Welke rentevaste periode kiezen?
De rentevaste periode bij een hypotheek is de periode dat je hypotheekrente vaststaat. Tijdens de rentevaste periode weet je dus precies hoeveel je elke maand betaalt voor je hypotheek. Je kiest zelf hoeveel jaar je de rente wilt vastzetten. Welke rentevaste periode voor jou de beste keuze is, hangt af van:
- Hoe belangrijk zekerheid over je maandlasten voor je is
- Hoe je verwacht dat je persoonlijke situatie er in de toekomst uit ziet
- Of de hypotheekrente gaat stijgen of dalen
Lange rentevaste periode hypotheek voor meer zekerheid
Een lange rentevaste periode geeft je lang zekerheid over het maandbedrag dat je betaalt voor je hypotheek. Een lange rentevaste periode kost wel geld. Bij hypotheken geldt namelijk: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger de hypotheekrente die je betaalt. De hypotheekrente 30 jaar vast ligt daardoor hoger dan de rente 20 jaar vast.
Daarnaast mag je tijdens je rentevaste periode niet zomaar iets veranderen aan je hypotheek. Wil je de hypotheek oversluiten naar een andere kredietverstrekker? Of (een deel) omzetten naar een andere hypotheekvorm? Dan betaal je een boeterente voor het openbreken van je rentevaste periode.
Let op! Controleer altijd of je de hypotheek mee mag verhuizen naar een nieuwe woning. Als dit niet mag en je gaat verhuizen tijdens de rentevaste periode, moet je soms een hoge boete betalen.
Korte rentevaste periode voor lage rente en flexibiliteit?
Mensen die voor een korte rentevaste periode kiezen (tot 5 jaar vast), doen dit vooral omdat ze dan een lage hypotheekrente betalen. De hypotheekrente 1 jaar vast en de rente 5 jaar vast zijn namelijk de laagste hypotheekrentetarieven bij een bank.
Daarnaast ben je met een korte rentevaste periode flexibeler. Je kunt, als je rentevaste periode afloopt, zonder boete overstappen naar een andere hypotheekverstrekker of je hypotheekvorm wijzigen. Verwacht je bijvoorbeeld maar een paar jaar in de woning te wonen? Dan is een korte rentevaste periode een goede optie.
Het enige nadeel van een korte rentevaste periode is dat als de rentes na die periode zijn gestegen, je ineens geconfronteerd wordt met hogere hypotheekrentes. Je gaat dan dus meer betalen voor je hypotheek. Een korte rentevaste periode is daarom alleen verstandig als je een eventuele stijging in je maandlasten kunt betalen.
Rentevaste periode kiezen? Denk na over je toekomst
Welke rentevaste periode voor jou het beste is, hangt ook af van je wensen voor de toekomst. Verwacht je binnen nu en een paar jaar kinderen te krijgen? Of wil je minder gaan werken? Dan is zekerheid over de maandlasten van je hypotheek juist heel prettig. Een langere rentevaste periode is dan een slimme keuze.
Maar wil je bijvoorbeeld over een paar jaar verhuizen, zodat je opgroeiende kinderen meer ruimte hebben? Of ga je juist kleiner wonen, omdat je kinderen uit huis gaan? Dan is een korte rentevaste periode een verstandigere keuze.
Rentevaste periode kiezen en hypotheekrentes
Naast je financiële en persoonlijke situatie speelt ook de hypotheekrente ontwikkeling een belangrijke rol. Zet je immers nu je hypotheekrente lang vast en gaan de rentes dalen? Dan profiteer je niet van de lagere rentes. Kies je echter een korte rentevaste periode als de rentes gaan stijgen, dan krijg je na de rentevaste periode te maken met hogere hypotheekrentes. Hierdoor stijgen je maandlasten. Kijk dus goed naar de hypotheekrenteontwikkeling.
Een lange rentevaste periode is verstandig als de hypotheekrentes laag zijn en je verwacht dat ze stijgen. Je profiteert dan lang van een lagere hypotheekrente. Een korte rentevaste periode is juist verstandig als je verwacht dat de hypotheekrentes (verder) dalen. Na een paar jaar kun je dan alsnog je hypotheekrente langer vastzetten tegen lagere rentes.
Kijk ook goed naar de renteverschillen tussen de verschillende rentevaste periodes. Liggen de tarieven voor 10 of 20 jaar vast dicht bij elkaar? Dan is de langere rentevaste periode vaak een interessantere keuze, omdat je dan langer zekerheid hebt over je maandlasten.
Tip! Vergelijk hier de actuele hypotheekrentes van de meest gekozen rentevaste periodes en zie direct wat langer of korter vastzetten doet met je hypotheekrente.
- Hypotheekrente 1 jaar
- Hypotheekrente 5 jaar
- Hypotheekrente 10 jaar
- Hypotheekrente 15 jaar
- Hypotheekrente 20 jaar
- Hypotheekrente 25 jaar
- Hypotheekrente 30 jaar
Vraag advies voor je een rentevaste periode kiest!
Zoals je ziet, komt er dus best wat kijken bij de keuze voor een rentevaste periode. Elke persoonlijke situatie vraagt om een andere afweging. Het helpt als je alvast over bovenstaande zaken hebt nagedacht. Vraag daarnaast altijd advies aan je hypotheekadviseur. Deze kan je meer vertellen over de hypotheekrenteverwachting voor de toekomst en met welke zaken je rekening moet houden voor jouw persoonlijke situatie.
Wat gebeurt er na mijn rentevaste periode?
Een paar maanden voor het einde van de rentevaste periode ontvang je een nieuw voorstel van de bank om je hypotheekrente nog een paar jaar vast te zetten. Je kan hiermee akkoord gaan of zelf een andere rentevaste periode of hypotheekverstrekker kiezen. Meer hierover lees je in het artikel Rentevaste periode loopt af, wat nu? .
Conclusie rentevast periode kiezen
De rentevaste periode is het aantal jaar dat je hypotheekrente vaststaat. Tijdens die periode weet je precies hoeveel je elk maand betaalt voor je hypotheek. Hoe langer je rentevaste periode, hoe hoger echter de hypotheekrente die je betaalt. Kies daarom een rentevaste periode die bij je past en waarvan je de maandlasten goed kunt betalen. Om te bepalen welke rentevaste periode voor jou de beste is, kijk je naar hoe belangrijk zekerheid over je maandlasten voor je is, wat je plannen zijn voor de toekomst en hoe de hypotheekrente zich ontwikkelt.
Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete hypotheekrente overzicht van Nederland. Je kiest hierbij zelf een rentevaste periode, maar die kun je altijd weer wijzigen in je vergelijking. Zo zie je direct wat het effect van de gekozen rentevaste periode op de rentetarieven is.
Actuele hypotheekrente