Hoe kun je de aflossing van je lening berekenen?

Wil je geld lenen bij een bank of kredietverstrekker, dan betaal je de lening in gedeeltes terug. Het terugbetalen van je lening noemen we aflossen. Hoeveel je elke maand gaat aflossen, hangt af van een aantal zaken:

  • De leenvorm die je kiest
  • De hoogte van je lening
  • Het rentepercentage van je lening
  • De looptijd van je lening

Tip! Direct een lening aanvragen? Vul dan een aantal gegevens in onze vergelijk in en je ziet direct het meest complete aanbod leningen. De lening met de laagste rente en aflossing staat bovenaan.

Aflossing doorlopend krediet berekenen

De aflossing van een doorlopend krediet is het gemakkelijkst te berekenen. Je spreekt vooraf een kredietlimiet af, waarbinnen je de eerste twee jaar onbeperkt mag opnemen. Als je geld opneemt, betaal je elke maand een vast percentage van 1,5% of 2% van het totale limiet. Je weet dus precies je maandbedrag. Bij een limiet van € 20.000 en een aflospercentage van 2%, betaal je elke maand € 400. Met dit bedrag betaal je ook rente. Hoeveel je precies aflost, bereken je als volgt:

Stel dat je € 2.000 hebt opgenomen en je betaalt 6% rente op jaarbasis. In de eerste maand van je aflossing betaal je betaal je een twaalfde van 6% aan rente over de opgenomen € 2.000. Dus € 10. De overige € 380 euro van je maandbedrag is dus aflossing.

In maand 2 is je openstaande schuld nog € 1.620 (€ 2.000 - /- € 380). Hier betaal je € 8,10 rente over. ( 1/12e van 6%). Je lost dan dus € 391,90 af.

Tip! 85% van de mensen die geld lenen, kiest voor een persoonlijke lening. Niet alleen omdat je weet waar je aan toe bent, maar ook omdat de rente op dit moment een stuk lager ligt.

Aflossing persoonlijke lening berekenen

Bij een persoonlijke lening is het berekenen van je aflossing en maandbedrag iets ingewikkelder. Omdat je een vast bedrag per maand betaalt, berekent de kredietverstrekker altijd eerst hoeveel je in totaal over de hele looptijd aan rente en aflossing zou moeten betalen. Dit bedrag wordt vervolgens gedeeld door het aantal maanden dat je over het aflossen van de lening doet (de looptijd).

Stel dat je € 10.000 leent met een looptijd van 36 maanden tegen een rente van 5%. Je maandbedrag voor de persoonlijke lening berekenen doe je dan zo:

  1. Je berekent eerst hoeveel rente je per maand betaalt. Dit heet ook wel de rentevoet. De formule hiervoor is: (1 + rentepercentage) ^ (1/12) - 1. De uitkomst is in dit voorbeeld 0,407%.
  2. Daarna bereken je het bedrag dat je maandelijks aan rente en aflossing betaalt. De formule daarvoor is: (Leenbedrag * rentevoet * (1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden / ((1 + rentevoet) ^ looptijd in maanden - 1)). De uitkomst hiervan is in dit voorbeeld € 299,19 euro.

Met de formules in dit voorbeeld kun je ook zelf in Excel deze berekening uitvoeren voor je eigen lening.

Als je deze berekening hebt gedaan, kun je ook nog berekenen voor elke maand hoeveel je aan aflossing en rente betaalt. Dit doe je dan zo:

Maand 1 - Je openstaande leenbedrag is € 10.000. Je betaalt elke maand 0,407% rente (de rentevoet) over het nog openstaande bedrag. In maand 1 is dat € 40,70. De overige € 258,49 van je maandbedrag is de aflossing op je lening in die maand.

Maand 2 - Het leenbedrag dat je nog hebt openstaan is (€ 10.000 -/- € 258,49) € 9.741,51 euro. Hierover betaal je weer 0,407% rente. Dat is € 39,65. Je houdt in maand 2 dus € 169,43 over aan aflossing voor je lening.

Door deze berekening verder door te voeren, kun je zo een heel aflosschema voor je lening berekenen.

Aflossing lening berekenen op basis van looptijd

Natuurlijk wil je de aflossing van je lening graag zo laag mogelijk houden. Een manier waarop je dit kunt beïnvloeden is door de keuze voor de looptijd. Dit is het aantal maanden waarin je de lening terugbetaalt. Deze is minimaal 12 maanden en maximaal 180 maanden. Hoe langer de looptijd, hoe lager je aflossing. Het bedrag dat je moet terugbetalen wordt namelijk gespreid over meer maanden. Dit lijkt interessant. Maar met een langere looptijd, betaal je ook langer rentekosten. Hierdoor is je lening uiteindelijk duurder.

Tip! Ons advies is hier altijd: Kies een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen. In onze module pas je eenvoudig je looptijd aan en zie je direct wat dit betekent voor je aflossing.

Berekening aflossing lening op basis van rente

Het rentepercentage heeft ook een grote invloed op de kosten van je lening. Hoe hoger het rentepercentage, hoe hoger je maandelijkse kosten. Er zijn in Nederland heel veel banken en kredietverstrekkers. Deze verstrekken allemaal leningen, maar vragen ieder een andere rente. Het verschilt soms wel 4%. Dit zorgt ervoor dat je aflossing bij de een honderden euro’s hoger ligt, dan bij de ander.

Tip! Wil je een nieuwe lening afsluiten of een bestaande lening oversluiten? Kies dan niet blindelings voor je vaste bank. Zij vragen meestal een hogere rente dan de wat kleinere, online kredietverstrekkers. Door eerst een objectieve vergelijking te maken, bespaar je flink op je maandelijkse aflossing.

Conclusie aflossing lening berekenen

De exacte aflossing van je lening is dus bij een doorlopend krediet vrij gemakkelijk te berekenen. Bij een persoonlijke lening is de aflossing berekenen wat lastiger. Met formules in dit artikel, kun je dit wel zelf doen in een Excel bestand of met je rekenmachine. Gelukkig hoef je op Rente.nl helemaal niet zelf te berekenen hoeveel je elke maand aflost en betaalt voor je lening. Wij doen dat voor je als je een vergelijking maakt. Je ziet dan direct de maandlasten van elke lening. Door zelf te spelen met de looptijd en het leenbedrag, zie je wat de invloed hiervan is.

Eenvoudig zelf je aflossing lening berekenen?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente en aflossing voor jouw persoonlijke situatie. Zo weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten