Vergelijk de actuele rentes in Nederland

 • Het meest complete aanbod
 • 100% onafhankelijke vergelijking
 • Hulp bij verantwoorde keuze

Hypotheekrente 5 jaar vast

Overzicht actuele rentes

Vergelijk het meest complete aanbod hypotheekverstrekkers.

Geen onderdeel van een bank
of andere derde partij.

Altijd de actuele rentes én voorwaarden!

Veelgestelde vragen over hypotheekrente 5 jaar vast vergelijken

Meer weten over de hypotheekrente 5 jaar vast? Hier vind je antwoorden op de meest gestelde vragen. Staat je vraag er niet tussen? Kijk dan hier voor een overzicht van alle veelgestelde vragen.

Wat houdt de hypotheekrente 5 jaar vastzetten in?

Je hypotheekrente 5 jaar vastzetten wil zeggen dat je 5 jaar lang dezelfde rente betaalt voor je hypotheek. Dat is fijn, want zo heb je zekerheid over de maandlasten van je hypotheek voor de komende 5 jaar.

Is een hypotheek 5 jaar vast verstandig voor mij?

5 jaar lijkt een korte periode, maar er kan veel gebeuren in 5 jaar tijd. Misschien krijg je kinderen, wissel je van baan of ga je minder werken. Het kan dan prettig zijn om nu alvast zekerheid te hebben over de maandlasten van je hypotheek voor de komende 5 jaar. Je hypotheekrente 5 jaar vastzetten is dan een goede keuze. Maar misschien wil je wel nog langer zekerheid. Lees hier meer over je hoe je bepaalt of je hypotheekrente 5 jaar vastzetten voor jou verstandig is.

Hoe laag is de huidige hypotheekrente 5 jaar vast?

Bijna elke dag passen er wel banken en hypotheekverstrekkers hun hypotheekrente 5 jaar vast aan. Op Rente.nl vergelijk je altijd de actuele hypotheekrente 5 jaar vast van het meest complete aanbod hypotheken. Zo weet je meteen hoe hoog de rentestand voor een hypotheek met 5 jaar vast op dit moment is. Actuele hypotheekrente 5 jaar vast vergelijken >>

Hoe berekenen banken de hypotheekrente 5 jaar vast?

Banken en hypotheekverstrekkers berekenen hun hypotheekrentetarieven bij 5 jaar vast op basis van 4 factoren:

 • De marktrentes
  Banken kijken hoeveel rente ze zelf betalen als ze voor een periode van 5 jaar geld lenen op de kapitaalmarkten.
 • Risico-opslag
  Banken schatten in hoeveel risico ze lopen met het verstrekken van hypotheken van 5 jaar vast. Als bijvoorbeeld veel mensen hun baan verliezen, loopt de bank meer risico dat mensen hun hypotheek niet terugbetalen. De hypotheekrentes voor 5 jaar vast gaan dan omhoog, omdat banken de risico-opslag verhogen.
 • Kosten die de bank maakt voor het verstrekken van hypotheken
  Een grote bank met veel kantoorpanden en personeel maakt meer kosten dan een kleine online hypotheekverstrekker. Daarom zijn de hypotheekrentes 5 jaar vast bij online hypotheekverstrekkers vaak lager dan bij een grote bank.
 • Winstopslag
  De bank wil ook geld verdienen aan het verstrekken van hypotheken. Daarom verhogen banken hun hypotheekrentetarieven 5 jaar vast met een winstopslag.
Waarom hypotheekrente 5 jaar vast vergelijken via Rente.nl?

Rente.nl biedt je de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland en is 100% onafhankelijk. Je vergelijkt op Rente.nl altijd de voorwaarden én actuele hypotheekrentes 5 jaar vast van het meest complete aanbod hypotheken. Zo weet je zeker dat je laagste hypotheekrente 5 jaar vast bij jouw wensen vindt. Direct de actuele hypotheekrente vergelijken >>

Wat gebeurt er met mijn hypotheekrente na die 5 jaar vast?

Een paar maanden voor het einde van de rentevaste periode van 5 jaar ontvang je een nieuw voorstel van de bank om je hypotheekrente nog een paar jaar vast te zetten. Als de hypotheekrentes nu hoger zijn dan 5 jaar geleden, betekent dat dat je maandlasten stijgen. Zijn de hypotheekrentes juist gedaald? Dan profiteer je van een lager renteaanbod. Je kan met het voorstel van je bank akkoord gaan of zelf een andere rentevaste periode of andere hypotheekverstrekker kiezen. Meer hierover lees je in het artikel Rentevaste periode loopt af.

Top 5 laagste hypotheekrente 5 jaar vast

Wij hebben de top 5 laagste hypotheekrentes voor 5 jaar vast op een rij gezet. Direct weten wat voor jou de goedkoopste hypotheekrente 5 jaar vast is? Maak een persoonlijke vergelijking >>

5 jaar rente met NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenWoonnu3,61 %
AnnuiteitenNationale-Nederlanden3,62 %
AnnuiteitenFlorius3,64 %
Annuiteitenbunq3,65 %
AnnuiteitenNIBC3,68 %
Je ziet hier de laagste hypotheekrentes 5 jaar vast voor een annuïteitenhypotheek met NHG.
5 jaar rente zonder NHG
HypotheekvormHypotheekverstrekkerRente
AnnuiteitenBLG Wonen3,95 %
AnnuiteitenING3,96 %
AnnuiteitenRegioBank3,96 %
AnnuiteitenABN AMRO3,98 %
AnnuiteitenNIBC4,02 %
Je ziet hier de laagste hypotheekrentes 5 jaar vast voor een annuïteitenhypotheek zonder NHG, met een marktwaarde van 100%.
Dit vinden klanten van onze hypotheekrente vergelijking
9
  75 Reviews
"Vlotte afhandeling en persoonlijk app contact." 8,0   Schouten 31 mei 2024
"De bemiddeling was simpelweg helder en duidelijk." 10,0   Ron Felter 25 mei 2024
"Goed en snel geholpen." 8,0   Gerrit 6 mei 2024

Hypotheekrente 5 jaar vast: zeker van de laagste rente!

Een hypotheek afsluiten en je hypotheekrente vastzetten doe je niet zomaar. Die afweging wil je zorgvuldig maken. In je zoektocht naar de beste hypotheek met de laagste hypotheekrente 5 jaar vast is je hypotheekrente vergelijken op Rente.nl een goed startpunt. Wij vergelijken 100% onafhankelijk de actuele rente en voorwaarden van ruim 45 hypotheken van meer dan 30 hypotheekverstrekkers. Daarmee bieden we de meest complete hypotheekrente vergelijking van Nederland. Zo vind je altijd de goedkoopste hypotheek 5 jaar vast voor jouw wensen!

Waarom hypotheekrente 5 jaar vast vergelijken?

De actuele hypotheekrente 5 jaar vast vergelijken bespaart je flink wat geld. Uit onderzoek van de Autoriteit Consument en Markt (ACM) blijkt dat het verschil in rentekosten tussen de duurste en goedkoopste hypotheek al snel € 550 per jaar is. Niet voor niets roept de ACM iedereen op goed te vergelijken voor je een financieel product afsluit.

Is mijn hypotheekrente 5 jaar vastzetten verstandig?

Een korte rentevaste periode, zoals 5 jaar vast, geeft je voor 5 jaar zekerheid over je maandlasten. Tegelijkertijd blijf je flexibel. Want na die 5 jaar kun je zonder boete je hypotheek oversluiten, een andere hypotheekvorm of rentevaste periode kiezen.

Je hypotheekrente 5 jaar vastzetten is dus verstandig als:

 • je verwacht maar kort in de woning te wonen,
 • je wilt na 5 jaar weer de mogelijkheid hebben om je hypotheek te wijzigen,
 • en je kunt een eventuele stijging in je maandlasten, na die 5 jaar, gemakkelijk betalen.

Tip! Wil je liever voor een langere periode zekerheid over je maandlasten? Of kun je je een stijging van je maandlasten echt niet permitteren? Kies dan voor een langere rentevaste periode, bijvoorbeeld 10, 20 of 30 jaar vast. Vergelijk hier de actuele rentes voor deze en andere veelgekozen periodes:

Denk na over wat de rentetarieven 5 jaar vast in de toekomst gaan doen

Houd bij je keuze voor een rentevaste periode ook rekening met de hypotheekrente verwachting voor de toekomst. Als de hypotheekrentes namelijk dalen en je hypotheek staat 5 jaar vast, dan profiteer je over 5 jaar van een lagere hypotheekrente. Aan de andere kant: als de hypotheekrente de komende jaren stijgt, word je over 5 jaar geconfronteerd met een hogere hypotheekrente en dus met hogere maandlasten. Laat je dus door een hypotheekadviseur adviseren over de hypotheekrenteverwachting voor je een definitieve keuze maakt voor 5 jaar vast of niet.

Wat zijn de gevolgen van 5 jaar vast voor je hypotheekrentetarief?

Hoelang je je hypotheekrente vastzet, beïnvloedt het hypotheekrentetarief dat je betaalt. Hoe langer je je hypotheekrente vastzet, hoe hoger de rente. De hypotheekrente voor 5 jaar is dus lager dan de hypotheekrente voor 10 jaar, maar wel lager dan de hypotheekrente voor 1 jaar vast.

In je hypotheekrente vergelijking tonen we je de actuele hypotheekrente bij de rentevaste periode die je gekozen hebt, in dit geval 5 jaar vast. Als je bij de filters de rentevaste periode aanpast, zie je direct wat de gevolgen zijn voor de hypotheekrentetarieven.

Hypotheekrente 5 jaar vast berekenen met 4 keuzes

Op Rente.nl helpen we je bij je zoektocht naar de laagste hypotheekrente 5 jaar vast bij jouw wensen. Na het maken van 4 keuzes zie je welke hypotheken voor jou mogelijk zijn en welke bank de laagste hypotheekrente heeft. Je maakt hierbij de volgende 4 keuzes:

 1. Kies je hypotheekvorm
 2. Geef aan dat je een rentevaste periode van 5 jaar wilt
 3. Kies of je een hypotheek met NHG wilt of niet
 4. Kies hoeveel procent van je woningwaarde je leent (bij een hypotheek zonder NHG).

We helpen je graag bij deze keuzes. Daarom leggen we je hieronder uit hoe je zelf een goede keuze maakt voor de hypotheekvorm, NHG en het percentage van de woningwaarde dat je leent.

Kies de hypotheekvorm bij je hypotheekrente voor 5 jaar

Je hebt bij je hypotheek voor 5 jaar vast de keuze uit drie hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek, een lineaire hypotheek of een aflossingsvrije hypotheek. Voor starters zijn alleen de eerste twee vormen mogelijk. Sinds 2013 mag je de hypotheekrente voor een nieuwe hypotheek namelijk alleen nog aftrekken van de belasting als het een annuïteiten- of lineaire hypotheek is. De annuïteitenhypotheek rente en de lineaire hypotheek rente zijn bij de bank meestal exact gelijk voor 5 jaar vast. Het verschil zit in hoe je maandlasten zijn verdeeld over de looptijd van je hypotheek.

Annuïteitenhypotheek
Bij een annuïteitenhypotheek betaal je elke maand hetzelfde bedrag aan de bank. Je maandbedrag bestaat uit hypotheekrente en aflossing. De rente betaal je over het deel van je hypotheek dat je nog niet hebt afgelost. Aan het begin van de looptijd is het aandeel hypotheekrente van je maandbedrag dus relatief hoog en betaal je weinig aan aflossing. Aan het einde van de looptijd betaal je juist relatief weinig rente en veel aflossing.

Je mag de betaalde hypotheekrente aftrekken van de belasting. Doordat je in het begin relatief veel rente betaalt, krijg je in de eerste jaren een hogere belastingteruggave. Aan het einde van de looptijd krijg je juist wat minder terug, omdat je ook minder rente betaalt. Hierdoor zijn je netto maandlasten aan het begin een stuk lager dan aan het einde van de looptijd van je hypotheek.

Lineaire hypotheek
Bij een lineaire hypotheek los je elke maand hetzelfde bedrag af op je hypotheek. Je maandbedrag bestaat uit deze vaste aflossing met daarbovenop de hypotheekrente. Ook hier geldt dat je de hypotheekrente betaalt over het bedrag dat je nog niet hebt afgelost. Aan het begin betaal je dus veel rente en dat wordt steeds minder. Het totale bedrag dat je aan de bank betaalt, wordt dus elke maand lager. Houd er rekening mee dat je maandlasten bij een lineaire hypotheek aan het begin relatief hoog zijn. Dat moet je wel kunnen betalen.

Lees hier meer informatie over welke hypotheek het beste bij je past: Annuïteit of lineair.

Aflossingsvrije hypotheek
Zoals de naam aflossingsvrije hypotheek al aangeeft, los je met deze hypotheek niets af tijdens de looptijd. Je betaalt alleen hypotheekrente. De hypotheekschuld blijft dus de hele looptijd even hoog. De hypotheekrente aflossingsvrij is bij een bank meestal hoger dan het hypotheekrentetarief voor een annuïtaire of lineaire hypotheek. De bank loopt bij een aflossingsvrije hypotheek namelijk meer risico. Omdat je niet aflost op je hypotheek, is de kans groot dat de woning bij verkoop niet genoeg opbrengt om je hypotheek volledig terug te betalen als je huis in waarde daalt.

Als je je aflossingsvrije hypotheek voor 1 januari 2013 hebt afgesloten, mag je de rente die je betaalt aftrekken van de belasting. Dit is dus tijdens de looptijd heel voordelig. Maar aan het einde van de looptijd of wanneer je je huis verkoopt, moet je de hele hypotheek aflossen. Daar moet je dan wel genoeg geld voor hebben.

Laagste hypotheekrente 5 jaar vast met NHG

Kies je voor een hypotheek met NHG (Nationale Hypotheek Garantie), dan krijg je bij de meeste hypotheekverstrekkers korting op je hypotheekrente. Hierdoor is de hypotheekrente NHG bij 5 jaar vast goedkoper dan de hypotheekrentes bij 5 jaar vast zonder NHG. Met NHG heeft de bank namelijk de zekerheid dat het Waarborgfonds je hypotheek terugbetaalt als je dat niet (volledig) kunt. Dat is ook voor jezelf een geruststellende gedachte als je bijvoorbeeld werkloos of arbeidsongeschikt wordt of gaat scheiden.

Let op! Een hypotheek met NHG mag in 2024 maximaal € 435.000 bedragen. Heb je een hogere hypotheek nodig? Dan is NHG voor jou dus geen optie.

Invloed risicoklasse op hypotheekrente 5 jaar vast

Kies je voor een hypotheek zonder NHG? Banken bepalen de hypotheekrente zonder NHG op basis van de hoogte van je hypotheekbedrag. Hoe hoger je hypotheekbedrag ten opzichte van je woningwaarde, hoe groter het risico voor de bank. Want als je woning ineens in waarde daalt, brengt die niet meer genoeg op om je hypotheek terug te betalen.

Tegenwoordig mag je nog maximaal 100% van je woningwaarde lenen bij de bank. Leen je minder dan 100%, omdat je een deel eigen geld inbrengt, dan betaal je een lagere hypotheekrente bij 5 jaar vast.

Tip! Als je meer dan 60% van de woningwaarde leent, is de hypotheekrente 5 jaar met NHG vaak goedkoper. Leen je minder, dan is een hypotheek 5 jaar vast zonder NHG voor jou voordeliger.

Laagste hypotheekrente 5 jaar vast gevonden, hoe nu verder?

Heb je in het overzicht met actuele rentestanden de laagste hypotheekrente voor 5 jaar vast gevonden? Dan kun je direct een offerte voor de hypotheek aanvragen. Dit is altijd gratis en vrijblijvend. We sturen je gegevens dan door naar een onafhankelijke hypotheekadviseur waarmee we samenwerken. Deze neemt contact met je op. Ook dat is geheel gratis en vrijblijvend.

Wij raden je aan om altijd met een deskundige de mogelijkheden na te lopen. Een hypotheek is een financiële verplichting voor een lange termijn. Een deskundige die met je meedenkt is dan raadzaam en verstandig. Denk hierbij ook aan zaken die naast de hypotheek geregeld moeten worden. Heb je een levensverzekering nodig? Hoe ziet je situatie eruit als je arbeidsongeschikt raakt? Kortom, allemaal bijkomende belangrijke zaken waar een deskundige je goed bij kan begeleiden en adviseren.

Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten