Wat is boeterente hypotheek en is die aftrekbaar?

Ga je je hypotheek oversluiten of los je voor het einde van je rentevaste periode (een deel van) je hypotheek af? Dan betaal je vaak een boeterente aan je hypotheekverstrekker. In dit artikel lees je hoe je de boeterente kunt berekenen en of de boeterente fiscaal aftrekbaar is

Boeterente bij oversluiten hypotheek

Je hypotheek oversluiten naar een andere bank levert soms behoorlijk wat rentevoordeel op. Je huidige hypotheekverstrekker loopt echter inkomsten uit door jou betaalde rente mis. Als jij je hypotheekrente bijvoorbeeld 20 jaar hebt vastgezet, gaat de bank er vanuit dat deze 20 jaar lang rente-inkomsten van je ontvangt. Als je bijvoorbeeld al na 5 jaar de hypotheek oversluit of voor een groot deel aflost, loopt de bank dus een deel van die verwachte rente-inkomsten mis.

Daarom rekenen de meeste banken een boeterente als je je hypotheek oversluit. Je kunt de boeterente dus zien als een soort compensatie voor misgelopen rente-inkomsten.

Hoogte boeterente hypotheek

Hoeveel boeterente je betaalt bij je hypotheek oversluiten, hangt onder meer af van:

 • De hoogte van je hypotheek: Hoe hoger je hypotheek, hoe meer boeterente je betaalt.
 • De rentevaste periode: Hoe langer je rentevaste periode nog loopt, hoe hoger de boeterente bij oversluiten.
 • De rente die je nu betaalt en de rentestand op het moment van oversluiten. Het verschil tussen die twee percentages bepaalt grotendeels je boeterente.
 • Boetevrije aflossing: Bij de meeste hypotheekverstrekkers mag je elk jaar een deel van je hypotheek boetevrij aflossen. Meestal is dit 10% tot 20% van de hoofdsom van je hypotheek.
 • Hoe bereken je de boeterente?

  Berekenen hoeveel boeterente je moet betalen bij het oversluiten of vervroegd aflossen van je hypotheek is een vrij ingewikkelde klus. Daarnaast gebruiken banken allemaal hun eigen rekenmethode, waardoor een precieze berekening een lastig verhaal wordt. Het beste kun je de boeterente dan ook laten berekenen door jouw eigen hypotheekverstrekker of je hypotheekadviseur. Wil je toch alvast een indicatie van hoe hoog de boeterente voor jou is, ga je als volgt te werk:

  • Trek het boetevrije deel van de openstaande hypotheeksom af. Dit is bij de meeste hypotheekverstrekkers 10 tot 20%.
  • Controleer hoeveel hypotheekrente je nu betaalt. Dit vind je terug in je online hypotheekomgeving of op het jaaroverzicht van je hypotheekverstrekker.
  • Kijk hoeveel hypotheekrente je nu bij dezelfde bank zou betalen voor dezelfde hypotheek met je resterende looptijd. Stel je voor: je hypotheek loopt nog 5 jaar. Je kijkt dan hoe hoog de huidige hypotheekrente is bij jouw hypotheekverstrekker voor een nieuwe hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar.
  • Bereken hoeveel rente-inkomsten de bank misloopt als jij je hypotheek oversluit of vervroegd (voor een deel) aflost. Dit leggen we uit in het volgende rekenvoorbeeld.

  Rekenvoorbeeld boeterente bij oversluiten of volledig aflossen hypotheek

  Marcel en Pim hebben een openstaande hypotheekschuld van € 200.000. Hierop mogen ze jaarlijks 20% aflossen. Als ze 20% van € 200.000 aftrekken, blijft er dus € 160.000 over. Dan ziet de berekening er als volgt uit:

  • Marcel en Pim betalen momenteel 4% aan hypotheekrente. Ze betalen dus € 6.400 per jaar aan rente (4% van € 160.000).
  • De rentevaste periode van de hypotheek loopt nog 5 jaar. De hypotheekverstrekker van het stel vraagt 1% hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek met een rentevaste periode van 5 jaar. Tegen die rente zouden Marcel en Pim jaarlijks dus € 1.600 aan rente betalen over hun resterende hypotheeksom (1% van € 160.000).
  • Het verschil tussen € 6.400 en € 1.600 is € 4.800. Dit is het bedrag dat de hypotheekverstrekker jaarlijks aan rente misloopt. De rentevaste periode loopt nog 5 jaar, dus loopt de bank in totaal € 24.000 euro aan rente-inkomsten mis (€ 4.800 maal 5).

  De oversluitboete die Marcel en Pim moeten betalen ligt dus ongeveer rond de € 24.000.

  Tip! Benieuwd of je hypotheek oversluiten voor jou voordelig is? Ga hypotheekrente vergelijken op Rente.nl en vind direct de laagste hypotheekrente voor jouw situatie.

  Boeterente bij extra aflossen op je hypotheek

  Ook als je (een deel van) je hypotheek voor het einde van de rentevaste periode aflost, betaal je een boeterente. Door in één keer een groot bedrag van je hypotheek af te lossen, loopt de bank namelijk ook rente-inkomsten mis, net als bij het oversluiten van je hypotheek.

  Zoals hierboven vermeld, mag je bij de meeste banken jaarlijks een bepaald percentage van de hypotheeksom boetevrij aflossen. Bij de meeste banken is dit 10 tot 20%. Je betaalt bij extra aflossen dus alleen een boeterente over het bedrag dat hoger is dan het boetevrije deel.

  Rekenvoorbeeld boeterente bij extra aflossen hypotheek

  Metin en Özlem willen in één keer € 75.000 aflossen op hun hypotheek. Ze hebben een openstaande hypotheekschuld van € 175.000. Hierop mogen ze elk jaar 10% (€ 17.500) boetevrij aflossen. Metin en Özlem betalen 4% hypotheekrente en hun rentevaste periode loopt nog 8 jaar. Om te berekenen hoeveel boeterente het stel ongeveer gaat betalen gaan we als volgt te werk:

  • Metin en Özlem lossen € 75.000 af op hun hypotheek. Eerst trekken we het boetevrije bedrag (€ 17.500) dus af van die € 75.000. Dan blijft er dus € 57.500 over.
  • Met een hypotheekrente van 4% betaalt het stel normaal gesproken ongeveer € 2.280 per jaar aan rente over die € 57.000.
  • Voor eenzelfde hypotheek die Metin en Özlem hebben, vraagt de hypotheekverstrekker tegenwoordig maar 1% rente. Tegen die rente zou de bank over de extra afgeloste € 57.500 nog € 570 rente per jaar ontvangen.
  • Over de 8 jaar dat de rentevaste periode van het stel nog loopt, zou de bank dus ongeveer € 4.560 aan rente mislopen. Dit bedrag betalen Metin en Özlem dus ongeveer aan boeterente.

  Let op! De rekenvoorbeelden hierboven zijn slechts globale berekeningen. Hoe jouw hypotheekvertrekker de boeterente berekent vind je terug in je hypotheekvoorwaarden. Geen zin om zelf te rekenen? Bereken hier je boeterente online.

  Boeterente bij verkoop woning

  Bij de meeste hypotheekverstrekkers betaal je geen boeterente als je je huis verkoopt. Want hoewel je met de opbrengst van de woning je hypotheek vervroegd aflost, zien banken het verkopen van je huis toch als uitzondering. Er zijn wel enkele hypotheekverstrekkers die een boeterente rekenen als je je huis verkoopt en de hypotheek daardoor voor de rentevaste periode aflost. Kijk dit voordat je je woning verkoopt dus goed na in je hypotheekvoorwaarden.

  Is de boeterente fiscaal aftrekbaar?

  De boeterente die je aan de bank betaalt mag je aftrekken van de belasting. Dat geldt niet alleen als je je hypotheek oversluit, maar ook als je extra aflost op je hypotheek of je woning verkoopt. Omdat je de boeterente in één keer betaalt aan je hypotheekverstrekker, mag je het bedrag ook in één keer aftrekken bij je belastingaangifte over het jaar waarin je de boete betaalt.

Hypotheek oversluiten? Vind nu de laagste hypotheekrente!

De boeterente die je aan de bank betaalt mag je aftrekken van de belasting. Dat geldt niet alleen als je je hypotheek oversluit, maar ook als je extra aflost op je hypotheek of je woning verkoopt. Omdat je de boeterente in één keer betaalt aan je hypotheekverstrekker, mag je het bedrag ook in één keer aftrekken bij je belastingaangifte over het jaar waarin je de boete betaalt.

Hypotheekrentes vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten