Hoe werkt geld lenen bij de bank?

Online geld lenen bij de bank is tegenwoordig heel gemakkelijk. Dit doe je snel zelf vanachter je computer. Maar geld lenen is wél bedoeld om je te helpen, niet om je in financiële problemen te brengen. Het is daarom belangrijk dat je altijd op een verantwoorde manier leent. Dat begint met de juiste leenvorm.

Lening van de bank kiezen

Je hebt bij een bank de keuze uit twee leenvormen: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet:

  • Met een persoonlijke lening bij de bank kies je voor zekerheid. Je leent een vast bedrag tegen een vaste rente. Ook de looptijd staat vast. Hierdoor weet je precies wanneer je de lening hebt afbetaald en hoeveel deze kost. Kies een persoonlijke lening als je vooraf weet hoeveel geld je nodig hebt, bijvoorbeeld bij een auto financieren.
  • Een doorlopend krediet is veel flexibeler. Je spreekt met de bank een kredietlimiet af. Tot dit bedrag mag je de eerste jaren onbeperkt opnemen. Een doorlopend krediet is vooral handig als je voor langere tijd wat extra geld achter de hand wilt hebben.

Tip! De meest gekozen lening bij een bank is de persoonlijke lening. Ruim 90% kiest voor deze leenvorm. Je weet vooraf namelijk niet alleen waar je aan toe bent. Ook is de rente op dit moment gewoon het laagst.

Hoe werkt geld lenen van de bank?

Je leenvorm gekozen en ga je een lening aanvragen? Dan stuurt de bank je eerst een offerte toe. Controleer deze altijd goed! Als alles klopt, onderteken je de offerte en stuur je deze samen met kopieën van je loonstrook, je legitimatiebewijs en je bankafschrift terug. De bank checkt dan ook nog even je gegevens. Wordt je aanvraag goedgekeurd, dan ontvang je vaak binnen 24 uur het geld op je betaalrekening.

Lenen bij bank, waarop wordt gecontroleerd?

Zoals gezegd, checkt de bank altijd eerst je gegevens voordat je een lening krijgt. Dit doen ze om te beoordelen of je de lening kunt terugbetalen. De bank kijk hiervoor naar je inkomsten en je uitgaven. Ook controleert de bank of je een negatieve BKR-registratie hebt. Dit doen ze niet alleen voor zichzelf, maar ook voor jou. Je wilt tenslotte niet in financiële problemen komen door te veel geld te lenen bij een bank.

Tip! Wil je weten hoeveel je verantwoord kunt lenen? Je maximale lening bereken je heel makkelijk op Rente.nl. Ontdek het snel!

Lening van de bank afgesloten, en nu?

Heb je gekozen voor een persoonlijke lening? Dan start je een maand nadat je het geld hebt ontvangen met terugbetalen. In principe betaal je elke maand hetzelfde bedrag, tot de hele lening is afgelost. Maar heb je een maand wat extra geld over? Dan mag je ook tussentijds extra aflossen. Bij de meeste banken is dit helemaal gratis.

Wanneer je kiest voor een doorlopend krediet, werkt dit anders. Je spreekt met de kredietverstrekker een limiet af. Hierbinnen bepaal je zelf hoeveel je opneemt. Als je geld opneemt, betaalt je elke maand een vast bedrag terug. Dit is 1,5% of 2% van de kredietlimiet. Dit bedrag is dan rente én aflossing.

Tegenwoordig werken doorlopende kredieten ook steeds vaker met een maximale looptijd. Dat betekent dat je maar een bepaalde tijd onbeperkt mag opnemen. Na die tijd moet je gaan aflossen.

Tip! Heb je een lening afgesloten bij de bank? Controleer dan evengoed elk jaar opnieuw rentes en voorwaarden van andere leningen. Banken passen deze namelijk continu aan. Door regelmatig te vergelijken weet je of je nog goed zit en niet te veel betaalt. Ergens anders een lagere rente of betere voorwaarden? Je lening oversluiten kan altijd en bespaart je veel geld.

Beste bank voor lening

De meeste mensen sluiten nog altijd een lening af bij de bank waar ze ook een betaalrekening hebben (ABN AMRO en ING Bank). Niet verstandig. Deze grootbanken vragen namelijk een vrij hoge rente. Het is sowieso de vraag of geld lenen bij een bank het slimste is. Er zijn namelijk ook veel online kredietverstrekker. Omdat deze kredietverstrekkers geen dure gebouwen of veel personeel hebben, zijn deze vaak goedkoper dan een bank. Dit loopt op tot wel 4% rente en scheelt je honderden euro’s per jaar.

Tip! Alle kredietverstrekkers die je vergelijkt op Rente.nl, hebben een vergunning van de AFM. Zo weet je zeker dat je een veilige en verstandige keuze maakt!

Conclusie over geld lenen bij de bank

Geld lenen bij een bank is dus erg makkelijk en doe je snel zelf online. Het is alleen niet altijd de goedkoopste manier. Om er zeker van te zijn dat je niet onnodig te veel betaalt, raden wij altijd aan om eerst online te vergelijken. Vaak komen dan online kredietverstrekkers goedkoper uit de bus dan banken. Geld lenen bij een kredietverstrekker werkt vervolgens precies hetzelfde als geld lenen bij de bank. Je vraagt een offerte aan, de kredietverstrekker controleert je inkomsten en uitgaven en bij een akkoord staat het geld de volgende dag al op je rekening. Het enige verschil is dat je goedkoper uit bent.

Geld lenen bij de bank? Betaal nooit onnodig te veel!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten