Rentevaste periode loopt af, wat nu?

De rentevaste periode van je hypotheek loopt af. Dat is een goed moment om kritisch naar je hypotheek te kijken. Je mag namelijk een nieuwe rentevaste periode kiezen, maar ook zonder boete overstappen naar een andere hypotheekverstrekker, je hypotheekvorm veranderen en/of extra aflossen op je hypotheek. Allemaal zaken om dus goed over na te denken tegen het einde van je rentevaste periode.

Tip! Heb je een hypotheek met rentebedenktijd? Dan mag je een een paar jaar voor het einde van je rentevaste periode al een nieuwe rentevaste periode kiezen. Lees er hier meer over: Rentebedenktijd.

Rentevaste periode hypotheek loopt af – Voorstel van de bank

Minimaal 3 maanden voor het einde van je rentevaste periode ontvang je een nieuw voorstel van je hypotheekverstrekker. Meestal stelt de bank voor om je hypotheekrente opnieuw voor dezelfde periode vast te zetten. Dat is echter niet altijd de voordeligste optie. Ga dus niet zomaar akkoord.

Let op! Op het nieuwe voorstel van je bank staat een datum voor wanneer je moet reageren. Dat is meestal een paar dagen voor het einde van je rentevaste periode. Zorg dat je op tijd reageert! Reageer je niet of te laat, dan zit je automatisch vast aan het nieuwe voorstel van je bank.

Checklist rentevaste periode verlengen

Kijk voor je besluit je rentevaste periode te verlengen naar de volgende zaken:

 • De actuele rentes voor andere rentevaste periodes bij je hypotheekverstrekker
 • Welke rentevaste periode bij je past
 • De actuele hypotheekrentes bij andere hypotheekverstrekkers
 • Heb je een hypotheek zonder NHG? Check dan ook of je in een lagere risicoklasse valt.
 • De invloed van je nieuwe hypotheekrente op je hypotheekrenteaftrek

Hypotheekrente verlengen bij eigen bank

In je online omgeving van je bank kun je meestal zelf kijken wat de rentes zijn waarvoor je je hypotheek kunt verlengen bij verschillende rentevaste periodes. Je ziet dan ook meteen wat elke periode en rente betekent voor je maandlasten. Zo krijg je meteen een goed beeld van wat je per maand gaat betalen afhankelijk van welke rentevaste periode je kiest.

Kies echter niet zomaar voor de rentevaste periode met de laagste maandlasten. Dit zal meestal een korte rentevaste periode zijn. De hypotheekrente 1 jaar vast is namelijk meestal het laagste tarief bij een bank. Je loopt dan ook het risico dat je na één jaar ineens hogere maandlasten krijgt, als de hypotheekrentes zijn gestegen.

Welke periode voor hypotheekrente verlengen?

Het is dus belangrijk dat je een rentevaste periode kiest die past bij je situatie. Een korte rentevaste periode is interessant als:

 • Je verwacht binnen nu en een paar jaar te gaan verhuizen
 • Je veel flexibiliteit wilt
 • Je een zo laag mogelijke hypotheekrente wilt
 • Je een eventuele stijging in je maandlasten kan betalen

Een langere rentevaste periode is interessant als:

 • Je zekerheid over je maandlasten belangrijk vindt, bijvoorbeeld omdat je minder wilt gaan werken of kinderen krijgt
 • Je een eventuele stijging in je maandlasten niet kunt betalen
 • Je verwacht nog een hele tijd in dezelfde woning te wonen of een hypotheek hebt die je kosteloos mag meenemen als je toch verhuist.

Meer hierover lees je in het artikel: Rentevaste periode kiezen.

Hypotheek oversluiten bij einde rentevaste periode

Als je rentevaste periode afloopt, mag je ook zonder boete overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Kijk daarom voor je je hypotheekrente verlengt ook goed naar de actuele rentes bij andere hypotheekverstrekkers. Misschien hebben die wel een lagere hypotheekrente voor je dan je huidige hypotheekverstrekker.

Tip! Vergelijk hier de actuele hypotheekrentes van de meest gekozen rentevaste periodes:

Je betaalt voor het oversluiten van je hypotheek wel opnieuw kosten voor advies, afsluiten van de hypotheek, taxatie van je woning en de notaris. Houd hier dus ook rekening mee voor je beslist of je hypotheek oversluiten de voordeligste keuze is. Overigens mag je deze kosten wel aftrekken van de belasting in het jaar dat je je hypotheek oversluit.

Rentevaste periode loopt af? Check je woningwaarde!

Als je een hypotheek zonder NHG hebt, rekent de hypotheekverstrekker een risico-opslag op je hypotheekrente. Die opslag is afhankelijk van hoe hoog je hypotheekschuld is ten opzichte van de waarde van je woning. Bij het afsluiten van je hypotheek leende je misschien 100% van je woningwaarde. Als je hypotheekschuld is gedaald of je woning meer waard is geworden, is je hypotheekschuld nu kleiner dan je woningwaarde. Je hebt dan recht op lagere hypotheekrente. Controleer aan het einde van je rentevaste periode dus altijd even hoe hoog je hypotheekschuld is en hoeveel je woning waard is.

Tip! Kom je in een aanmerking voor een lagere risicoklasse? Houd hier dan ook rekening mee als je de hypotheekrente zonder NHG bij andere hypotheekverstrekkers vergelijkt.

Hypotheekrente verlengen en hypotheekrenteaftrek

Kijk bij het kiezen van een nieuwe rentevaste periode niet alleen naar de maandlasten die je aan de bank betaalt. Als je minder hypotheekrente gaat betalen, gaan die maandlasten omlaag. Dat betekent echter ook dat je minder hypotheekrenteaftrek krijgt. Houd hier dus rekening mee.

Tip! Pas je voorlopige teruggave aan bij de Belastingdienst! Betaal je na het verlengen van je rentevaste periode minder hypotheekrente en ontvang je je hypotheekrenteaftrek elke maand vooruit? Geef de nieuwe hypotheekrente dan op tijd door aan de Belastingdienst. De fiscus past je voorlopige teruggave aan, zodat je later niet ineens een hoge naheffing krijgt voor de te veel ontvangen belastingteruggave.

Rentevaste periode loopt af, waar moet ik nog meer over nadenken?

Heb je de keuze voor verlengen bij je huidige hypotheekverstrekker of oversluiten naar een andere bank gemaakt? Dan zijn er nog twee zaken die je kunt overwegen als je rentevaste periode afloopt. Je mag op dat moment vaak zonder boete je hypotheek aanpassen en zonder limiet extra aflossen op je hypotheek.

Hypotheekvorm aanpassen bij einde rentevaste periode

Veel banken bieden je de mogelijkheid om aan het einde van je rentevaste periode je hypotheekvorm te wijzigen. Steeds meer mensen sluiten op dat moment hun aflossingsvrije hypotheek over naar een hypotheekvorm waarbij je wel aflost. Ze hoeven dan aan het einde van de looptijd niet ineens de hele aflossingsvrije hypotheek af te lossen. Als je hiervoor kiest, stijgen je maandlasten meestal wel. Je gaat immers aflossen op (het aflossingsvrije deel van) je hypotheek. Daarnaast krijg je minder hypotheekrenteaftrek, omdat je hypotheekschuld door het aflossen daalt en je dus steeds minder hypotheekrente betaalt. Laat je daarom altijd goed adviseren door een adviseur voor je je aflossingshypotheek oversluit naar een andere hypotheekvorm.

Tip! Besluit je je aflossingsvrije hypotheek te houden en kies je voor een nieuwe rentevaste periode waarmee je maandlasten dalen? Zet het geld dat je overhoudt dan opzij om te sparen voor de aflossing op je aflossingsvrije hypotheek.

Extra aflossen bij aflopen rentevaste periode

Aan het einde van je rentevaste periode mag je bij veel hypotheekverstrekkers zonder limiet extra aflossen. Normaal mag je elk jaar maximaal 10 tot 20 procent van je hypotheeksom aflossen. Heb je veel spaargeld of net een schenking of erfenis gekregen? Dan is het einde van je rentevaste periode misschien een goed moment om flink extra af te lossen op je hypotheek. Hierdoor daalt je hypotheekschuld en betaal je dus ook elke maand minder aan rente en aflossing. Ook hierbij geldt dat je dus ook minder hypotheekrenteaftrek krijgt. Vraag voor je een groot bedrag extra aflost daarom altijd advies aan je financieel adviseur.

Conclusie rentevaste periode loopt af

Als je rentevaste periode afloopt, krijg je een nieuw voorstel van de bank om je rentevaste periode te verlengen. Ga hier niet zomaar mee akkoord. Kijk goed of de voorgestelde rentevaste periode voor jou echt de voordeligste is bij je bank. Daarnaast mag je aan het einde van je rentevaste periode zonder boete overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Kijk dus ook goed naar de hypotheekrentes bij andere aanbieders. Denk verder na over of je de hypotheekvorm wil veranderen en of je extra wilt aflossen op je hypotheek. Bij het verlengen van je rentevaste periode komt dus veel kijken. Vraag daarom altijd advies aan je hypotheekadviseur voor je je definitieve keuze maakt.

Einde rentevaste periode? Bekijk de actuele rentes!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete hypotheekrente overzicht van Nederland. Zo krijg je een goed beeld van welke hypotheekverstrekker voor jouw gewenste rentevaste periode de laagste rente biedt.

Hypotheekrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten