Wat is toetsrente hypotheek?

Sluit je een hypotheek af met een rentevaste periode die korter is dan 10 jaar? Dan krijg je te maken met de toetsrente. De toetsrente is een rentepercentage dat banken gebruiken om je maximale hypotheek te berekenen.

Waarom toetsrente gebruiken?

Banken kijken naar je inkomen en hoeveel geld je nodig hebt om je vaste lasten, je boodschappen en dergelijke van te betalen. Het geld dat overblijft na aftrek van je uitgaven en financiële verplichtingen, zou je kunnen besteden aan je hypotheeklasten. De hypotheekrente heeft grote invloed op je hypotheeklasten. Hoe lager de rente, hoe meer je kunt lenen. Dit omdat je meer overhoudt om af te lossen op je hypotheek. Afhankelijk van je situatie kun je met een hypotheekrente die 1% lager is € 1.000 tot € 10.000 meer lenen. Andersom leiden hogere hypotheekrentes tot een lagere maximale hypotheek.

Nu de hypotheekrentes historisch laag zijn, lijkt dat gunstig. Je kan door de lage rente misschien toch net dat droomhuis kopen dat anders te duur voor je zou zijn. Maar stel dat je een rentevaste periode van 5 jaar kiest en de rentes na die tijd ineens gestegen zijn. De maandlasten van je hypotheek gaan dan omhoog. Kun je dat dan nog wel betalen? Om je tegen te hoge maandlasten in de toekomst te beschermen, moeten hypotheekverstrekker bij hypotheken met een rentevaste periode korter dan 10 jaar rekenen met de toetsrente.

Toetsrente hypotheek 2024

De toetsrente wordt elk kwartaal door de Autoriteit Financiële Markten (AFM) vastgesteld. De actuele toetsrente is 5 procent. Dit is het laagst mogelijke niveau, omdat de toetsrente wettelijk nooit lager mag zijn dan 5 procent.

Rekenrente bij hypotheek van 10 jaar of langer

Kies je voor een rentevaste periode die 10 jaar of langer is? Dan rekent de bank met de daadwerkelijke hypotheekrente die je gaat betalen.

Als de toetsrente van de AFM hoger is dan de actuele hypotheekrente, kun je met een rentevaste periode van 10 jaar of langer meer lenen dan wanneer je een kortere rentevaste periode kiest. Dit maakt je hypotheekrente 10 of 20 jaar vastzetten dan interessanter.

Conclusie toetsrente hypotheek

De toetsrente is dus een fictief rentepercentage waarmee hypotheekverstrekkers rekenen om je maximale hypotheek te bepalen. Dit doen banken om je te beschermen tegen te hoge maandlasten als de hypotheekrentes na je rentevaste periode zijn gestegen. De toetsrente geldt alleen als je een rentevaste periode kiest die korter is dan 10 jaar. Bij langere rentevaste periodes rekenen banken met de daadwerkelijke hypotheekrente die je betaalt.

Vind direct de laagste rente voor je hypotheek!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele hypotheekrente overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de hypotheek met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je zeker dat je niet onnodig te veel betaalt!

Laagste hypotheekrente
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten