Bestaat doorlopend krediet nog?

Sinds 1 maart 2022 bestaat het doorlopend krediet niet meer. Kredietverstrekkers bieden deze leenvorm niet meer aan. Je kunt dus geen nieuw doorlopend krediet meer afsluiten. Heb je voor die tijd een doorlopend krediet afgesloten? Dan loopt dit krediet nog door. Je doorlopend krediet oversluiten naar een persoonlijke lening is dan een verstandige en goedkopere keuze.

Waarom bestaat doorlopend krediet niet meer?

Een doorlopend krediet is een flexibele lening waarbij je van tevoren een kredietlimiet afspreekt met de bank of kredietverstrekker. Je kunt afgeloste bedragen steeds opnieuw opnemen, zolang je binnen het kredietlimiet blijft. Deze leenvorm brengt ook risico’s met zich mee, omdat mensen makkelijk in de verleiding komen om geleende bedragen steeds opnieuw op te nemen. Zo kom je misschien lastig of zelfs helemaal niet meer van de lening af.

Daarom scherpte de Autoriteit Financiële Markten de regels voor een doorlopend krediet in 2019 al aan. Hierdoor kon een doorlopend krediet nog maximaal 15 jaar lopen. Steeds meer kredietverstrekkers stopten daarna met het verstrekken van een doorlopend krediet. Intussen bestaat het doorlopend krediet in Nederland helemaal niet meer en is het bij geen enkele kredietverstrekker nog mogelijk om een doorlopend krediet af te sluiten.

Lees hier meer over wat een doorlopend krediet inhoudt.

Blijft bestaand doorlopend krediet doorlopen?

Heb je een doorlopend krediet afgesloten voor 1 maart 2022? Dan blijft je bestaande lopend krediet gewoon doorlopen. Sommige geldverstrekkers hebben bestaande klanten aangeboden om hun doorlopend krediet over te sluiten naar een persoonlijke lening. De rente over een doorlopend krediet ligt namelijk een stuk hoger dan de rente die je over een persoonlijke lening betaalt.

Daarnaast biedt een persoonlijke lening meer zekerheid. Je spreekt van tevoren met de kredietverstrekker af hoe lang je doet over het terugbetalen van de lening. Vervolgens betaal je een vast rentepercentage over het geleende bedrag en los je maandelijks een vast bedrag af, inclusief rente. Bij een persoonlijke lening weet je vooraf dus precies wat je maandelijkse kosten zijn en wanneer je de lening volledig hebt afgelost.

Tip! Op zoek naar de goedkoopste lening om je doorlopend krediet over te sluiten? Ga rente vergelijken op Rente.nl en vind direct de laagste rente lening voor jouw situatie. Weet je niet precies hoeveel geld je kunt lenen? Ga dan eerst je maximale lening berekenen.

Doorlopend krediet bestaat niet meer, wat is het alternatief?

Dat een doorlopend krediet niet meer bestaat, betekent niet dat er geen vraag meer is naar flexibele leningen. Ben je op zoek naar flexibiliteit én goedkoop geld lenen? Qander en Directa.nl hebben het doorlopend krediet inmiddels vervangen door de Flex & Zeker lening.

Goed om te weten: na het afsluiten van een Flex & Zeker lening kun je de eerste twee jaar vrij geld opnemen tot aan de limiet van de lening. Ook kun je afgeloste bedragen weer opnieuw opnemen als je dit nodig hebt. Na twee jaar werkt de lening echter net als een persoonlijke lening en los je alleen nog bedragen af. Deze lening is heel geschikt als je niet precies weet hoeveel geld je wilt lenen, of als je het geld niet in één keer wilt uitgeven. Bijvoorbeeld omdat je je woning verbouwt of verduurzaamt en nog niet precies zicht op de kosten hebt.

Vind direct de beste lening tegen de laagste leenrente van dit moment!

Op Rente.nl vergelijk je leningen van het meest complete aanbod kredietverstrekkers in Nederland. Vergelijk en vind direct de beste én goedkoopste lening voor jouw situatie en bespaar honderden euro’s per jaar.

Leenrentes vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten