Waarop moet je letten bij een doorlopend krediet oversluiten?

Veel mensen willen hun doorlopend krediet omzetten naar een persoonlijke lening. Logisch, want de rentes voor een persoonlijke lening zijn vaak lager. Maar geld lenen met een persoonlijke lening biedt je nog veel meer voordelen.

Krijg ik een boete bij doorlopend krediet omzetten naar persoonlijke lening?

Je doorlopend krediet omzetten is gewoon gratis. Bij een doorlopend krediet mag je namelijk altijd kosteloos extra aflossen. En dat is precies wat je doet bij een krediet oversluiten. Je lost je doorlopend krediet in één keer af met een nieuwe, goedkopere lening. Je krijgt dus nooit een boete wanneer je een doorlopend krediet omzet naar een persoonlijke lening.

Waarom doorlopend krediet omzetten naar persoonlijke lening?

In Nederland heb je twee verschillende leenvormen: de persoonlijke lening en het doorlopend krediet. Bij de één kies je voor zekerheid, bij de ander voor flexibiliteit:

  • Een doorlopend krediet is een erg flexibele lening. Je krijgt van de kredietverstrekker een limiet. Tot dat bedrag bepaal je de eerste jaren zelf hoeveel je opneemt en wanneer je dat doet. Over het opgenomen deel betaal je rente en aflossing. Daarnaast mag je afgeloste bedragen in de eerste jaren weer opnieuw opnemen. Hierdoor weet je nooit zeker hoeveel rente je uiteindelijk betaalt voor de lening. En je leent gemakkelijk meer dan nodig.
  • Sluit je het doorlopend krediet over naar een persoonlijke lening, dan krijg je er veel zekerheid voor terug. Je leent in één keer het hele bedrag om je doorlopend krediet af te betalen. Vervolgens betaal je elke maand een vast bedrag aan rente en aflossing. Je weet zo precies wat de lening je kost. Ook mag je tussentijds niet meer opnemen. Je weet dus zeker dat je aan het einde van de looptijd helemaal schuldenvrij bent.

Tip! De rente persoonlijke lening is op dit moment lager dan de rente van een doorlopend krediet. Dit is één van de redenen dat ruim 85% van de mensen een persoonlijke lening verkiest boven het doorlopend krediet.

Krediet oversluiten kenmerken

Om je meteen een helder beeld te geven, hebben we de belangrijkste kenmerken per consumptief krediet op een rij gezet:

Krediet oversluiten kenmerken
Persoonlijke leningDoorlopend krediet
Je ontvangt in één keer het hele bedragJe bepaalt de eerste jaren zelf wanneer en hoeveel je opneemt
Elke maand een vast bedrag aflossenAlleen rente en aflossing over opgenomen deel
Vaste looptijdVariabele looptijd
Meer lenen? Dan nieuwe lening afsluitenAfgeloste bedragen mag je de eerste jaren opnieuw opnemen

Waarop letten bij flexibel krediet oversluiten?

Sluit je een doorlopend krediet over naar een persoonlijke lening, dan zijn er een paar zaken waar je even goed op moet letten:

  • Vergelijk de rente
  • Kies een passende looptijd
  • Check de belangrijkste voorwaarden

Krediet oversluiten en rente vergelijken

Als eerste kijk je natuurlijk naar de rente. Bij elke kredietverstrekker is de rente van een persoonlijke lening lager dan de rente van een doorlopend krediet. Maar ook de rentes van persoonlijke leningen onderling verschillen veel. Soms tot wel 4%. Hierdoor betaal je bij de ene bank of kredietverstrekker wel honderden euro’s per jaar meer voor je lening, dan bij de andere.

Tip! Je lening oversluiten? Vergelijk snel het meest complete aanbod leningen online en betaal nooit meer onnodig te veel!

Doorlopend krediet oversluiten en looptijd kiezen

Kies daarna een passende looptijd. Bij een doorlopend krediet heb je niet te maken met een looptijd. Je mag tenslotte afgeloste bedragen telkens weer opnemen. Bij een persoonlijke lening is dat anders. Hier kies je wel voor een vaste looptijd. Dit is het aantal maanden waarin je de lening aflost.

Meestal is het zo dat je maandlasten lager zijn bij een langere looptijd. Dit lijkt dus interessant. Maar hoe langer de looptijd, hoe vaker je rentekosten betaalt. Hierdoor is de lening onder de streep duurder.

Tip! Ga je een lening afsluiten? Kies dan een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Voorwaarden checken bij doorlopend krediet omzetten

Als laatste is het belangrijk dat je even goed naar de verschillende voorwaarden van leningen kijkt. De twee belangrijkste zijn boetevrij aflossen en de overlijdensrisicoverzekering.

  • Een doorlopend krediet mag je altijd tussentijds extra aflossen. Je krijgt dan nooit te maken met kosten. Bij een persoonlijke lening mag dat niet altijd. Er zijn nog altijd banken en kredietverstrekkers die een ‘boete’ uitdelen wanneer je tussentijds meer aflost. Hou hier dus rekening mee bij het kiezen van je lening.
  • Een ander punt dat veel mensen belangrijk vinden, is de overlijdensrisicoverzekering (ORV). Dit is een verzekering die bij overlijden tijdens de looptijd (een deel van) je lening kwijtscheldt. Hierdoor blijven je nabestaanden niet met een lening achter. Bij sommige leningen is de ORV standaard inbegrepen. Je betaalt dan een iets hogere rente. Er zijn echter ook leningen waarbij de overlijdensrisicoverzekering niet is inbegrepen. Deze kun je, als je dat wilt, zelf apart afsluiten. Een aparte ORV afsluiten is meestal goedkoper en kost je maar een paar euro per maand.

Conclusie doorlopend krediet oversluiten

Een doorlopend krediet oversluiten naar een persoonlijke lening is altijd gratis en slim. Je bespaart zo meestal flink veel geld. Niet alleen is de rente van een persoonlijke lening lager dan de rente van een doorlopend krediet. Ook staan de looptijd en maandlasten vast. Zo weet je precies wat de lening kost. En omdat je tussentijds niet kunt opnemen uit een persoonlijke lening, weet je zeker dat je aan het eind van de looptijd schuldenvrij bent. Zorg bij het krediet omzetten wel altijd dat je éérst een objectieve vergelijking maakt. Je bespaart namelijk nóg meer op je maandlasten als je kiest voor de laagste rente, de best passende looptijd en de meest gunstige voorwaarden.

Een doorlopend krediet omzetten naar een persoonlijke lening?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele persoonlijke lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten