Hypotheekrente verwachting

De hypotheekrente verwachting voor 2024 is interessant voor jou als je op het punt staat een huis te kopen of als de rentevaste periode van je huidige hypotheek binnenkort afloopt. Wat de hypotheekrentes gaan doen, heeft een directe invloed op je maandelijkse lasten. De hypotheekrentes zijn al vanaf december 2023 voorzichtig aan het dalen. Voor 2024 wordt verwacht dat deze trend zich voortzet. In dit artikel lees je wat de hypotheekrente verwachting voor het komende jaar is, en hoe dit van invloed kan zijn op jouw financiële situatie.

Hypotheekrente verwachting verschilt per rentesoort

Sinds eind 2023 zijn de hypotheekrentes al voorzichtig aan het dalen. De verwachting is dat de hypotheekrentes in 2024 verder zullen dalen. Wel variëren de prognoses afhankelijk van het type hypotheekrente. Hieronder leggen we kort uit wat je in 2024 kunt verwachten per soort hypotheekrente.

Verwachting hypotheekrentes met korte rentevaste periode

Voor hypotheken waarbij de rente voor een korte periode vaststaat, blijven de hypotheekrentes momenteel nog even stabiel. Wel wordt verwacht dat de hypotheekrentes met een korte rentevaste periode halverwege 2024 iets zullen dalen. Dit komt omdat de economische activiteit wat afneemt en de inflatie niet meer zo hard stijgt als voorheen.

Verwachting hypotheekrentes met variabele rente

Heb jij een variabele rente op je hypotheek? Dan is er goed nieuws voor je: de variabele hypotheekrente blijft naar verwachting voorlopig stabiel, wat betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over plotselinge stijgingen in je maandelijkse lasten. Er is zelfs nog beter nieuws: de verwachting is dat deze rente halverwege 2024 zal dalen. Dit komt door plannen van de Europese Centrale Bank om de rentetarieven te verlagen.

Verwachting hypotheekrentes met lange rentevaste periode

Voor hypotheken waarbij de rente langere tijd vaststaat, zijn er ook positieve ontwikkelingen. Sinds eind vorig jaar zijn de rentes voor deze hypotheken al voorzichtig aan het dalen. Goed om te weten: de daling van deze hypotheekrentes is niet zo groot als bij hypotheken met een korte rentevaste periode. Dit komt doordat banken meer risico lopen bij hypotheken met een lange rentevaste periode en daarom voorzichtiger zijn met het verlagen van de rente.

Let op! De renteverschillen tussen de verschillende hypotheekverstrekkers zijn groot. Wil je altijd profiteren van de laagste hypotheekrente? Ga nu je hypotheekrente vergelijken op Rente.nl en zie direct welke bank de laagste hypotheekrente biedt in jouw situatie.

Hoe wordt hypotheekrente verwachting bepaald?

De verwachting van de hypotheekrente wordt beïnvloed door verschillende factoren, zoals de economische activiteit en inflatie. Als de economie minder goed draait en de prijzen niet zo snel stijgen, kunnen de rentes dalen. Ook beslissingen van de Europese Centrale Bank (ECB) hebben invloed: als zij de rentetarieven verlagen, kunnen hypotheekrentes ook zakken. Het is dus belangrijk om te kijken naar wat er gebeurt in de economie en wat de ECB doet om te voorspellen hoe de hypotheekrentes zich zullen ontwikkelen.

Je leest hier wat de invloed van de ECB op de hypotheekrente is.

Conclusie hypotheekrente verwachting

Al met al lijkt 2024 een gunstig jaar te worden wat betreft de hypotheekrentes. Of je nu een korte, variabele of lange rentevaste periode hebt, de verwachting is dat de hypotheekrente zal dalen of minimaal stabiel zal blijven. Dit is gunstig zijn voor jouw financiële situatie en maandelijkse lasten als je op het punt staat om een huis te kopen, of wanneer je huidige rentevaste periode bijna afloopt.

Vind de laagste hypotheekrente van dit moment!

Op Rente.nl vergelijk je hypotheekrentes van het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers in Nederland. Vergelijk en vind direct de laagste hypotheekrente van dit moment!

Hypotheekrente vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten