Waarop letten bij offerte van een lening?

Heb je een vergelijking gemaakt en de lening van je keuze aangevraagd? Dan ontvang je altijd eerst een vrijblijvende offerte. Dit is een voorstel van de bank of kredietverstrekker. Hierin staat hoeveel ze je wil lenen voor welke looptijd en rente. Onderteken deze offerte niet klakkeloos, maar loop deze nog even goed na. De bank doet je namelijk soms een ander voorstel dan wat je hebt aangevraagd. Door een laatste check uit te voeren voorkom je dat je spijt krijgt van geld lenen.

Welke gegevens bij offerte lening checken?

Let bij het controleren van de offerte vooral op de volgende punten:

  • Je NAW-gegevens
  • Het leenbedrag of kredietlimiet
  • Het rentepercentage
  • De looptijd of aflospercentage
  • De voorwaarden (overlijdensrisicoverzekering en boetevrij aflossen)

Offerte lening en NAW-gegevens

NAW staat voor Naam, Adres en Woonplaats. Controleer altijd of je naam goed geschreven is en of je adresgegevens kloppen. Check verder je emailadres en telefoonnummer. Een foutje is snel gemaakt en kan voor vervelende situaties zorgen.

Tip! Een lening afsluiten en ga je binnenkort verhuizen? Geef ook dan op tijd je adreswijziging door. Vaak kan dit via een online omgeving, maar soms doe je dit ook per mail of via de post.

Leenbedrag of kredietlimiet offerte lening controleren

Wil je een persoonlijke lening afsluiten, dan kies je zelf je leenbedrag. Dit is het bedrag dat je in één keer op je betaalrekening krijgt gestort. Het is slim om te controleren of de offerte over het juiste leenbedrag gaat. Staat er een lager bedrag in de offerte, dan is dit misschien niet genoeg om je leendoel te financieren.

Heb je een offerte aangevraagd voor een doorlopend krediet, dan krijg je te maken met een kredietlimiet. Dit is het bedrag waarbinnen je onbeperkt mag opnemen en aflossen. Ook het kredietlimiet bepaalt voor een groot deel het rentepercentage. Controleer dit dus goed!

Let op! Bij een doorlopend krediet moet je op de offerte ook aangeven hoeveel geld je de eerste keer wilt opnemen. Laat je dit leeg, dan ontvang je voorlopig geen geld.

Rentepercentage in offerte controleren

Controleer het rentepercentage. Dit kan anders zijn dan het tarief waarvoor je de lening hebt aangevraagd. Op basis van de gegevens die je verstrekt, bepalen kredietverstrekkers welke rente je moet betalen voor de lening. Hoe hoger de kredietverstrekker het risico inschat dat je de lening niet kan terugbetalen, hoe hoger de rente die je betaalt.

Let op! Bij een doorlopend krediet krijg je altijd te maken met een variabele rente. Ook al kies je nu voor een bepaalde rente, deze kan dus tijdens de looptijd stijgen of dalen.

Controleer looptijd of aflospercentage lening offerte

De looptijd is het aantal maanden waarbinnen je de persoonlijke lening moet aflossen. De looptijd beïnvloedt de maandlast. Hoe langer de looptijd, hoe lager namelijk het rentepercentage. Dit lijkt interessant, maar je betaalt dan ook langer rentekosten. Ons advies is dan ook altijd: kies een zo kort mogelijke looptijd tegen maandlasten die je goed kunt dragen. Controleer dit zodat je straks niet te hoge maandlasten krijgt die je niet wilt.

Bij een doorlopend krediet krijg je niet te maken met een looptijd. Je mag tenslotte afgeloste bedragen steeds weer opnieuw opnemen. Bij een doorlopend krediet heb je een aflospercentage. Dit is 1,5% of 2% van het kredietlimiet. Check de offerte of het juiste aflospercentage staat vermeld. Een verschil van 0,5% scheelt je op een bedrag van € 10.000 toch € 50 per maand aan aflossing.

Check de voorwaarden offerte lening

Controleer als laatste nog even goed de voorwaarden van de aangeboden lening. Let vooral op de regels rond de overlijdensrisicoverzekering (ORV) en het boetevrij aflossen.

Overlijdensrisicoverzekering bij offerte lening

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) zorgt ervoor dat de kredietverstrekker bij overlijden tijdens de looptijd (een deel van) de lening kwijtscheldt. Dit is vooral heel fijn voor je nabestaanden. Je wilt tenslotte niet dat je partner of kinderen met een schuld blijven zitten als jij er niet meer bent.

Tip! Bij sommige leningen zit standaard een ORV. Je betaalt dan wel extra rente. Deze rente weegt meestal niet op tegen het zelf apart afsluiten van een ORV. Zelf afsluiten kost meestal maar een paar euro. Wil je een ORV bij je lening? Sluit deze dan apart van je lening af.

Offerte lening en boetevrij aflossen

Een andere voorwaarde die mensen vaak belangrijk vinden is het boetevrij extra aflossen. Bij de meeste leningen is dat tegenwoordig geen probleem meer en mag dit onbeperkt, zonder dat je een boete krijgt. Toch zijn er altijd nog een paar kredietverstrekkers waarbij dit niet mag. Kijk even goed hoe dit in de offerte staat vermeld.

Tip! Bij een doorlopend krediet mag je sowieso onbeperkt opnemen en aflossen. Hier geldt de kwestie rond boetevrij aflossen dus nooit!

Conclusie offerte lening

Een offerte is altijd gratis en vrijblijvend. Wees dan ook niet bang om een offerte voor een lening aan te vragen. Het is zoals gezegd erg belangrijk om de offerte lening goed te controleren. Je bent tenslotte ook kieskeurig voordat je een offerte aanvraagt, ben dit dan ook als je een offerte krijgt toegestuurd. Ga er niet blindelings vanuit dat alles wat in de offerte staat is zoals je hebt aangegeven. Bevalt de offerte je niet, maak dan gewoon nog een keer een vergelijking en vraag ergens anders een nieuwe offerte lening op. Zo weet je zeker dat je ook écht de goedkoopste lening vindt voor jouw situatie. Klopt de offerte wél? Stuur deze dan voorzien van je handtekening terug. Je ontvangt het geld vervolgens meestal binnen één werkdag op je rekening.

Vraag direct online een offerte voor een lening aan

Op Rente.nl vergelijk je 100% onafhankelijk het meest complete en actuele lening overzicht van Nederland. Zo vind je gegarandeerd de lening met de laagste rente voor jouw persoonlijke situatie en weet je dat je niet onnodig te veel betaalt!

Lening vergelijken
Zoeken ×
Ik ben op zoek naar:
Ongeveer 0 resultaten