Wat is de betekenis van financieren?

Financieren is kort gezegd een ander woord voor geld lenen. Als je ergens voor gaat lenen, heb je de keuze uit verschillende vormen van financieren. De meest bekende zijn de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Elke financieringsvorm heeft zijn eigen kenmerken. Daarom is het belangrijk de juiste financiering te vinden voor je leendoel.

Financieren met persoonlijke lening

Veruit de meest gekozen financieringsvorm is de persoonlijke lening. Ruim 85% van de mensen die geld lenen, kiezen voor een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening aanvragen is ideaal als je iets wilt financieren waarvan je de prijs al weet, bijvoorbeeld bij een auto financieren of de aankoop van een nieuwe keuken.

Hoe werkt financieren met persoonlijke lening?

Financier je met een persoonlijke lening, dan kies je voor zekerheid. Je ontvangt namelijk in één keer het bedrag op je betaalrekening. Hiermee koop je het product of dienst wat je op het oog hebt. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. De rente over het leenbedrag staat vast. Net als de looptijd (de periode waarin je de lening terugbetaalt). Hierdoor weet je precies hoeveel de financiering je gaat kosten.

Tip! Financieren met een persoonlijke lening is op dit moment de goedkoopste manier van lenen.

Financieren met doorlopend krediet

Na de persoonlijke lening kiezen mensen vaak voor een doorlopend krediet als financiering. Een doorlopend krediet is een veel flexibelere vorm van financieren dan de persoonlijke lening. Financieren met een doorlopend krediet is vooral interessant als je voor een periode wat extra geld achter de hand wilt hebben.

Hoe werkt financieren met doorlopend krediet?

Financieren met een doorlopend krediet betekent dat je tot een afgesproken bedrag, de eerste jaren onbeperkt mag opnemen en aflossen. Zodra je geld hebt opgenomen, betaal je elke maand een aflospercentage. Dit is 1,5% of 2% van het kredietlimiet. Hiermee betaal je de aflossing en rente over het opgenomen deel.

Waarop letten bij een financiering?

Wil je ter financiering een lening aanvragen en weet je welke financieringsvorm het beste past bij je leendoel? Dan is het belangrijk dat je daarna een objectieve vergelijking maakt. Het financieringsaanbod is namelijk groot. Er zijn meerdere kredietverstrekkers met allemaal verschillende financieringsproducten. Door deze goed te vergelijken vind je eenvoudig de best passende financiering met de scherpste premie. Let hierbij vooral op:

  • Rente financiering
  • Looptijd financiering
  • Financieringsvoorwaarden

Rente financiering

Het belangrijkste bij je financiering is de rente. Hoe hoger de rente, hoe hoger je maandlasten. Het rentepercentage tussen verschillende kredietverstrekkers verschilt tot wel 4%. Hierdoor betaal je al snel honderden euro’s meer voor je financiering. Goedkoop financiering aanvragen? Kies dan voor een zo laag mogelijke rente.

Tip! Op Rente.nl staat de financiering met de laagste rente altijd bovenaan. Ook zie je de totale rentekosten van de financiering. Zo weet je direct hoeveel de financiering je gaat kosten.

Looptijd financiering

De looptijd van de financiering is een ander punt waar je goed naar moet letten. De looptijd is de periode waarin je de financiering terug betaalt. Hoe langer de looptijd, hoe lager de maandlasten. Dit lijkt interessant. Maar hoe langer de looptijd, hoe langer je rentekosten betaalt. Ons advies is dan ook: kies altijd een zo kort mogelijke looptijd met maandlasten die je makkelijk kunt betalen.

Financieringsvoorwaarden

Het laatste punt waar je kritisch naar moet kijken bij je financiering, zijn de voorwaarden. De twee belangrijkste zijn:

  • Boetevrij aflossen
  • Overlijdensrisicoverzekering

Bij sommige kredietverstrekkers mag je een persoonlijke lening als financiering niet extra aflossen. Dit betekent dat je een boete krijgt als je toch méér aflost dan afgesproken. Gelukkig komt dit bijna niet meer voor. Maar kijk hier dus wel even goed naar!

Met een overlijdensrisicoverzekering wordt (een deel van) je lening kwijtgescholden als je tijdens de looptijd komt te overlijden. Zo laat je nabestaanden niet met een lening achter. Bij sommige financieringen is een overlijdensrisicoverzekering (ORV) inbegrepen. Je betaalt dan een iets hogere rente. Er zijn ook financieringen waar de ORV niet standaard bij zit. Je kunt dan zelf apart een ORV afsluiten. Dit kost je meestal maar een paar euro per maand.

Tip! De extra rentekosten van een ORV wegen meestal niet op tegen het zelf apart afsluiten. Het is dan ook goedkoper een overlijdensrisicoverzekering apart af te sluiten bij je financiering.

Conclusie betekenis financieren

Financieren is dus gewoon een andere naam voor een consumptief krediet, oftewel een lening. Je hebt twee keuzes om iets te financieren: met een persoonlijke lening of een doorlopend krediet. Het is belangrijk dat je als financiering een vorm kiest die past bij je leendoel. Verder moet je altijd eerst een financieringsvergelijking maken. Hierbij let je speciaal op de financieringsrente, de looptijd van de financiering en de financieringsvoorwaarden.

Welk soort financiering je ook kiest, betaal nooit onnodig te veel!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten