Wat is BKR en wanneer krijg je een BKR registratie?

Het Bureau Kredietregistratie (BKR) is een stichting die bijhoudt wie geld leent en wie betalingsachterstanden heeft. Banken en kredietverstrekkers kijken altijd in dit systeem voor ze je een lening verstrekken. Heb je bijvoorbeeld al meerdere (hoge) leningen of betalingsachterstanden, dan krijg je misschien geen lening.

Tip! Je mag één keer per jaar gratis je BKR gegevens checken. Na aanvraag duurt het wel nog vier weken voor je het overzicht ontvangt.

Wanneer BKR registratie?

BKR registreert kredieten zoals een persoonlijke lening, een doorlopend krediet en afbetalingsregelingen. Sluit je een lening af van minimaal 250 euro, dan is de kredietverstrekker verplicht dit door te geven aan Stichting BKR. Je staat dan in het systeem met een positieve registratie. Dit geldt al voor de volgende gevallen:

  • Je hebt een kredietlimiet of kunt rood staan op je rekening
  • Je hebt een creditcard met gespreide betaling in meerdere termijnen (ook als je het niet gebruikt)
  • Je hebt een doorlopend krediet of persoonlijke lening
  • Je hebt iets gekocht op afbetaling
  • Je maakt gebruik van private-lease
  • Je hebt een telefoonabonnement met een telefoon op afbetaling

Wanneer BKR registratie negatief?

Je BKR registratie wordt negatief als je een betalingsachterstand hebt. Betaal je altijd netjes op tijd, dan is er niets aan de hand. Je BKR registratie blijft dan positief. Betaal je echter niet of niet op tijd, dan verandert de positieve registratie in een negatieve BKR registratie. En dit heeft een lange tijd nadelige gevolgen. Meer informatie hierover lees je in het artikel Hoe lang BKR registratie

Let op! Je krijgt eerst altijd een betalingsherinnering en een aanmaning, voordat de kredietverstrekker een Achterstandsmelding doet bij het BKR. Ook moet de kredietverstrekker je waarschuwen met een vooraankondiging, waardoor je nog één kans hebt om een negatieve BKR registratie te voorkomen.

Wat is BKR registratie code?

Bij het registreren van de gegevens, gebruikt het BKR verschillende soorten registraties. Elke schuld die het BKR noteert krijgt een A- of een H-code. Een A-code wil zeggen dat er een betalingsachterstand is. Als je weer aan je betalingsverplichting hebt voldaan en het contract van de lening loopt nog door, verandert de registratie in een H-code. De H staat voor herstel.

Wanneer BKR registratie en de bijzonderheidscodes?

Naast de A- en H-code heeft het BKR bij de A-codes 5 bijzonderheidscodes. Deze geven aan wat er precies aan de hand is:

Bijzonderheidscodes BKR
CoderingBetekenis
A1Je hebt een betalingsachterstand en er is een regeling getroffen
A2Je hebt een betalingsachterstand, maar het bedrag is opeisbaar
A3Je hebt een betalingsachterstand en afspraken gemaakt met schuldeiser
A4Je hebt een betalingsachterstand, maar de schuldeiser kan je niet bereiken
A5Dit is een tijdelijke code. Je hebt een preventieve betalingsregeling afgesproken voor je hypotheek.
HJe hebt geen schulden meer

Wat is BKR lenen zonder toetsing?

Verschillende leenaanbieders bieden online leningen aan zonder toetsing bij het BKR. Het is echter niet slim om op deze manier te lenen. Dit soort leningen zijn vaak erg duur. Soms betaal je wel zo’n 14% rente. Ook is het de vraag of met je een betrouwbare partij te maken hebt.

Conclusie wat is BKR en wanneer krijg je een BKR registratie?

BKR is dus een registratiesysteem. Ze houden bij welke leningen je hebt en of je ooit betalingsachterstanden hebt gehad. Het BKR noteert niet alleen consumptief krediet, maar ook leasecontracten en telefoons op afbetaling. Dankzij het BKR zien banken en kredietverstrekkers in één oogopslag of het verantwoord is om jou een lening te verstrekken. De BKR-registratie is er dus voor kredietverstrekkers, maar ook ter bescherming van jou. Zo leen je niet onverantwoord veel geld en kom je hierdoor niet in financiële problemen.

Geld lenen met BKR registratie? Betaal nooit onnodig te veel!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten