Vergelijk de actuele rentes in Nederland

 • Het meest complete aanbod
 • 100% onafhankelijke vergelijking
 • Hulp bij verantwoorde keuze

Hypotheekrente zonder NHG

Overzicht actuele rentes

Vergelijk het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers.

Geen onderdeel van een bank
of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over hypotheekrente zonder NHG

Meer weten over hypotheken en de hypotheekrente zonder NHG? Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat is NHG?

NHG staat voor Nationale Hypotheek Garantie. Als je kiest voor NHG bij je hypotheek heb je de garantie dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt als je dat zelf door onvoorziene omstandigheden niet meer kan. Denk hierbij aan werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een scheiding.

Waarom zou je een hypotheek zonder NHG afsluiten?

De belangrijkste reden om een hypotheek zonder NHG af te sluiten is simpelweg dat je niet voor NHG in aanmerking komt. Of je een hypotheek zonder NHG rente moet afsluiten, hangt af van de hypotheeksom en de waarde woning. Lees hier meer over de voorwaarden voor NHG.

Is de hypotheekrente zonder NHG goedkoper?

Aangezien NHG je extra zekerheid biedt zou je misschien verwachten dat een hypotheek zonder NHG goedkoper is. Echter is het tegenovergestelde waar. NHG biedt ook de bank de garantie dat deze de hypotheeksom terugkrijgt. In ruil hiervoor krijg je korting op je hypotheekrente als je kiest voor NHG. Op de hypotheekrente zonder NHG krijg je helaas geen korting, maar als je een lager percentage van de woningwaarde leent, betaal je minder rente. Leen je minder dan 60 procent van de woningwaarde? Dan is de hypotheekrente zonder NHG voor jou vaak voordeliger.

Wat is actuele hypotheekrente zonder NHG?

Bijna elke dag zijn er wel banken en hypotheekverstrekkers die hun rentetarieven zonder NHG aanpassen. Op Rente.nl vergelijk je altijd de actuele hypotheekrente zonder NHG van het meest complete aanbod hypotheken. Zo weet je meteen hoe hoog de rente voor een hypotheek zonder NHG op dit moment is. Hypotheekrente vergelijken zonder NHG >>

Welke bank heeft de laagste hypotheekrente zonder NHG?

Welke bank voor jou de laagste NHG rente heeft, hangt af van:

 • Je hypotheekvorm
 • Je rentevaste periode
 • Hoeveel procent van de woningwaarde je leent

Door deze gegevens in te vullen op Rente.nl zie je direct welke bank voor jouw wensen de laagste hypotheekrente zonder NHG heeft op dit moment. Omdat je in het hypotheekrente zonder NHG overzicht op Rente.nl altijd de actuele hypotheekrentes vergelijkt van het meest complete aanbod hypotheken, weet je zeker dat de bank met de laagste hypotheekrente zonder NHG voor jou ertussen staat.

Hoe bepaalt een bank de rentetarieven zonder NHG?

Banken en hypotheekverstrekkers bepalen hun rente zonder NHG op basis van 4 factoren:

 • De marktrentes
  Banken kijken hoeveel rente ze zelf betalen als ze geld lenen op de kapitaalmarkten.
 • Kosten die de bank maakt voor het verstrekken van hypotheken zonder NHG
  Een grote bank met veel kantoorpanden en personeel maakt meer kosten dan een kleine online hypotheekverstrekker. Daarom zijn de hypotheekrentes zonder NHG bij online hypotheekverstrekkers vaak lager dan bij een grote bank.
 • Risico-opslag
  Banken schatten in hoeveel risico ze lopen met het verstrekken van hypotheken. Als bijvoorbeeld veel mensen hun baan verliezen, loopt de bank meer risico dat mensen hun hypotheek niet terugbetalen. De hypotheekrentes zonder NHG gaan dan omhoog.
 • Winstopslag
  De bank wil ook geld verdienen aan het verstrekken van hypotheken zonder NHG. Daarom verhogen de banken hun rentetarieven zonder met een winstopslag.
Waarom hypotheekrente vergelijken zonder NHG op Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete rente zonder NHG vergelijking van Nederland en is 100% onafhankelijk. Je vergelijkt op Rente.nl altijd de meest actuele hypotheekrentes zonder NHG. Zo weet je zeker dat je de laagste rente voor een hypotheek zonder NHG bij jouw wensen vindt. Direct hypotheekrente vergelijken >>

Top 5 laagste hypotheekrente zonder NHG

Wij hebben de top 5 laagste rentes zonder NHG op een rij gezet. Direct weten wat voor jou de goedkoopste hypotheekrente zonder NHG is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

1 jaar rente marktwaarde 65%
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenPhilips pensioenfonds4,28 %
AnnuiteitenWoonnu4,33 %
AnnuiteitenAegon4,33 %
AnnuiteitenHypotrust4,48 %
AnnuiteitenTriodos Bank4,50 %
Je ziet hier de laagste rente zonder NHG met een marktwaarde van 65% voor een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 1 jaar.
1 jaar rente marktwaarde 100%
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenCentraal Beheer4,14 %
AnnuiteitenbijBouwe4,14 %
AnnuiteitenVenn Hypotheken4,15 %
AnnuiteitenVista Hypotheken4,17 %
AnnuiteitenNIBC4,18 %
Je ziet hier de laagste rente zonder NHG met een marktwaarde van 100% voor een annuïteitenhypotheek met een rentevaste periode van 1 jaar.
Dit vinden klanten van onze hypotheekrente vergelijking
9
  76 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Hypotheekrente zonder NHG: zeker van de laagste rente!

Een hypotheek zonder NHG afsluiten doe je niet zomaar. Die afweging wil je zorgvuldig maken. In je zoektocht naar de beste hypotheek zonder NHG met de laagste hypotheekrente is een vergelijking op Rente.nl een goed startpunt. Rentestanden vergelijken doe je op Rente.nl 100% onafhankelijk. Wij vergelijken de actuele rentes en voorwaarden van ruim 45 hypotheken van meer dan 30 hypotheekverstrekkers. Daarmee bieden we je het meest complete hypotheekrente overzicht zonder NHG van Nederland. Zo vind je altijd de laagste hypotheekrente zonder NHG voor jouw wensen!

Waarom hypotheekrente zonder NHG vergelijken?

De actuele hypotheekrente zonder NHG vergelijken bespaart je flink wat geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel € 550 per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Waarom een hypotheek zonder NHG?

De meeste mensen die een hypotheek afsluiten, kiezen voor NHG. Met deze Nationale Hypotheek Garantie heb je namelijk de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt als je dat zelf niet meer kunt. Maar niet iedereen komt in aanmerking voor een hypotheek met NHG. Zo mag je in 2024 maximaal € 435.000 lenen met NHG. Lees hier meer over NHG en de voorwaarden voor deze regeling. Voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan moet je dus een hypotheek zonder NHG afsluiten.

Wat als je je hypotheek zonder NHG niet kunt terugbetalen?

Er kan altijd iets onverwachts gebeuren. Je raakt bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt of je gaat scheiden. Allemaal gevallen waarin het lastig is om je maandelijkse hypotheeklasten te betalen. Neem in zo’n geval altijd eerst contact op met je hypotheekverstrekker om te kijken of je een regeling kunt treffen.

Als de betalingsproblemen langer duren of je geen regeling kunt treffen, moet je waarschijnlijk je huis verkopen. Met de opbrengst daarvan kun je de hypotheek aflossen. Brengt de verkoop niet genoeg op? Dan houd je een restschuld over. Hiervoor kun je een lening of nieuwe hypotheek afsluiten. Lees hier meer over in het artikel Geld lenen voor restschuld.

Laagste rente zonder NHG afhankelijk van woningwaarde

Kies je voor een hypotheekrente zonder NHG? Dan bepalen banken de hypotheekrente op basis de hoogte van je hypotheekbedrag. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan wordt je hypotheekrente zonder NHG lager.

Tip! Als je meer dan 60% van de woningwaarde leent is de NHG rente voor jou goedkoper. Leen je minder, dan is de hypotheekrente zonder NHG juist voordeliger.

Laagste hypotheekrente zonder NHG in de 4 keuzes

Op Rente.nl helpen we je bij je zoektocht naar de laagste hypotheekrente zonder NHG bij jouw wensen. Na het maken van 4 keuzes zie je welke hypotheken voor jou mogelijk zijn en welke bank de laagste rente zonder NHG heeft. Je maakt hierbij 4 keuzes:

 1. Kies je hypotheekvorm
 2. Kies je rentevaste periode
 3. Kies of je een hypotheek met NHG wilt of niet
 4. Kies hoeveel procent van je woningwaarde je leent (bij een hypotheek zonder NHG).

We helpen je graag bij de keuze voor je hypotheekvorm en rentevaste periode. Daarom leggen we je hieronder uit wat deze keuzes inhouden en hoe je zelf een goede keuze maakt.

Hypotheekrente zonder NHG vergelijken per hypotheekvorm

Je hebt voor een hypotheek zonder NHG de keuze uit drie hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Voor starters zijn alleen de eerste twee vormen mogelijk. Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek namelijk alleen nog aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. De hypotheekrente annuïteit en rente voor een lineaire hypotheek zonder NHG zijn bij de bank meestal exact hetzelfde. Het verschil zit in hoe je maandlasten zijn verdeeld over de looptijd van je hypotheek.

Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je de hele looptijd elke maand hetzelfde bedrag aan de bank. Je maandbedrag bestaat uit hypotheekrente en aflossing. De rente betaal je over het deel van je hypotheek dat je nog niet hebt afgelost. Aan het begin van de looptijd is het aandeel hypotheekrente van je maandbedrag dus hoog en betaal je weinig aan aflossing. Aan het einde van de looptijd betaal je juist relatief weinig rente en veel aflossing.

Je mag de betaalde hypotheekrente namelijk aftrekken van de belasting. Doordat je in het begin relatief veel rente betaalt, krijg je in de eerste jaren een hogere belastingteruggave. Aan het einde van de looptijd krijg je juist wat minder terug, omdat je ook minder rente betaalt. Hierdoor zijn je netto maandlasten aan het begin een stuk lager dan aan het einde van de looptijd van je hypotheek.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af op je hypotheek. Je maandbedrag bestaat uit deze vaste aflossing met daarbovenop de hypotheekrente. Ook hier geldt dat je de hypotheekrente betaalt over het bedrag dat je nog niet hebt afgelost. Aan het begin betaal je dus veel rente en dat wordt steeds minder. Het totale bedrag dat je aan de bank betaalt, wordt dus elke maand lager. Houd er wel rekening mee dat je maandlasten bij een lineaire hypotheek aan het begin relatief hoog zijn. Dat moet je wel kunnen betalen.

Lees hier meer informatie over welke hypotheek het beste bij je past: Annuïteit of lineair.

Aflossingsvrije hypotheek
Zoals de naam aflossingsvrije hypotheek al aangeeft, los je met deze hypotheek niets af tijdens de looptijd. Je betaalt alleen hypotheekrente. De hypotheekschuld blijft dus de hele looptijd even hoog. De aflossingsvrije hypotheek rente zonder NHG is bij een bank hoger dan het hypotheekrentetarief voor een annuïtaire of lineaire hypotheek. De bank loopt bij een aflossingsvrije hypotheek namelijk meer risico. Omdat je niet aflost op je hypotheek bestaat de kans dat de verkoop niet genoeg opbrengt om je hypotheek volledig terug te betalen.

Als je je aflossingsvrije hypotheek voor 1 januari 2013 hebt afgesloten, mag je de rente die je betaalt aftrekken van de belasting. Dit is dus tijdens de looptijd heel voordelig. Maar aan het einde van de looptijd of wanneer je je huis verkoopt, moet je de hele hypotheek aflossen. Daar moet je dan wel genoeg geld voor hebben.

Laagste hypotheekrente zonder NHG per rentevaste periode

Je rentevaste periode is het aantal jaren dat je je hypotheekrente zonder NHG vastzet. Dit betekent dat je voor die periode precies weet hoeveel je hypotheek elke maand kost. Aan die zekerheid hangt echter ook een prijskaartje. Hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger namelijk je hypotheekrente zonder NHG. Welke rentevaste periode voor jou de beste keuze is, hangt af van je financiële situatie en je wensen voor de toekomst. De meest gekozen rentevaste periodes zijn 1, 5, 10 of 20 jaar. Bekijk hier direct de actuele hypotheekrente zonder NHG voor deze en andere veelgekozen rentevaste periodes:

Laagste hypotheekrente zonder NHG bij korte rentevaste periode (tot 5 jaar)

Met een korte rentevaste periode profiteer je van de laagste rentetarieven zonder NHG. Je hebt dan wel minder zekerheid over je maandlasten op de lange termijn. Na je rentevaste periode kan je hypotheekrente namelijk ineens omhoog gaan. Kies dus alleen voor een korte rentevaste periode als je een eventuele stijging in je maandlasten kunt betalen. Verder is een korte rentevaste periode interessant als je verwacht maar een paar jaar in de woning te wonen.

Of langer zekerheid (10 jaar of langer) tegen een hogere rente zonder NHG?

Kun je je een stijging in de maandlasten van je hypotheek echt niet permitteren? Dan wil je waarschijnlijk langere tijd zekerheid over je maandlasten. Je hypotheekrente zonder NHG vastzetten voor een langere periode is in dat geval verstandig. Dit is ook een goede keuze als je verwacht dat je financiële situatie in de toekomst verandert, bijvoorbeeld als je kinderen krijgt en/of minder gaat werken.

Let op! Controleer altijd of je de hypotheek mee mag verhuizen naar een nieuwe woning. Als dit niet mag en je gaat verhuizen tijdens de rentevaste periode, moet je soms een hoge boete betalen.

Variabele rente zonder NHG

In plaats van je hypotheekrente vastzetten, kun je ook een variabele hypotheekrente zonder NHG kiezen. Het voordeel is dat je nergens aan vastzit. Je mag elke maand zonder boete overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Het nadeel is dat je hypotheekrente zonder NHG elke maand kan veranderen. Je maandlasten zijn dus onzeker. Ook als de hypotheekrente ineens hoger wordt, moet je dit wel kunnen betalen. Houd je weinig geld over aan het einde van de maand of sta je vaak rood? Kies dan niet voor een variabele hypotheekrente zonder NHG.

Tip! Bij de keuze voor het lang of kort vastzetten van je hypotheekrente zonder NHG speelt ook een rol of de hypotheekrentetarieven zonder NHG in de toekomst gaan stijgen of dalen. Als je namelijk een lange rentevaste periode kiest en de rentes dalen, dan profiteer je daar niet van. Maar als je kiest voor een korte rentevaste periode en de rentes stijgen, krijg je ineens hogere maandlasten aan het einde van de rentevaste periode. Laat je dus goed adviseren door een hypotheekadviseur voor je een definitieve keuze maakt.

Laagste hypotheekrente zonder NHG gevonden, hoe nu verder?

Heb je in het overzicht met actuele rentestanden de laagste hypotheekrente zonder NHG gevonden? Dan kun je direct een offerte voor de hypotheek aanvragen. Dit is altijd gratis en vrijblijvend. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op. Ook dat is geheel gratis en vrijblijvend.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Is een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten