Wat is dagrente hypotheek?

De dagrente bij een hypotheek is de hypotheekrente die de bank rekent op de dag dat je de hypotheek inschrijft bij de notaris (passeren) voor dezelfde hypotheek als die jij hebt aangevraagd. Er zitten vaak maanden tussen het moment dat je je hypotheekofferte aanvraagt en het passeren ervan. Als de dagrente van je hypotheekverstrekker bij passeren lager is dan de rente op je offerte, kun je hier soms van profiteren en toch de lagere hypotheekrente betalen.

Dagrente bij passeren hypotheek

Welke hypotheekrente voor jou geldt bij het passeren van je hypotheek, verschilt per hypotheek en per hypotheekverstrekker. Er bestaan in Nederland 3 opties:

  • Dagrente
  • Offerterente
  • Dalrente

Als de bank een dagrente systeem hanteert, kijkt deze altijd naar de rente die geldt op de dag dat je de hypotheek passeert bij de notaris. Daarnaast kijkt de bank naar de rente op je offerte. De laagste van de twee hypotheekrentetarieven geldt voor jou. Dat is dus gunstig als de hypotheekrente in de tussentijd is gedaald.

Tip! Dagrente berekenen? Bereken op de dag van passeren de huidige hypotheekrente van je hypotheekverstrekker. Zo weet je direct of de dagrente lager is dan je offerterente.

Bij een offerterente systeem betaal je altijd de hypotheekrente die in de offerte staat.

Het dalrente systeem komt tegenwoordig niet veel meer voor. Hierbij kijkt de bank naar de hypotheekrentes van alle dagen tussen de hypotheekofferte en het passeren. De laagste hypotheekrente in die periode geldt dan voor jouw hypotheek. Zo profiteer je dus altijd van de laagst mogelijke hypotheekrente voor je hypotheek.

Wat betekent dagrente voor je hypotheekrentetarief?

Een dalrente systeem voor je hypotheek lijkt dus het gunstigste. Je betaalt echter voor een hypotheek met dalrente hogere rentetarieven. Een hypotheek met offerterente heeft meestal de laagste rentetarieven. De dagrente tarieven liggen hier tussenin.

Is een hypotheek met dagrente slim?

Of een hypotheekrente met dagrente voor jou gunstig is, hangt af van:

  • Hoeveel extra rente je betaalt ten opzichte van een hypotheek met offerterente
  • Of je verwacht dat de hypotheekrentes de komende maanden gaan dalen

Verwacht je dat de hypotheekrente van een dagrente hypotheek vóór je de hypotheek passeert nog lager wordt dan de huidige rente voor een offerterente hypotheek? Dan is een hypotheek met dagrente een slimme keuze.

Conclusie dagrente hypotheek

De dagrente voor een hypotheek is de hypotheekrente die de bank rekent op de dag dat je de hypotheekakte inschrijft bij de notaris voor dezelfde hypotheek als die jij hebt aangevraagd. Als voor jouw hypotheek een dagrente systeem geldt, betaal je wanneer de dagrente lager is dan de rente in je offerte de lagere dagrente.

Bereken direct de actuele dagrente van je hypotheek!

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele hypotheekrente overzicht van Nederland. Je checkt hier dus direct welke dagrente vandaag voor jouw hypotheek geldt.

Actuele hypotheekrente
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten