Duurzaamheidskorting hypotheek

Duurzaamheidskorting op je hypotheek houdt in dat je een lagere hypotheekrente betaalt als je huis een zuinig energielabel heeft. Zo draag je bij aan een groenere wereld én bespaar je op je maandelijkse hypotheeklasten. In dit artikel lees je precies hoe duurzaamheidskorting op je hypotheekrente werkt.

Hoe werkt duurzaamheidskorting hypotheek?

Een energielabel is een score die laat zien hoe energiezuinig je woning is. De score loopt van slecht (G) tot uitstekend (A++++).

Heeft jouw huis een hoog energielabel? Dan krijg je soms korting op je hypotheekrente. Hoe hoger het energielabel van je huis (A is bijvoorbeeld beter dan B), hoe meer korting je kunt krijgen op je hypotheekrente, meestal variërend van 0,10% tot 0,15%.

Rekenvoorbeeld duurzaamheidskorting hypotheek

Isa en Edwin hebben pas hun eerste woning gekocht. Ze sloten hiervoor een hypotheek van € 350.000 af, tegen een hypotheekrente van 5,2%. De looptijd van de hypotheek is 25 jaar. Hun woning heeft het energielabel A++, waardoor ze bij hun hypotheekverstrekker recht hebben op een duurzaamheidskorting van 0,15%.

Dit is hoe hun besparing eruitziet:

Oorspronkelijke jaarlijkse hypotheekrente: € 350,000 * 5,2% = € 18,200 per jaar

Met de duurzaamheidskorting: € 350,000 * (5,2% - 0,15%) = € 350,000 * 5,05% = € 17,675 per jaar

Besparing per jaar: € 18,200 - € 17,675 = € 525.

Isa en Edwin besparen dus € 525 per jaar op hun hypotheekrente vanwege hun energiezuinige huis met energielabel A++. Dat betekent dat ze elke maand € 43,75 minder aan hypotheekrente betalen. Een besparing die over de gehele looptijd van de hypotheek flink oploopt.

Wanneer recht op duurzaamheidskorting hypotheek?

In de volgende situaties heb je misschien recht op duurzaamheidskorting op je hypotheek:

  • Je koopt een nieuwe woning: Sluit je een hypotheek af voor het kopen van een duurzaam huis met een hoog energielabel? Dan profiteer je bij sommige hypotheekverstrekkers automatisch van een duurzaamheidskorting op je hypotheekrente. Vraag dit altijd eerst na bij je hypotheekverstrekker.
  • Je verduurzaamt je huidige koopwoning: Verduurzaam je jouw huidige woning naar een energielabel van B, A of hoger? Dan kom je soms in aanmerking voor duurzaamheidskorting op je hypotheek, als je een nieuwe rentevaste periode kiest of de rente van je hypotheek omzet van een variabele hypotheekrente naar een vast rentetarief. Je hypotheekverstrekker kan je vertellen of je daar in jouw situatie recht op hebt.
  • Je sluit je hypotheek over: Heb je een energiezuinige woning en wil je je hypotheek oversluiten? Dan heb je bij je nieuwe hypotheekverstrekker misschien recht op duurzaamheidskorting. Informeer naar de voorwaarden bij je hypotheekverstrekker.

Tip! Ook zonder duurzaamheidskorting kun je vaak fors op je hypotheekrente besparen als je je hypotheek oversluit. Neem je hypotheek regelmatig onder de loep, zeker als je rentevaste periode afloopt of de hypotheekrentes flink zijn gedaald ten opzichte van de rente die jij betaalt. Zo kun je flink besparen door over te sluiten. Ga rente vergelijken op Rente.nl en vind direct de hypotheek met de laagste hypotheekrente voor jouw hypotheek en situatie.

Duurzaamheidskorting hypotheek, komt mijn woning in aanmerking?

Om in aanmerking te komen voor duurzaamheidskorting op je hypotheek, moet je aan bepaalde voorwaarden voldoen. De voorwaarden verschillen per hypotheekverstrekker. Controleer dus altijd bij je hypotheekverstrekker of jij in jouw situatie in aanmerking komt voor duurzaamheidskorting op je hypotheek.

Je huis moet bij alle hypotheekverstrekkers een geldig geregistreerd energielabel hebben. Vaak moet dit minimaal label A of B zijn, maar dit verschilt per bank. Je energielabel moet daarnaast geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) door een erkend energieadviseur.

Conclusie duurzaamheidskorting hypotheek

Duurzaamheidskorting op je hypotheek is een slimme manier om geld te besparen en bij te dragen aan een groenere wereld. Als jouw huis een goed energielabel heeft, zoals A++, kun je een lagere hypotheekrente krijgen. Zo profiteer je van lagere maandelijkse hypotheeklasten.

Er zijn verschillende situaties waarin je misschien recht hebt op duurzaamheidskorting, zoals bij het kopen van een nieuw duurzaam huis, als je in een duurzaam huis woont en je hypotheek oversluit, of na het verduurzamen van je huidige woning als je een nieuwe rentevaste periode afspreekt.

Maar vergeet niet dat de voorwaarden verschillen per hypotheekverstrekker. Ga dus altijd bij je eigen hypotheekverstrekker na of je recht hebt op duurzaamheidskorting.

Op zoek naar de laagste hypotheekrente?

Op Rente.nl vergelijk je hypotheekrentes van het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers in Nederland. Vergelijk en vind direct de hypotheek met de laagste hypotheekrente van dit moment.

Hypotheekrentes vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten