Wat gebeurt er met je lening als bank failliet gaat?

Heb je een lening bij een bank of kredietverstrekker die failliet gaat, dan merk je daar meestal niets van. Je moet nog steeds je lening terugbetalen. Soms neemt een andere bank je lening over. Je betaalt dan voortaan rente en aflossing aan deze bank.

Let op! Heb je ook een spaarrekening bij een failliete bank? Dan trekt de bank soms je spaargeld af van je openstaande lening. Stel je hebt een lening van € 15.000 en bij dezelfde bank ook een spaarrekening met € 7.000. Beide bedragen worden dan bij een faillissement verrekent. Je spaargeld verdwijnt en je lening is nog maar € 8.000.

Bank failliet lening oversluiten

Heb je het vermoeden dat een bank failliet gaat en heb je naast een lening ook spaargeld bij deze bank? Dan kun je je lening oversluiten naar een andere kredietverstrekker of verplaats je spaargeld naar een andere bank. Op die manier wordt je spaargeld niet verrekend met de lening.

Waarop letten bij lening oversluiten faillissement bank?

Als je een consumptief krediet oversluit, los je eigenlijk je bestaande lening in één keer af met een nieuwe lening bij een andere kredietverstrekker. Dit doe je natuurlijk het liefst met een lening die goedkoper is dan je oude lening. Gaatje bank failliet en wil je een lening oversluiten, dan is eerst goed vergelijken erg belangrijk. Let hiervoor op de volgende zaken:

  • De looptijd van je lening
  • Het rentepercentage van je lening
  • De leningsvoorwaarden

Bank failliet, looptijd lening aanpassen

Is je bank failliet en wil je een bestaande lening oversluiten, dan is het eerste waar je naar moet kijken de looptijd. De looptijd is de periode in maanden, waarin je de lening moet terugbetalen. Een langere looptijd zorgt voor lagere maandlasten. Dit lijkt interessant, maar met een langere looptijd betaal je ook langer rente kosten. Uiteindelijk is je lening met een langere looptijd altijd duurder. Kies daarom altijd een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Tip! In onze leenmodule pas jezelf heel makkelijk de looptijd van je lening aan. Je ziet direct welke invloed dit heeft op je maandlasten.

Bank faillissement en lenen tegen lagere rente

Ergens anders een nieuwe lening afsluiten omdat je bank failliet gaat? Kies dan een lening met de laagste rente. Er zijn heel veel verschillende banken en kredietverstrekkers in Nederland. Allemaal vragen ze een andere rente. Soms is het verschil wel 4%. Hierdoor betaal je bij de ene kredietverstrekker honderden euro’s meer voor je lening, dan bij de andere. Besparen op je lening, doe je door te kiezen voor de lening met de laagste rente.

Tip! In het overzicht op Rente.nl, staat het consumptief krediet met de laagste rente altijd bovenaan. Zo zie je in één oogopslag waar je het meeste bespaart op je lening na een bank faillissement.

Voorwaarden checken bij faillissement bank

Check als laatste nog even de voorwaarden. Deze zijn overal anders. Besteed speciaal even aandacht aan de voorwaarden rond de overlijdensrisicoverzekering en tussentijds aflossen:

  • Bij sommige leningen zit standaard een overlijdensrisicoverzekering (ORV). Deze verzekering zorgt ervoor dat je nabestaanden niet met een lening achterblijven, als je tijdens de looptijd overlijdt. De ORV scheldt namelijk (een deel van) je lening kwijt. Zit er een ORV bij je lening, dan betaal je een iets hogere rente. Zit er geen ORV bij je lening, dan kun je deze zelf apart afsluiten. Deze optie is meestal goedkoper. Je betaalt dan maar een paar euro per maand voor je overlijdensrisicoverzekering.
  • Een persoonlijke lening mag je meestal kosteloos extra aflossen. Maar bij sommige persoonlijke leningen betaal je dan extra kosten. Dit wil je natuurlijk liever niet. Let hier dan ook op bij het vergelijken van leningen na een bank faillissement. Voor een doorlopend krediet geldt dit niet. Een doorlopend krediet mag je namelijk altijd kosteloos extra aflossen.

Conclusie bank failliet lening

Heb je een lening bij een bank en gaat deze failliet, dan merk je daar meestal helemaal niets van. Soms neemt een andere bank de lening over, waardoor je aan een andere bank gaat betalen. Wanneer je bij de failliete bank ook een spaarrekening hebt, verrekent die meestal je spaargeld met je openstaande lening. Dit betekent dat je de lening in aflost met je spaargeld. Door je lening op tijd over te sluiten voorkom je dit. Het is dan wel belangrijk dat je niet onnodig te veel betaalt voor je nieuwe lening. Let hiervoor speciaal op de looptijd, de rente en de voorwaarden.

Lening oversluiten door faillissement? Betaal niet onnodig te veel!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten