Kun je geld lenen als zzp'er?

Ben je zzp’er en wil je als privépersoon geld lenen? Dan is dat niet altijd even makkelijk. Banken en kredietverstrekkers verstrekken namelijk eerder leningen aan mensen met een vast salaris. Toch is een zzp lening afsluiten mogelijk. Wel zijn er meestal voorwaarden waaraan je moet voldoen als zzp’er:

  • Je bent minimaal 25 jaar oud
  • Je hebt geen negatieve BKR registratie
  • Je gebruikt de lening niet voor je bedrijf
  • Je hebt de afgelopen drie jaar belastingaangifte gedaan als zzp'er en hebt een definitieve aanslag ontvangen voor 2020, 2021 en 2022.
  • Je bedrijf moet winstgevend zijn

Waarom voorwaarden zzp lening?

De kredietverstrekker wil zekerheid dat je de lening terugbetaalt en dat je niet in financiële problemen komt. Om deze risico’s zo klein mogelijk te maken, moet je inkomen als zzp’er stabiel en hoog genoeg zijn. Daarom kijkt de bank of kredietverstrekker niet alleen naar de bedrijfswinst die je nu maakt, maar ook naar de afgelopen drie jaar.

Tip! Wil je als zzp’er geld lenen, maar voldoe je niet aan alle voorwaarden? Kijk dan of je op het inkomen van je partner kunt lenen. Heeft je partner een vast contract, dan is een lening aanvragen meestal geen probleem.

Welke lening voor zzp?

Je hebt als zzp’er de keuze uit twee verschillende leenvormen, de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Bij een persoonlijke lening kies je voor zekerheid, terwijl je bij een doorlopend krediet veel meer flexibiliteit krijgt.

Persoonlijke lening zzp

De meest gekozen leenvorm in Nederland is de persoonlijke lening. Ga je als zzp’er een persoonlijke lening afsluiten, dan leen je in één keer een wat groter bedrag. Dit bedrag betaal je vervolgens in vaste termijnen tegen een vaste rente terug. Je betaalt elke maand dezelfde aflossing en weet daardoor precies wanneer de hele lening is afbetaalt.

Doorlopend krediet zzp

De andere leenvorm is het doorlopend krediet. Deze is veel flexibeler. Je spreekt vooraf een kredietlimiet af. Binnen dit limiet mag je de eerste jaren onbeperkt geld opnemen. Je betaalt elke maand een vast aflospercentage van 1,5% of 2% van het totale kredietlimiet. Een doorlopend krediet is vooral handig wanneer je een tijdje wat extra geld achter de hand wilt hebben.

Waarop letten bij geld lenen als zzp’er?

Omdat je inkomen als zzp’er meestal niet stabiel is, is het erg belangrijk dat je de best passende lening vindt, met de laagste maandlasten. Om de goedkoopste lening voor zzp’ers te vinden, zijn er een paar zaken waar je op moet letten:

Rente lening zzp

Als eerste is de rente belangrijk. Het aanbod leningen voor zzp’ers is erg groot. Hierdoor zit er ook veel verschil in rentepercentages, soms tot wel 4%. Hierdoor betaal je bij de ene kredietverstrekker honderden euro’s meer voor hetzelfde leenbedrag dan bij de andere kredietverstrekker. Je bespaart dus veel geld door te kiezen voor een consumptief krediet met de laagste rente.

Looptijd lening voor zzp

Als tweede kijk je naar de looptijd. Dit is de periode in maanden waarin je de lening moet terugbetalen. Meestal geldt: hoe langer de looptijd, hoe lager je maandlasten. Dit lijkt interessant, maar is het niet. Bij een langere looptijd betaal je namelijk ook langer rentekosten. Hierdoor is de lening uiteindelijk stukken duurder. Kies dus voor een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Tip! In onze vergelijking pas je zelf eenvoudig de looptijd aan. Je ziet dan direct wat dit betekent voor je maandlasten en de totale kredietsom.

Voorwaarden zzp lening

Als derde zijn de voorwaarden van leningen belangrijk. Vooral de voorwaarden rond de overlijdensrisicoverzekering (ORV) en tussentijds aflossen:

  • De overlijdensrisicoverzekering scheldt (een deel van) je lening kwijt, als je tijdens de looptijd overlijdt. Hierdoor laat je je nabestaanden niet met een lening achter. Bij sommige leningen zit standaard een ORV. Je betaalt dan elke maand iets meer rente. Bij andere leningen sluit je deze zelf apart af. Deze optie is het goedkoopste. Zelf apart een ORV afsluiten kost namelijk maar een paar euro per maand.
  • De meeste persoonlijke leningen mag je gewoon tussentijds extra aflossen. Ook je lening oversluiten is meestal gratis. Er zijn ook leningen waarbij je dan kosten betaalt. Let hier goed op. Heb je als zzp’er een erg goede maand en los je extra af op je lening, dan betaal je hier natuurlijk liever niet voor.

Let op! Op een doorlopend krediet mag je altijd tussentijds extra aflossen. Het is voor banken en kredietverstrekkers verboden om dan kosten in rekening te brengen!

Conclusie geld lenen als zzp’er

Geld lenen als zelfstandig ondernemer zonder personeel werkt dus anders dan geld lenen als niet zzp’er. Je moet aan een aantal voorwaarden voldoen, voordat je een lening krijgt. Je mag de lening bijvoorbeeld niet gebruiken voor zakelijke doeleinden. Ook moet je bedrijf winstgevend zijn. Kredietverstrekkers willen namelijk niet dat je in financiële problemen komt door hun lening. Daarnaast wil de kredietverstrekker zekerheid. Het is daarom belangrijk om altijd eerst een objectieve vergelijking te maken. Doel is om de best passende lening te vinden voor jou en je leendoel met de laagste rente, een goede looptijd en gunstige voorwaarden. Zo weet je zeker dat je niet te veel betaalt voor je zzp lening.

Geld lenen als zzp’er? Betaal nooit onnodig te veel!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten