Hoe kun je de aflossing van je lening berekenen?

Wil je geld lenen bij een bank of kredietverstrekker, dan betaal je de lening in gedeeltes terug. Het terugbetalen van je lening noemen we aflossen. Hoeveel je elke maand gaat aflossen, hangt af van een aantal zaken:

  • De leenvorm die je kiest
  • De hoogte van je lening
  • Het rentepercentage van je lening
  • De looptijd van je lening

Tip! Direct een lening aanvragen? Vul dan een aantal gegevens in onze vergelijk in en je ziet direct het meest complete aanbod leningen. De lening met de laagste rente en aflossing staat bovenaan.

Aflossing lening per leenvorm

Voor je een lening afsluit, kies je eerst een passende leenvorm. Je hebt de keuze tussen een persoonlijke lening en een doorlopend krediet. Deze twee leenvormen los je allebei op een andere manier af:

Persoonlijke lening aflossen

De persoonlijke lening rente staat vast, net als het leenbedrag en de looptijd. Hierdoor weet je van tevoren precies hoeveel je elke maand aflost. Dit verandert alléén wanneer je tussentijds extra aflost. Je lening wordt dan lager, waardoor je sneller klaar bent met aflossen. Bij de meeste banken en kredietverstrekkers is extra aflossen geen probleem, maar bij sommige betaal je extra kosten.

Doorlopend krediet aflossen

Een doorlopend krediet werkt anders. Je spreekt vooraf een kredietlimiet af, waarbinnen je de eerste twee jaar onbeperkt mag opnemen. Als je geld opneemt, los je elke maand een vast percentage af van 1,5% of 2% over het totale limiet. Ook betaal je rente over het deel dat je opneemt. Je weet dus niet precies hoeveel je aflost.

Tip! 85% van de mensen die geld lenen, kiest voor een persoonlijke lening. Niet alleen omdat je weet waar je aan toe bent, maar ook omdat de rente op dit moment een stuk lager ligt.

Aflossing persoonlijke lening berekenen

De enige leenvorm waarvan je dus precies je aflossing berekent, is van een persoonlijke lening. Hierbij staan het leenbedrag, de rente en de looptijd namelijk vast. We leggen je per onderdeel uit wat de invloed is op je maandelijkse aflossing.

Aflossing berekenen op basis van leenbedrag

Als eerste is natuurlijk het leenbedrag van invloed op je aflossing. Hoe meer je leent, hoe hoger je aflossing. Hoeveel je kunt lenen, is echter weer afhankelijk van je inkomsten en vaste lasten. Komt er veel geld binnen, dan kun je ook meer geld lenen. Maar heb je ook hoge vaste lasten, dan wordt je ruimte weer kleiner en leen je minder.

Let op! Elke bank of kredietverstrekker kijkt altijd eerst naar je inkomsten en vaste lasten. Zo berekenen ze je maximale lening . Dit doen ze niet alleen voor zichzelf, maar ook voor jou, zodat je niet onnodig in financiële problemen komt.

Berekening aflossing lening op basis van rente

Een andere belangrijke factor voor de aflossing, is het rentepercentage. Hoe hoger het rentepercentage, hoe hoger je maandelijkse aflossing. Er zijn in Nederland heel veel banken en kredietverstrekkers. Deze verstrekken allemaal leningen, maar vragen ieder een andere rente. Hoewel de leenrente op dit moment historisch laag is, verschillen ze nog veel van elkaar. Soms wel 4%. Dit zorgt ervoor dat je aflossing bij de een honderden euro’s hoger ligt, dan bij de ander.

Tip! Wil je een nieuwe lening afsluiten of een bestaande lening oversluiten? Kies dan niet blindelings voor je vaste bank. Zij vragen meestal een hogere rente dan de wat kleinere, online kredietverstrekkers. Door eerst een objectieve vergelijking te maken, bespaar je flink op je maandelijkse aflossing.

Aflossing lening berekenen op basis van looptijd

Als laatste bepaalt de looptijd hoeveel je elke maand aflost. De looptijd is het aantal maanden waarin je de lening terugbetaalt. Deze is minimaal 12 maanden en maximaal 180 maanden. Hoe langer de looptijd, hoe lager je aflossing. Dit lijkt interessant. Maar met een langere looptijd, betaal je ook langer rentekosten. Hierdoor is je lening uiteindelijk duurder.

Tip! Ons advies is hier altijd: Kies een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen. In onze module pas je eenvoudig je looptijd aan en zie je direct wat dit betekent voor je aflossing.

Aflossing lening doorlopend krediet

Zoals gezegd is bij een doorlopend krediet dus niet precies je aflossing te berekenen. Dit komt doordat je de eerste twee jaar tot het kredietlimiet onbeperkt mag opnemen. Daarnaast mag je afgeloste bedragen in die periode ook weer opnieuw opnemen.

Om je toch een idee te geven van de maandlasten, rekenen banken en kredietverstrekkers met een theoretische looptijd. Ze gaan er dan vanuit dat je in één keer het hele kredietlimiet opneemt en maandelijks aflost, zonder opnieuw geld op te nemen.

Tip! Kies in onze module als leenvorm doorlopend krediet en je krijgt een indicatie van je maandelijkse aflossing, op basis van een theoretische looptijd.

Conclusie aflossing lening berekenen

De exacte aflossing van je lening is dus alleen te berekenen voor een persoonlijke lening. Dit doe je op basis van je leenbedrag, de rente en de looptijd. Je aflossing is dan de hele looptijd hetzelfde. Behalve wanneer je tussentijds, extra aflost. Je hoeft dit gelukkig niet allemaal zelf te berekenen. Wij doen dat voor je als je een vergelijking maakt. Je ziet dan direct de maandlasten van elke lening. Door zelf te spelen met de looptijd en het leenbedrag, zie je wat de invloed hiervan is.

Kies je voor een doorlopend krediet, dan is je aflossing berekenen een stuk lastiger. Dit komt doordat je niet het hele bedrag hoeft op te nemen en afgeloste bedragen de eerste jaren opnieuw mag opnemen. Omdat niets vast staat bij een doorlopend krediet, staan je maandlasten ook niet vast.

Eenvoudig zelf je aflossing lening berekenen?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente en aflossing voor jouw persoonlijke situatie. Zo weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten