Wat is een aflopend krediet?

Een aflopend krediet is een vorm van geld lenen waarbij je in een afgesproken periode de lening helemaal aflost. Hierdoor weet je precies hoeveel je elke maand betaalt en wanneer de lening is ‘afgelopen’. Een aflopend krediet is het tegenovergestelde van een doorlopend krediet. Dit is een leenvorm waarbij je juist een langere periode onbeperkt mag opnemen en aflossen tot een afgesproken bedrag.

Tip! Een aflopend krediet is een slimme keuze voor mensen die eenmalig extra geld nodig hebben en houden van zekerheid.

Hoe werkt een aflopend krediet?

Een aflopend krediet is een andere benaming voor een persoonlijke lening. De kredietverstrekker stort het geleende bedrag in één keer op je rekening. Vanaf dat moment begin je met terugbetalen. Je betaalt elke maand een vast bedrag tot je de hele lening hebt afbetaald. Het bedrag dat je elke maand betaalt, bestaat uit aflossing en vaste rente. Een aflopend krediet is een geschikte leenvorm als je van tevoren precies weet hoeveel je wilt lenen, bijvoorbeeld bij een nieuwe auto financieren.

Waarop letten bij aflopend krediet?

Wil je een aflopend krediet afsluiten, dan is het verstandig om eerst een objectieve vergelijking te maken. Het aanbod aflopende kredieten is namelijk erg groot en de kredieten per bank verschillen veel van elkaar. Er zijn dan ook een paar zaken waar je goed op moet letten:

  • Rente
  • Looptijd
  • Overige voorwaarden

Rente aflopend krediet

Als eerste kijk je kritisch naar de rente. In Nederland heb je ruim 15 kredietverstrekkers, die allemaal andere leenrentes rekenen. Soms is het verschil in rente wel 4%. Hierdoor betaal je bij de ene kredietverstrekker honderden euro’s per jaar meer voor hetzelfde aflopend krediet dan bij de ander. Maak dus altijd een objectieve vergelijking voor je een aflopend krediet kiest.

Looptijd aflopend krediet

Bij een aflopend krediet kies je van tevoren een vaste periode waarin je het geleende bedrag terug betaalt: de looptijd. Hoe langer de looptijd, hoe lager je maandlasten. Dit lijkt interessant. Maar met een langere looptijd betaal je ook langere tijd rentekosten. Ons advies is dan ook altijd: Kies een zo kort mogelijke looptijd, met maandlasten die je makkelijk kunt dragen.

Voorwaarden aflopend krediet

Als laatste is het belangrijk om de voorwaarden van een aflopend krediet goed door te nemen. Ook deze verschillen per kredietverstrekker. Kijk speciaal naar het onderdeel ‘boetevrij aflossen’ en de ‘overlijdensrisicoverzekering’:

Bij de meeste aflopende kredieten is het tegenwoordig geen probleem meer om boetevrij extra af te lossen. Toch zijn er altijd nog een paar kredietverstrekkers waarbij dit niet mag. Kijk even goed hoe dit in de voorwaarden staat vermeld.

Een overlijdensrisicoverzekering zorgt ervoor dat bij overlijden tijdens de looptijd (een deel van) de lening wordt kwijtgescholden. Dit is vooral heel fijn voor je nabestaanden. Bij sommige aflopende kredieten zit standaard een overlijdensrisicoverzekering. Je betaalt dan wel extra rente. Deze rente weegt meestal niet op tegen het zelf apart afsluiten van een ORV. Zelf afsluiten kost meestal maar een paar euro. Wil je een ORV bij je aflopend krediet? Sluit deze dan apart van je lening af.

Hoeveel aflopend krediet krijg je?

Hoeveel je kunt lenen hangt helemaal af van je persoonlijke situatie. Bij het bepalen van je maximale lening kijkt de kredietverstrekker naar:

  • Je woonsituatie
  • Je gezinssamenstelling
  • Je inkomen
  • Je type dienstverband
  • Openstaande leningen
  • Eventuele alimentatie

Weten hoeveel jij kunt lenen? Bereken dan direct je maximale lening in onze calculator.

Let op! Het minimale aflopende krediet dat je via Rente.nl kunt vergelijken en afsluiten is € 1.500. Het maximale is € 75.000 per kredietverstrekker. Wil je een hoger aflopend krediet? Vraag dan via je bank of adviseur een persoonlijke adviesgesprek aan.

Conclusie aflopend krediet

Een aflopend krediet is dus een andere benaming voor een persoonlijke lening. Een aflopend krediet is ideaal voor mensen die houden van zekerheid. Je weet vooraf namelijk precies waar je aan toe bent met een aflopend krediet en blijf je niet met een schuld zitten. Belangrijk is wel om vooraf een goede vergelijking te maken op rente, looptijd en voorwaarden. Op die manier weet je zeker dat je de het best passende aflopende krediet vindt met een zo laag mogelijke leenrente.

Een aflopend krediet afsluiten?

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten