Wat is debetrente?

Debetrente is rente die je betaalt aan iemand. Rente die je betaalt over een lening is dus ook een debetrente. De debetrente bij een persoonlijke lening staat vast. Bij het doorlopend krediet is de debetrente variabel.

Tip! Elke bank of kredietverstrekker heeft een andere debetrente. Het is dan ook slim om altijd eerst een objectieve vergelijking te maken. Zo vind je eenvoudig de goedkoopste lening met de laagste debetrente.

Vaste debetrente

Een lening met een vaste debetrente, is de persoonlijke lening. Je leent hierbij een vast bedrag dat je binnen een vaste looptijd terugbetaalt. Door de vaste debetrente, weet je bij deze leenvorm precies hoeveel je elke maand betaalt en wanneer de lening is afgelost.

Variabele debetrente

Een lening met een variabele debetrente, is het doorlopend krediet. Deze leenvorm is veel flexibeler. Je spreek namelijk een kredietlimiet af, waarbinnen je onbeperkt mag opnemen. Afgeloste bedragen mag je telkens opnieuw opnemen. Hierdoor kent deze leenvorm geen vaste looptijd. De debetrente die je betaalt is zoals gezegd variabel. Deze kan tijdens de looptijd stijgen of dalen. Je weet vooraf dus niet hoeveel je elke maand betaalt.

Hoe wordt debetrente bepaald?

Bij het bepalen van de hoogte van de debetrente, kijken banken en kredietverstrekkers naar een aantal factoren. Al deze punten samen vormen het rentepercentage dat je betaalt, ook wel de debetrentevoet:

  • Marktrente. Voor deze prijs koopt de bank zelf geld.
  • Administratie- en personeelskosten.
  • Risico opslag. Extra rente voor het risico dat je de lening niet terugbetaalt.
  • Winstopslag. De bank wil ook iets verdienen aan het verstrekken van leningen.

Let op! Alle bovenstaande punten, behalve de marktrente, verschillen per bank of kredietverstrekker. Hierdoor is het ene consumptief krediet goedkoper dan het andere.

Debetrente berekenen

In onze vergelijking bereken je zelf heel makkelijk je debetrente. Je vult je gewenste leenbedrag in en kiest de passende leenvorm. Wij laten dan het meest complete aanbod leningen zien, gerangschikt op rente. De lening met de laagste debetrente staat altijd bovenaan. Zo zie je in één oogopslag waar je het goedkoopste uit bent. Voordelig een lening afsluiten is zo een fluitje van een cent.

Let op! Debetrente alléén zegt niet alles over de kosten van je lening. Ook de looptijd en de voorwaarden bepalen hoe duur een lening uiteindelijk is.

Looptijd van invloed op debetrente

De looptijd is de periode waarin je de lening moet aflossen. Hoe langer de looptijd, hoe lager de debetrente. Het lijkt dus aantrekkelijk om altijd voor een langere looptijd te kiezen. Dit is echter niet zo. Hoe langer de looptijd, hoe langer je rentekosten betaalt. Hierdoor is de lening uiteindelijk toch duurder. Wij adviseren dan ook altijd: kies een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Voorwaarden en debetrente

Er is ook een voorwaarde die de hoogte van je debetrente bepaalt. Namelijk de overlijdensrisicoverzekering. Deze verzekering scheldt (een deel van) je lening kwijt, wanneer je tijdens de looptijd overlijdt. Zo laat je nabestaanden niet met een schuld achter. Bij sommige leningen zit standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Je betaalt voor deze leningen een iets hogere debetrente. Er zijn ook leningen waarbij je de ORV zelf apart afsluit. De debetrente is dan lager. Deze optie is vaak goedkoper. Een losse ORV kost namelijk maar een paar euro per maand.

Tip! Check ook of je de lening tussentijds extra mag aflossen. Meestal is dat zo. Maar soms rekent de kredietverstrekker extra kosten. Dit zorgt ervoor dat je lening duurder wordt.

Conclusie debetrente betekenis

Debetrente is dus de rente die je betaalt als je geld leent. De hoogte van debetrente is afhankelijk van de marktrente en een groot aantal andere factoren. Hierdoor verschilt de debetrente per kredietverstrekker. Wil je geld lenen of een lening oversluiten tegen een zo laag mogelijke debetrente? Vergelijk dan eerst het meest complete aanbod leningen. Kijk hierbij niet alleen naar debetrente, maar zeker ook naar de leenvorm, de looptijd en de voorwaarden.

Welk soort lening je ook kiest, betaal nooit onnodig te veel!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten