiële problemen. Doe dit dus niet! Sluit ook nooit een flitskrediet af, waarbij geen BKR-check plaatsvindt. De rente die je dan betaalt is enorm, soms tot wel 14%.

Alternatief geld lenen België met BKR

Krijg je in Nederland géén lening vanwege een negatieve BKR-registratie, maar heb je wel geld nodig? Dan is onderhands lenen altijd nog een optie. Je leent dan geld bij vrienden of familie. Onderhands geld lenen werkt hetzelfde als een consumptief krediet bij een bank of kredietverstrekker. Er vindt alleen géén BKR-check plaats. Maar ook bij onderhands lenen wil je betalingsproblemen voorkomen. Maak daarom altijd goede afspraken!

Tip! Stel bij een onderhandse lening een leenovereenkomst op. Dit is een contract waarin je zwart op wit het leenbedrag, het rentepercentage, het leendoel, het aflossingsschema en de looptijd vermeldt. Hierdoor ontstaat er nooit onduidelijkheid over het terugbetalen van de lening.

Net als bij een persoonlijke lening bij de bank betaal je bij onderhands lenen verplicht rente. Deze moet marktconform zijn. Dit betekent dat de rente die je betaalt, hetzelfde is als de rente die banken vragen voor hetzelfde leenbedrag. Doe je dit niet, dan ziet de Belastingdienst een deel van de lening als schenking. De persoon van wie je leent, betaalt dan schenkbelasting.

Conclusie geld lenen in België

Geld lenen in België kan dus alleen wanneer je er woont, werkt of getrouwd bent met een Belg. Vaak proberen mensen die in Nederland wonen geld te lenen in België vanwege een BKR-registratie. Maar ook Belgische kredietverstrekkers kunnen (een deel van) je BKR-gegevens zien. Ook de reden dat geld lenen in België goedkoper zou zijn, is nergens op gebaseerd. In Nederland vind je net zo makkelijk een lening met lage rente. Maak wel eerst een objectieve vergelijking. Zorg dat je de juiste leenvorm voor je leendoel vindt en let op de looptijd, de rente en de voorwaarden. Wanneer je dat doet is het helemaal niet erg dat lenen in België niet kan en vind je ook in Nederland een passende en goedkope lening.

Liever geld lenen in Nederland dan lenen in België?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je de lening met de laagste rente en aflossing voor jouw persoonlijke situatie. Zo weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten